Отац бебе која је докторима испала проговорио о миту

Отац дјевојчице Ј.В. која је медицинском особљу у Фочи испала током порођаја и задобила повреде, Данијел Весић у бањалучком Окружном суду негирао је кривицу за давање мита.

Република Српска 11.09.2023 | 13:06
Отац бебе која је докторима испала проговорио о миту

Он је оптужен да је дао 500 КМ мита љекарима да би царским резом породили његову супругу Јовану Весић.

У овом случају за примање мита оптужени су специјалиста гинекологије и акушерства др Владимир Чанчар и медицинска сестра Гордана Соколовић из Универзитетске болнице Фоча који су узели мито од Весића.

Оптужница терети Чанчара да је 18. августа 2022. године примио мито од 400 КМ, а медицинску сестру Соколовић да је примила мито од 100 КМ како би царским резом породили Данијелову супругу.

Беба хитно оперисана

Сутрадан ујутру, 19. августа  Јована Весић је родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском особљу. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана.

Иначе, умјесто Соколовића на порођају Јоване Весић је била друга медицинска сестра Биљана Кулић. Против ње и Чанчара, те специјалисте педијатрије др Владимира Турунташа истрагу води Окружно јавно тужиаштво у Требињу због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи.

Доктор исцијепао новац

Оно што је јавности остало непознато, а што се наводи и у оптужници против Чанчара и Соколовићеве, јесте да су обоје покушали да врате новац.

- Док је неколико чланова породице било у посјети код Јоване, у болничку собу је дошао др Чанчар. Оцу је рекао “мени паре не значе ништа”, а онда је извадио 400 КМ и пред више чланова породице их поцијепао и бацио на кревет на којем је Јована лежала. Данијел му је рекао да му “не узнемирава жену” и да узме новац. Чанчар је то и учинио и изашао из собе”, наводи се, између осталог, у оптужници.

Новац је покушала да врати и медицинска сестра Гордана Соколовић, о чему постоји и видео снимак који су чланови породице Весић забиљежили мобилним телефон

Иначе, др Чанчар и медицинска сестра Соколовић о кривици ће се изјаснити крајем овог мјесеца.

(Глас Српске)  Фото:Мондо

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

+Миланка

11.09.2023 14:02

Какве везе сад има 500 км дао не дао,битна је оптузница због пада бебе и њихове непажње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има везе

11.09.2023 15:02

Давање и примање мита су кривицна дјела, као и несавјестан рад. Казне су слицне, ако ти треба додатно објасњење, процитај. Ако ти се то не допада, исели се на другу планету.

Name

Мирослав

11.09.2023 14:57

И сад човек да одговара због давања мита лекару и сестри? Ко хоће да зна а знају сви, колике су тарифе, за коју процедуру. Тако је у свим нашим болницама, пара у коверту па се договориш одмах. Тужно је да су тако маломарни и да им је беба испала, и за то би морали одговарати, а ово за мито ловите оне које примају, а не оне што мито морају дати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

11.09.2023 16:25

Само смјена директора,осталим зестоке казне и мање би било корупције.Код нас у Требињу морас прво дати мито цувару па осталим да би досао до доктора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

11.09.2023 16:39

Нико му сигурно није тразио паре али вели нек се надје!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

11.09.2023 17:41

Па је су ли криви само за мито? А што је испала беба, па заташкавано и ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2023 19:11

Цекај. Лик је захтијевао царски рез, хахаха?! Зивоте. И десила се несреца. Тузи све редом, ок. Али не мисли да је његов цин кривицно дјелоооо?! Кренимо од тога да је све тако почело. Е зато ниста од овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.09.2023 10:53

Лаик, мозе захтевати ста хоце, али струка на основу индикације, се одлуци о процедури. Проблем је у комуникацији, ако струка лепо, јасни, струцно и коректно да објасњење, пацјенти прихвате мисљење струке.

Name

Д

11.09.2023 20:05

Чашћење или мито? То је у здравству исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

12.09.2023 11:50

Треба процитати у закону која је сума дозвољена за цаст,јер постоји сигорно нека сума да се доктор или сестра поцасте,медјутим код нас неце нико да га цасте него сви узимају Мито, а то је преко 10 -20- 50 марака.

Name

Миодраг

11.09.2023 20:53

Радо узима сваки доктор. Ако не подмазес нема помоци и савјесног лијецења. Тако нам је на свим пољима.

ОДГОВОРИТЕ