Pšenica jeftinija, ali pekarski proizvodi skuplji

Iako je otkupna cijena pšenice ove godine znatno jeftinija, cijena brašna i pekarskih proizvoda nije niža. Dok mlinari šute, pekari se pravdaju troškovima radne snage. Poljoprivrednici kažu, najgore prođe onaj ko nešto proizvede.

Republika Srpska 12.09.2023 | 08:45
Pšenica jeftinija, ali pekarski proizvodi skuplji

Otkupna cijena pšenice u mlinovima ove godine kretala se od 30 do 35 feninga, odnosno koliko košta u prosjeku jedna kifla u pekari.

Zbog lošeg kvaliteta roda, mnogi poljoprivrednici nisu uspjeli dostići ni tih 30 feninga po kilogramu pšenice koje daju mlinari.

"Jedna kifla košta kao kilogram pšenice. Za 60 maraka dobiješ 100 kg brašna. Oko 400 i nešto hljebova se pravi od 100 kg brašna",  ističe poljoprivrednik Petar Dragojlović za BHRT.

Uz to, još čekaju isplatu obećanih podsticaja na lokalnom i entitetskom nivou.

"Država je dala 500 KM po hektaru, to je u redu, obećala 5 feninga, to nema. Opština obećala 10 feninga, to nema. To kad date od nekoliko puta, nema ništa od toga", navodi Dragojlović.

Pekari kažu da na cijenu pšenice nikako ne mogu da utiču, te da su i oni u nezavidnoj situaciji, jer zbog visokih troškova radne snage ne mogu da snize cijene kifli, hljeba i drugih peciva.

Zbog lošeg prinosa pšenice, procjene su da će domaće tržište zavisiti od uvozne pšenice, a to u konačnici znači i dalje povećanje cijene hljeba i pekarskih proizvoda za krajnje potrošače, ali i odustajanje poljoprivrednika od nove proizvodnje, izvještava BHRT.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Derim

12.09.2023 09:53

Ne trebaju nama neprijatelji kada imamo nase poljoprivrednike, vocare, stocare i slicno. Pa pogledajte kako su samo podli ti ljudi. U mojih 40 godina jos ni jednom niko ko se bavi tim granama nije rekao e ova je godina dobra. Ako rodi puno onda ne valja, ako rodi malo ne valja, ako je izvoz prevelik ne valja, ako je uvoz veci ne valja. Kisa ne valja, sunce na valja. Ma nista. Uvijek imaju razlog. Primjer pokvarenosti je kada dodje vrijeme slava, praznika oni odmah dizu cijene samo da izvuku iz jadnog napacenog naroda sto vise. Eto gorivo u padu, sirovine u padu ali oni imaju izgovor da bude skuplje. Sramota, jad, tuga. Imaju i ti ljudi djecu...

ODGOVORITE
Name

Idealno

12.09.2023 09:56

Ma samo deri stoku i sisaj ovce... Pa oni su i glasali za vas da ih mozete handriti kako hocete...

ODGOVORITE
Name

Србо

12.09.2023 10:04

Треба донатор Мања да врати уложено.

ODGOVORITE
Name

DrMr

12.09.2023 10:09

Pšenica jeftinija- hljeb skuplji?! A šta bi vi drugo??! Ovo ke LOGIČNO za ovce 😂😂

ODGOVORITE
Name

Triviću

12.09.2023 11:11

objasni građanima na osnovu čega je tvoj hljeb najskuplji da nije zbog vode ili su neke druge okolnosti

ODGOVORITE
Name

maki

12.09.2023 12:55

Jesam dobro procitao " visoki troskovi radne snage "!!!!!???? Odvratni trivici i ostali trogodisnji srednjoskolci vlasnici firmi ...zato uvozite iz nepala , da vam rade za 300e

ODGOVORITE
Name

+

12.09.2023 13:41

Zašto je brašno u marketima skuplje. Da krepavamo od gladi. Ni brašna i soli nemožemo pored ovih režija imati. E. T I T O. Kojim BITANGAMA OSTADE DRŽAVA.

ODGOVORITE