Ердоган апелује на Г20: Испуните захтјеве Русије

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган апелује на лидере Г20 да испуне неке од захтјева Русије да би се обновио прехрамбени споразум, преноси агенција Блоомберг.

Свијет 09.09.2023 | 12:32
Ердоган апелује на Г20: Испуните захтјеве Русије

“Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган позива лидере чланица Г20 да испуне неке услове Русије у циљу обнављања споразума који је омогуц́ио да се регулишу испоруке украјинског жита и смање свјетске цијене хране”, наводи се у саопштењу агенције.

Извори истичу да је Ердоган то тражи на затвореним састанцима са лидерима.

Према информацијама турских званичника, Турска моли свјетске лидере да “помогну у обезбјеђењу руског извоза хране и ђубрива компаније Ллоyд'с оф Лондон””, као и да укључе Москву у систем међународног плац́ања СВИФТ.

Претходно, руски предсједник Владимир Путин и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган састали су се у Сочију 4. септембра.

На конференцији за медије турски лидер је рекао да је Анкара заједно са УН-ом припремила нови пакет иницијатива који има за циљ обнављање црноморске прехрамбене иницијативе, те да се нада позитивном исходу након разматрања.

Предсједник Русије је казао да је Москва спремна да се врати прехрамбеном споразуму у року од неколико дана након што се испуне обец́ања која су јој дата у оквиру договора из Истанбула од јула прошле године.

(Н1) Фото: АП

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Оливер

09.09.2023 12:49

И онда неко казе да це Руси умријет од глади. Руси имају свега. Имају хране и енергенте. То је оно сто сваки цовјек мора да опскрби у току године. Да му није хладно и да има ста јести. А све остало мозе да трпи. Мислим да Русија црпи корист од Украјине која се на први поглед и не види. Али на крају це се видјет ко је ста добио о ко изгубио. Европа свакако није добитник. Пољска једино сто има зељу да је неко цува од Руса и Нијемаца. Воле Руси и Нијемци да тргују Пољском. Остало им у крви јос од доба Стаљина и Хитлера. Хитлер удара на Пољску са Запада а Стаљин са Истока . Овако це Америка да влада Пољском па мозда јој буде боље бити под америцком капом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лупај

09.09.2023 13:31

Русија је створила Пољаку а она гледа у суму. Не порефди и неизједнацавај Стаљина и Хитлера англосаксонског полтрона.

Name

Корослав

09.09.2023 16:27

🐻знаш ли од када постоји Пољска и њихови краљеви и цареви.

Name

Ипе

09.09.2023 13:05

Аутократа брани аутократу,нема потребе Ердоане да молиш за Русију,њима санкције само помажу,тако бар твој брат,Путин говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није уопште проблем

09.09.2023 14:32

Нек сруше Путина са власти, ионако је диктатор доживотни, нек зауставе рат у Украјини, нек завлада демократија, и сви проблеми ријешени, све санкције падају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тандрчак

09.09.2023 16:49

Да,исто тако да се "америка"повуче из Европе и свих жаришта које су сами створили,и то је демократија,доста су зла направили у свијету!

Name

Русија це

09.09.2023 17:03

Бас испуњавати неције користољубиве зеље. Пуко си ко звецка.

Name

Ре Русија

09.09.2023 20:40

Русија још би и испуњавала "жеље", али Путин не, зато га треба срушити, руски народ да га сруши као ми нашега слобу.

Name

Да си ти Ре

09.09.2023 21:06

Деведесетих срусио "свога Слобу" паметније би ти било. Но русите се свакако.