Erdogan apeluje na G20: Ispunite zahtjeve Rusije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan apeluje na lidere G20 da ispune neke od zahtjeva Rusije da bi se obnovio prehrambeni sporazum, prenosi agencija Bloomberg.

Svijet 09.09.2023 | 12:32
Erdogan apeluje na G20: Ispunite zahtjeve Rusije

“Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poziva lidere članica G20 da ispune neke uslove Rusije u cilju obnavljanja sporazuma koji je omogućio da se regulišu isporuke ukrajinskog žita i smanje svjetske cijene hrane”, navodi se u saopštenju agencije.

Izvori ističu da je Erdogan to traži na zatvorenim sastancima sa liderima.

Prema informacijama turskih zvaničnika, Turska moli svjetske lidere da “pomognu u obezbjeđenju ruskog izvoza hrane i đubriva kompanije Lloyd's of London””, kao i da uključe Moskvu u sistem međunarodnog plaćanja SVIFT.

Prethodno, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Sočiju 4. septembra.

Na konferenciji za medije turski lider je rekao da je Ankara zajedno sa UN-om pripremila novi paket inicijativa koji ima za cilj obnavljanje crnomorske prehrambene inicijative, te da se nada pozitivnom ishodu nakon razmatranja.

Predsjednik Rusije je kazao da je Moskva spremna da se vrati prehrambenom sporazumu u roku od nekoliko dana nakon što se ispune obećanja koja su joj data u okviru dogovora iz Istanbula od jula prošle godine.

(N1) Foto: AP

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Oliver

09.09.2023 12:49

I onda neko kaze da ce Rusi umrijet od gladi. Rusi imaju svega. Imaju hrane i energente. To je ono sto svaki covjek mora da opskrbi u toku godine. Da mu nije hladno i da ima sta jesti. A sve ostalo moze da trpi. Mislim da Rusija crpi korist od Ukrajine koja se na prvi pogled i ne vidi. Ali na kraju ce se vidjet ko je sta dobio o ko izgubio. Evropa svakako nije dobitnik. Poljska jedino sto ima zelju da je neko cuva od Rusa i Nijemaca. Vole Rusi i Nijemci da trguju Poljskom. Ostalo im u krvi jos od doba Staljina i Hitlera. Hitler udara na Poljsku sa Zapada a Staljin sa Istoka . Ovako ce Amerika da vlada Poljskom pa mozda joj bude bolje biti pod americkom kapom

ODGOVORITE
Name

Ne lupaj

09.09.2023 13:31

Rusija je stvorila Poljaku a ona gleda u sumu. Ne porefdi i neizjednacavaj Staljina i Hitlera anglosaksonskog poltrona.

Name

Koroslav

09.09.2023 16:27

🐻znaš li od kada postoji Poljska i njihovi kraljevi i carevi.

Name

Ipe

09.09.2023 13:05

Autokrata brani autokratu,nema potrebe Erdoane da moliš za Rusiju,njima sankcije samo pomažu,tako bar tvoj brat,Putin govori.

ODGOVORITE
Name

Nije uopšte problem

09.09.2023 14:32

Nek sruše Putina sa vlasti, ionako je diktator doživotni, nek zaustave rat u Ukrajini, nek zavlada demokratija, i svi problemi riješeni, sve sankcije padaju.

ODGOVORITE
Name

Tandrčak

09.09.2023 16:49

Da,isto tako da se "amerika"povuče iz Evrope i svih žarišta koje su sami stvorili,i to je demokratija,dosta su zla napravili u svijetu!

Name

Rusija ce

09.09.2023 17:03

Bas ispunjavati necije koristoljubive zelje. Puko si ko zvecka.

Name

Re Rusija

09.09.2023 20:40

Rusija još bi i ispunjavala "želje", ali Putin ne, zato ga treba srušiti, ruski narod da ga sruši kao mi našega slobu.

Name

Da si ti Re

09.09.2023 21:06

Devedesetih srusio "svoga Slobu" pametnije bi ti bilo. No rusite se svakako.