Samit procesa Brdo-Brioni u Skoplju

U Skoplju se danas održava samit lidera procesa Brdo - Brioni, a domaćin skupa biće predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, zajedno sa predsednicima zemalja inicijatora tog procesa Hrvatske i Slovenije, Zoranom Milanovićem i Natašom Pirc Musar.

Region 11.09.2023 | 07:54
Samit procesa Brdo-Brioni u Skoplju

Na samitu je najavljeno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsednika Albanije Bajrama Begaja, članova trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović i predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani.

Tokom današnjeg dana predviđeno je plenarno zasedanje, nakon kojeg će uslediti pres konferencija domaćina samita i izjave zvaničnika, posle čega će se razgovori nastaviti na radnom ručku i bilateralnim sastancima.

Inicijatva Brdo-Brioni nastala je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na putu integracije u EU.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, kao i predstavnici evropskih institucija.

Prošle godine samit je održan na Brdu kod Kranja, kada su lideri zemalja Zapanog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Prošle godine skupu nisu prisustvovali predstavnici EU i nije bilo specijalnih gostiju. U Skoplju je, zbog prisustva najviši zvaničnika zemalja regiona, određen takozvani prvi stepen bezbednosti, koji, pred ostalog, podrazumeva i poseban režim saobraćaja.

(Tanjug)  Foto:Twitter

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

+

11.09.2023 08:22

Namnožilo se Gospode, koji uživaju u svim "OBEZBIJEĐENJIMA", A Narod ZAPADNOG BALKANA, 1.000 muka muči. Množe se samo, da bi svoj život udobno proživeli i ostavili svojima BOGASTVO. Nikada čaše, od kada je Vijeka i Svijeta nije bilo, OBOGATITI se, kao od raspada JUGOSLAVIJE. Sve preknjiženo na vlastite račune. A RADNIČKA KLASA STVARALA. VIŠE OD 5O GODINA. I TAKVI " PAMETNJAKOVIĆI", SAMO SE SASTANU I PLOČU OBRNU. RADNICI GLADNI, A ONI BOGATI. KAŽEM. KAO MRAVA IH SE NAMNOŽILO.

ODGOVORITE
Name

Riđan

11.09.2023 09:29

Trla baba lan da joj prođe dan

ODGOVORITE
Name

Србо

11.09.2023 10:05

Пресједниче Вучићу само нам обезбједи паризера и ми ће мо ти бити захвални до гроба.

ODGOVORITE
Name

Jovo B

11.09.2023 10:58

Jedini pametan covek tu i koji zna da zbori je Predsjednik Hrvatske Zoran Milanovic, a ove druge u vrecu pa poslat kuci.

ODGOVORITE
Name

Re Jovo B

11.09.2023 11:39

Vodi ga sebi kući ako ti je pametan

Name

Dario

11.09.2023 12:01

Idi onda kod Hrvatskog Ustaskog precednika kad tako mislis pa njemu reci to u lice

ODGOVORITE
Name

Jovo B

11.09.2023 19:44

Sad si bas usro zemljace. Milanovic bas nije Ustasa vec Komunist. Kovani Komunist. Vidis koliko znas. A drugo, Milanovic ni reci nikad protiv Srpske i Srba.

Name

Pitanje

11.09.2023 13:16

Zasto nije otisla nesudjena predsjednica Jelena,Borenovic,Vukan,Drasko,Crnadaki ostala gospoda.

ODGOVORITE