Самит процеса Брдо-Бриони у Скопљу

У Скопљу се данас одржава самит лидера процеса Брдо - Бриони, а домаћин скупа биће председник Северне Македоније Стево Пендаровски, заједно са председницима земаља иницијатора тог процеса Хрватске и Словеније, Зораном Милановићем и Наташом Пирц Мусар.

Регион 11.09.2023 | 07:54
Самит процеса Брдо-Бриони у Скопљу

На самиту је најављено учешће председника Србије Александра Вучића, председника Црне Горе Јакова Милатовића, председника Албаније Бајрама Бегаја, чланова тројног Председништва Босне и Херцеговине Жељка Комшића, Дениса Бећировића и Жељке Цвијановић и председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи.

Током данашњег дана предвиђено је пленарно заседање, након којег ће уследити прес конференција домаћина самита и изјаве званичника, после чега ће се разговори наставити на радном ручку и билатералним састанцима.

Иницијатва Брдо-Бриони настала је 2010. године када су тадашњи словеначки и хрватски премијер Борут Пахор и Јадранка Косор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели да дају пример лидерима Западног Балкана и подстицај за решавање билатералних питања и повећање темпа на путу интеграције у ЕУ.

Од 2013. године састанци у оквиру Процеса Брдо-Бриони се одржавају сваке године, а скуповима лидера региона придруживали су се и специјални гости међу којима су били некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел, ранији председник Аустрије Хајнц Фишер, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, председник Пољске Анџеј Дуда, његов италијански колега Серђо Матарела, актуелни председник САД, тада у функцији потпредседника Џозеф Бајден, као и представници европских институција.

Прошле године самит је одржан на Брду код Крања, када су лидери земаља Запаног Балкана, уместо декларације, усвојили закључке, у виду документа од шест тачака, чија је главна порука да се реафирмише подршка убрзању европског пута Западног Балкана.

Прошле године скупу нису присуствовали представници ЕУ и није било специјалних гостију. У Скопљу је, због присуства највиши званичника земаља региона, одређен такозвани први степен безбедности, који, пред осталог, подразумева и посебан режим саобраћаја.

(Тањуг)  Фото:Тwиттер

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

+

11.09.2023 08:22

Намножило се Господе, који уживају у свим "ОБЕЗБИЈЕЂЕЊИМА", А Народ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА, 1.000 мука мучи. Множе се само, да би свој живот удобно проживели и оставили својима БОГАСТВО. Никада чаше, од када је Вијека и Свијета није било, ОБОГАТИТИ се, као од распада ЈУГОСЛАВИЈЕ. Све прекњижено на властите рачуне. А РАДНИЧКА КЛАСА СТВАРАЛА. ВИШЕ ОД 5О ГОДИНА. И ТАКВИ " ПАМЕТЊАКОВИЋИ", САМО СЕ САСТАНУ И ПЛОЧУ ОБРНУ. РАДНИЦИ ГЛАДНИ, А ОНИ БОГАТИ. КАЖЕМ. КАО МРАВА ИХ СЕ НАМНОЖИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риђан

11.09.2023 09:29

Трла баба лан да јој прође дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

11.09.2023 10:05

Пресједниче Вучићу само нам обезбједи паризера и ми ће мо ти бити захвални до гроба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Б

11.09.2023 10:58

Једини паметан цовек ту и који зна да збори је Предсједник Хрватске Зоран Милановиц, а ове друге у врецу па послат куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јово Б

11.09.2023 11:39

Води га себи кући ако ти је паметан

Name

Дарио

11.09.2023 12:01

Иди онда код Хрватског Устаског прецедника кад тако мислис па њему реци то у лице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Б

11.09.2023 19:44

Сад си бас усро земљаце. Милановиц бас није Устаса вец Комунист. Ковани Комунист. Видис колико знас. А друго, Милановиц ни реци никад против Српске и Срба.

Name

Питање

11.09.2023 13:16

Засто није отисла несудјена предсједница Јелена,Бореновиц,Вукан,Драско,Црнадаки остала господа.

ОДГОВОРИТЕ