Измјена закона: Родитељи бијесни, соц. радници затрпани

Новим Породичним законом Републике Српске предвиђено је да главницом имовине малољетног дјетета родитељи могу располагати само уз претходну сагласност органа старатељства (Центра за социјални рад).

Република Српска 09.09.2023 | 14:43
Измјена закона: Родитељи бијесни, соц. радници затрпани

Сада родитељи који желе да подигну новчана средства са штедног рачуна свог малољетног дјетета требају поднијети захтјев Центру за социјални рад, а они донесе рјешење о захтјеву.

У Центру за социјални рад у Бањалуци кажу да су од 1. септембра, када је закон ступио на снагу, оптерећени великим бројем нових захтјева поднесених од стране родитеља за подизање средстава са дјечије штедње.

"О захтјевима ћемо одлучити у законски предвиђеном року. Када орган старатељства одобри располагање новчаним средствима малољетног дјетета, то ће бити одобрено на начин како је захтјев и постављен", кажу у Центру за социјални рад за Мондо.

Одредбе новог Породичног закона не јачају, већ напротив, слабе институт породице, сматра градски менаџер у Бањалуци, Бојан Кресојевић, који је у петак поднио иницијативу за измјену закона.

Свједоци смо да се, у овим савременим дешавањима, институт породице из године у годину суочава са бројним изазовима, те је моја иницијатива упућена Народној скупштини Републике Српске и Влади Републике Срспке да припреме измјену овог закона и ускладе га са Уставом Републике Српске и Европском конвенцијом о људским правима и слободама. Оно што је сада дефинисано у смислу да Центар за социјални рад представља неку „скупштину“ над родитељима угрожава права родитеља и породице, које је загарантовано чланом 36 Устава Републике Српске којим се каже да породица ужива посебну заштиту и да родитељи имају право и дужност да се старају о дјеци", рекао је Кресојевић.

Он додаје да одредбе представљају грубо и очигледно кршење права родитеља и породице и да је одлуку да преда ову инцијативу донио након жалби бројних родитеља.

Министар правде Републике Српске, Милош Букејловић одговорио је да су законске одредбе које се односе на кориштење прихода и располагање имовином малољетника услиједиле због различитих проблема са којима се суочава породица.

"Жељели смо додатно унаприједити механизме заштите права дјетета, тако да ова одредба Породичног закона има, прије свега, превентивни карактер.

(Мондо) Фото: Илустрација/ фамилyедуцатион

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Додара

09.09.2023 15:09

Нестало ПАРА па све за Додару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

09.09.2023 16:49

Иди друзе лијеци се,видис да си свог омиљеног лика поцео и сањати...

Name

Аска

09.09.2023 21:16

Букејловицу, ниси мјеродаван ни да причаш о породици, а камоли да доносис законе везано за исту. Ти и твоја Нина зивјели сте како сте хтјели. Ти љубавницу, она љубавника... изглупирали се и осрамотили и себе и своје фамилије и сад вас двоје одлуцујете о правима српске породице. Кад те сретнем испљувацу те и као зена и као мајка, скоте изродјени.

Name

ДАВИД ШТРБАЦ

09.09.2023 15:19

Докле иде људска глупост (налогодавца) и наших бена, послушника. Па родитељи дјеци и отворе штедњу и углавном дају на штедњу тај новац. И онда се неко други пита за тај новац. То само срби себи могу учинити, како то тако и остале глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

09.09.2023 16:51

Управо тако како си рекао,да цовјек не повјерује...

Name

Ре

09.09.2023 17:43

Ово у сустини знаци да родитељи полахко губе старатељство.

Name

+

09.09.2023 15:26

Браво Бојане Кресојевић. Нека сте поднијели иницијативу Скупштини. Породица се урушава са свих МЕРИДИЈАНА. Без јаке Породице, нема јаке ни Државе. Треба се свим средствима томе одупријети. Растурена Породица, несрећна Породица, економски слаба Породица. То је и Несложна Породица. Као таква, свему и свачему лошем је подложна. Само Г-дине Красојевић, будите упорни. Тако многи размишљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.09.2023 15:36

Колико видим Министар, само о парама у закону. Криза и економска пропаст код Народа у РС. ПА ОВА ВЛАСТ хоће уредбу, да се троше и штедње ДИЈЕЦЕ. Дотле смо догурали. Више се не чека пунолетство, већ одмах да они одлучују и да се троши. ОВАЈ ВУКЕЛОВИЋ НЕКА ЗНА ДА НИШТА НЕЗНА. УЧЕСНИК ЈЕ ЛОШЕГ РАДА, /НЕРАДА/ У РС. И ДОПРИНОСИ ДА СМО ДОШЛИ ДО ДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

09.09.2023 15:41

Будалетине, па ко ће боље располагати него родитељ који им је и отворио рачун. Имало би смисла да им је држава дала паре а овако је ово једна од већих глупости ове накарадне власти ..ж

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

09.09.2023 18:06

А ста мислис колико новца је на стедњи склоњено код додикових унука ?

Name

Гиле

09.09.2023 15:42

Ти родитељи што држе паре дјетету на штедној књижици су будале. Па 50% тих пара ће инфлација појести док они порасту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.09.2023 22:23

Па могла би бити сустина тог закона управо то, да се сто висе средстава поједе преко инфлације...

Name

Мафијаска дрзава

09.09.2023 16:34

Зато сламарица се вратила на велика врата, марке немам на банци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељи

09.09.2023 16:38

Па зашто родитељи подижу новац ако је исти намијењен дјеци!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.09.2023 17:41

Инфлација натјерала мозда.

Name

Q

09.09.2023 17:14

Дјецу у смислу васпитања на све начине одвајају од родитеља. Утицај породице је минимизаран и маргинализован, а кад се деси нешто од стране те исте дјеце, која су "отета" од родитеља, криви су родитељи. Биће све горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.09.2023 22:33

Па то су те демократске подвале. Сви "паметни" у СИСТЕМ ВЛАСТИ и израбљују и угњетавају, оне , који нису у Систему. Одавно Систем, од вртића васпитава, јаче него Родитељ. Тета је дијетету преча. Родитељи, само финансирају, пате и буду кривци за све. А СВИ, КАЖЕМ ОД ВРТИЋА УТИЧУ У ВАСПИТАЊУ. БОЉЕ ЉУДЕ И ОДГОВОРНИЈЕ ЛИЧНОСТИ ЈЕ НЕПИСМЕНА БАКА ОДГАЈАЛА, НЕГО САДА САВ СИСТЕМ. ПОЧИЊУ ГАЗИТИ.УЛИЦАМА, ПИЈАНИ И ДРОГИРАНИ. СВАКО МОРА САМ СВОЈУ ДИЈЕЦУ СПАШАВАТИ. ТО ЈЕ МОЈ САВИЈЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

10.09.2023 05:54

Центар има предмета које није рјешио по десет година, а да ради и ово. Сви су страначки дошли на та мјеста и боли њих уво. И овај закон је донио неко моћан, ко се тек развео.

ОДГОВОРИТЕ