Izmjena zakona: Roditelji bijesni, soc. radnici zatrpani

Novim Porodičnim zakonom Republike Srpske predviđeno je da glavnicom imovine maloljetnog djeteta roditelji mogu raspolagati samo uz prethodnu saglasnost organa starateljstva (Centra za socijalni rad).

Republika Srpska 09.09.2023 | 14:43
Izmjena zakona: Roditelji bijesni, soc. radnici zatrpani

Sada roditelji koji žele da podignu novčana sredstva sa štednog računa svog maloljetnog djeteta trebaju podnijeti zahtjev Centru za socijalni rad, a oni donese rješenje o zahtjevu.

U Centru za socijalni rad u Banjaluci kažu da su od 1. septembra, kada je zakon stupio na snagu, opterećeni velikim brojem novih zahtjeva podnesenih od strane roditelja za podizanje sredstava sa dječije štednje.

"O zahtjevima ćemo odlučiti u zakonski predviđenom roku. Kada organ starateljstva odobri raspolaganje novčanim sredstvima maloljetnog djeteta, to će biti odobreno na način kako je zahtjev i postavljen", kažu u Centru za socijalni rad za Mondo.

Odredbe novog Porodičnog zakona ne jačaju, već naprotiv, slabe institut porodice, smatra gradski menadžer u Banjaluci, Bojan Kresojević, koji je u petak podnio inicijativu za izmjenu zakona.

Svjedoci smo da se, u ovim savremenim dešavanjima, institut porodice iz godine u godinu suočava sa brojnim izazovima, te je moja inicijativa upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vladi Republike Srspke da pripreme izmjenu ovog zakona i usklade ga sa Ustavom Republike Srpske i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Ono što je sada definisano u smislu da Centar za socijalni rad predstavlja neku „skupštinu“ nad roditeljima ugrožava prava roditelja i porodice, koje je zagarantovano članom 36 Ustava Republike Srpske kojim se kaže da porodica uživa posebnu zaštitu i da roditelji imaju pravo i dužnost da se staraju o djeci", rekao je Kresojević.

On dodaje da odredbe predstavljaju grubo i očigledno kršenje prava roditelja i porodice i da je odluku da preda ovu incijativu donio nakon žalbi brojnih roditelja.

Ministar pravde Republike Srpske, Miloš Bukejlović odgovorio je da su zakonske odredbe koje se odnose na korištenje prihoda i raspolaganje imovinom maloljetnika uslijedile zbog različitih problema sa kojima se suočava porodica.

"Željeli smo dodatno unaprijediti mehanizme zaštite prava djeteta, tako da ova odredba Porodičnog zakona ima, prije svega, preventivni karakter.

(Mondo) Foto: Ilustracija/ familyeducation

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Dodara

09.09.2023 15:09

Nestalo PARA pa sve za Dodaru

ODGOVORITE
Name

Micko

09.09.2023 16:49

Idi druze lijeci se,vidis da si svog omiljenog lika poceo i sanjati...

Name

Aska

09.09.2023 21:16

Bukejlovicu, nisi mjerodavan ni da pričaš o porodici, a kamoli da donosis zakone vezano za istu. Ti i tvoja Nina zivjeli ste kako ste htjeli. Ti ljubavnicu, ona ljubavnika... izglupirali se i osramotili i sebe i svoje familije i sad vas dvoje odlucujete o pravima srpske porodice. Kad te sretnem ispljuvacu te i kao zena i kao majka, skote izrodjeni.

Name

DAVID ŠTRBAC

09.09.2023 15:19

Dokle ide ljudska glupost (nalogodavca) i naših bena, poslušnika. Pa roditelji djeci i otvore štednju i uglavnom daju na štednju taj novac. I onda se neko drugi pita za taj novac. To samo srbi sebi mogu učiniti, kako to tako i ostale gluposti

ODGOVORITE
Name

Micko

09.09.2023 16:51

Upravo tako kako si rekao,da covjek ne povjeruje...

Name

Re

09.09.2023 17:43

Ovo u sustini znaci da roditelji polahko gube starateljstvo.

Name

+

09.09.2023 15:26

Bravo Bojane Kresojević. Neka ste podnijeli inicijativu Skupštini. Porodica se urušava sa svih MERIDIJANA. Bez jake Porodice, nema jake ni Države. Treba se svim sredstvima tome oduprijeti. Rasturena Porodica, nesrećna Porodica, ekonomski slaba Porodica. To je i Nesložna Porodica. Kao takva, svemu i svačemu lošem je podložna. Samo G-dine Krasojević, budite uporni. Tako mnogi razmišljaju.

ODGOVORITE
Name

+

09.09.2023 15:36

Koliko vidim Ministar, samo o parama u zakonu. Kriza i ekonomska propast kod Naroda u RS. PA OVA VLAST hoće uredbu, da se troše i štednje DIJECE. Dotle smo dogurali. Više se ne čeka punoletstvo, već odmah da oni odlučuju i da se troši. OVAJ VUKELOVIĆ NEKA ZNA DA NIŠTA NEZNA. UČESNIK JE LOŠEG RADA, /NERADA/ U RS. I DOPRINOSI DA SMO DOŠLI DO DNA.

ODGOVORITE
Name

Laki

09.09.2023 15:41

Budaletine, pa ko će bolje raspolagati nego roditelj koji im je i otvorio račun. Imalo bi smisla da im je država dala pare a ovako je ovo jedna od većih gluposti ove nakaradne vlasti ..ž

ODGOVORITE
Name

modricanin

09.09.2023 18:06

A sta mislis koliko novca je na stednji sklonjeno kod dodikovih unuka ?

Name

Gile

09.09.2023 15:42

Ti roditelji što drže pare djetetu na štednoj knjižici su budale. Pa 50% tih para će inflacija pojesti dok oni porastu.

ODGOVORITE
Name

Idealno

09.09.2023 22:23

Pa mogla bi biti sustina tog zakona upravo to, da se sto vise sredstava pojede preko inflacije...

Name

Mafijaska drzava

09.09.2023 16:34

Zato slamarica se vratila na velika vrata, marke nemam na banci!

ODGOVORITE
Name

Roditelji

09.09.2023 16:38

Pa zašto roditelji podižu novac ako je isti namijenjen djeci!?

ODGOVORITE
Name

BL

09.09.2023 17:41

Inflacija natjerala mozda.

Name

Q

09.09.2023 17:14

Djecu u smislu vaspitanja na sve načine odvajaju od roditelja. Uticaj porodice je minimizaran i marginalizovan, a kad se desi nešto od strane te iste djece, koja su "oteta" od roditelja, krivi su roditelji. Biće sve gore.

ODGOVORITE
Name

Re

09.09.2023 22:33

Pa to su te demokratske podvale. Svi "pametni" u SISTEM VLASTI i izrabljuju i ugnjetavaju, one , koji nisu u Sistemu. Odavno Sistem, od vrtića vaspitava, jače nego Roditelj. Teta je dijetetu preča. Roditelji, samo finansiraju, pate i budu krivci za sve. A SVI, KAŽEM OD VRTIĆA UTIČU U VASPITANJU. BOLJE LJUDE I ODGOVORNIJE LIČNOSTI JE NEPISMENA BAKA ODGAJALA, NEGO SADA SAV SISTEM. POČINJU GAZITI.ULICAMA, PIJANI I DROGIRANI. SVAKO MORA SAM SVOJU DIJECU SPAŠAVATI. TO JE MOJ SAVIJET.

ODGOVORITE
Name

Oooo

10.09.2023 05:54

Centar ima predmeta koje nije rješio po deset godina, a da radi i ovo. Svi su stranački došli na ta mjesta i boli njih uvo. I ovaj zakon je donio neko moćan, ko se tek razveo.

ODGOVORITE