Otac bebe koja je doktorima ispala progovorio o mitu

Otac djevojčice J.V. koja je medicinskom osoblju u Foči ispala tokom porođaja i zadobila povrede, Danijel Vesić u banjalučkom Okružnom sudu negirao je krivicu za davanje mita.

Republika Srpska 11.09.2023 | 13:06
Otac bebe koja je doktorima ispala progovorio o mitu

On je optužen da je dao 500 KM mita ljekarima da bi carskim rezom porodili njegovu suprugu Jovanu Vesić.

U ovom slučaju za primanje mita optuženi su specijalista ginekologije i akušerstva dr Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović iz Univerzitetske bolnice Foča koji su uzeli mito od Vesića.

Optužnica tereti Čančara da je 18. avgusta 2022. godine primio mito od 400 KM, a medicinsku sestru Sokolović da je primila mito od 100 KM kako bi carskim rezom porodili Danijelovu suprugu.

Beba hitno operisana

Sutradan ujutru, 19. avgusta  Jovana Vesić je rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana.

Inače, umjesto Sokolovića na porođaju Jovane Vesić je bila druga medicinska sestra Biljana Kulić. Protiv nje i Čančara, te specijaliste pedijatrije dr Vladimira Turuntaša istragu vodi Okružno javno tužiaštvo u Trebinju zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Doktor iscijepao novac

Ono što je javnosti ostalo nepoznato, a što se navodi i u optužnici protiv Čančara i Sokolovićeve, jeste da su oboje pokušali da vrate novac.

- Dok je nekoliko članova porodice bilo u posjeti kod Jovane, u bolničku sobu je došao dr Čančar. Ocu je rekao “meni pare ne znače ništa”, a onda je izvadio 400 KM i pred više članova porodice ih pocijepao i bacio na krevet na kojem je Jovana ležala. Danijel mu je rekao da mu “ne uznemirava ženu” i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe”, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Gordana Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji su članovi porodice Vesić zabilježili mobilnim telefon

Inače, dr Čančar i medicinska sestra Sokolović o krivici će se izjasniti krajem ovog mjeseca.

(Glas Srpske)  Foto:Mondo

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

+Milanka

11.09.2023 14:02

Kakve veze sad ima 500 km dao ne dao,bitna je optuznica zbog pada bebe i njihove nepažnje...

ODGOVORITE
Name

Ima veze

11.09.2023 15:02

Davanje i primanje mita su krivicna djela, kao i nesavjestan rad. Kazne su slicne, ako ti treba dodatno objasnjenje, procitaj. Ako ti se to ne dopada, iseli se na drugu planetu.

Name

Miroslav

11.09.2023 14:57

I sad čovek da odgovara zbog davanja mita lekaru i sestri? Ko hoće da zna a znaju svi, kolike su tarife, za koju proceduru. Tako je u svim našim bolnicama, para u kovertu pa se dogovoriš odmah. Tužno je da su tako malomarni i da im je beba ispala, i za to bi morali odgovarati, a ovo za mito lovite one koje primaju, a ne one što mito moraju dati.

ODGOVORITE
Name

Trebinje

11.09.2023 16:25

Samo smjena direktora,ostalim zestoke kazne i manje bi bilo korupcije.Kod nas u Trebinju moras prvo dati mito cuvaru pa ostalim da bi dosao do doktora.

ODGOVORITE
Name

CH

11.09.2023 16:39

Niko mu sigurno nije trazio pare ali veli nek se nadje!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

11.09.2023 17:41

Па је су ли криви само за мито? А што је испала беба, па заташкавано и ником ништа.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2023 19:11

Cekaj. Lik je zahtijevao carski rez, hahaha?! Zivote. I desila se nesreca. Tuzi sve redom, ok. Ali ne misli da je njegov cin krivicno djeloooo?! Krenimo od toga da je sve tako počelo. E zato nista od ovoga.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.09.2023 10:53

Laik, moze zahtevati sta hoce, ali struka na osnovu indikacije, se odluci o proceduri. Problem je u komunikaciji, ako struka lepo, jasni, strucno i korektno da objasnjenje, pacjenti prihvate misljenje struke.

Name

D

11.09.2023 20:05

Čašćenje ili mito? To je u zdravstvu isto.

ODGOVORITE
Name

Nenad

12.09.2023 11:50

Treba procitati u zakonu koja je suma dozvoljena za cast,jer postoji sigorno neka suma da se doktor ili sestra pocaste,medjutim kod nas nece niko da ga caste nego svi uzimaju Mito, a to je preko 10 -20- 50 maraka.

Name

Miodrag

11.09.2023 20:53

Rado uzima svaki doktor. Ako ne podmazes nema pomoci i savjesnog lijecenja. Tako nam je na svim poljima.

ODGOVORITE