Њемачка: Раст деснице и велики пад привреде

Из Њемачке не престају стизати лоше вијести. На политичком плану, велик дио друштва са запрепаштењем и забринутошћу прати стреловит успон крајње деснице, а на привредном плану ствари такође изгледају све суморније.

Свијет 08.09.2023 | 15:11
Њемачка: Раст деснице и велики пад привреде

Оштар пад у производњи аутомобила потакнуо је још дубљи пад у њемачкој индустрији јер је производња у јулу пала трећи узастопни мјесец, што појачава притисак на владу канцелара Олафа Шолца да учини више како би извукла привреду из кризе.

Пад од 0,8 одсто на мјесечном нивоу, о којем је извијестио њемачки статистички уред, премашио је пад од 0,5 одсто који су прогнозирали економисти у анкети агенције Реутерс. Пад би био још већи да није дошло до опоравка енергетске и грађевинске производње у јулу. Производња у њемачком сектору производње аутомобила, пак, пала је за 9%.

Највећа европска привреда смањила се или стагнирала у посљедња три тромјесечја, а опоравак од пандемије вируса корона био је спорији од оног у САД-у и цјелокупној еврозони, уз више цијене енергије, растуће каматама и успоравање трговине с Кином - која је друго по величини њемачко извозно тржиште - посебно тешко погађајући само срце индустријско центра Европе.

Ралф Солвен, економист њемачке банке Цоммерзбанк, рекао је да је континуирани пад индустријске производње утицао на све производне секторе, указујући да ће то вјероватно наставити доприносити смањењу њемачке привреде у другој половини године.

Као додатак суморној слици, статистички уред Европске уније смањио је своју службену процјену раста еврозоне у другом тромјесечју са 0,3 на 0,1 одсто. Овај потез услиједио је након смањења процјене раста од стране Италије, Ирске и Аустрије, што значи да еврозона додатно заостаје за САД-ом, чији је БДП порастао 0,6% у тромјесечју. У међувремену, еуро је пао 0,2% на 1,0707 долара у односу на амерички долар у четвртак, приближивши се најнижем нивоу у три мјесеца.

Такође, расту страхови од премјештања производње њемачких индустријских групација у иностранство. Хемијски див БАСФ одлучио је изградити нову творницу вриједну 10 милијарди евра у Кини те смањује своје големо сједиште на обалама Рајне у Лудwвгсхафену. Њемачка комора за трговину и индустрију (ДИХК) недавно је установила да је 32 одсто анкетираних фирми дало предност улагањима у иностранству у односу на ширење код куће, како пише Финанциал Тимес.

"Њемачка индустријска производња наставља стрмоглаво понирати, тако да чак и окорјели песимисти постају уплашени", каже Карстен Брзески, економиста низоземске банке ИНГ, који је израчунао да је њемачка индустријска производња још увијек 7% испод нивоа прије пандемије.

Влада се нашла под великим притиском да се ухвати у коштац с економским проблемима земље. Ове је седмице канцелар Шолц обећао потакнути раст и смањити бирокрацију убрзањем дигитализације у сегментима интернетске државне услуге и е-рачуна - подручја у којима Њемачка заостаје - те олакшавањем оснивања и изградње старт-упова. Шолц је одбацио идеју о субвенционирсној цијени електричне енергије за фирме које троше велике количине енергената као дио својих примарних привредних активности, или велики пакет потицаја за потицање раста.

Прошле је седмице представио планове пакета олакшица за порез на добит у износу од седам милијарди евра, који укључује нова правила о амортизацији инвестиционих трошкова за изградњу, дигитализацију и зелену енергију.

"Позитивна вијест је да се напокон повећао осјећај хитности", каже Брзески.

Сада, наводи, треба причекати конкретније политичке акције, а до тада стагнација у индустрији и широј економији, истиче, изгледа као ново нормално.

Дестатис, њемачка савезна агенција за статистику, саопштила је да је пад индустријске производње на годишњем нивоу у јулу износио 2,1%. По потрошнији енергије најинтензивније индустрије, попут хемијске, металопрерађивачке и индустрије стакла, претрпјеле су већи пад од 11,4%.

Истовремено, њемачки произвођачи рјешавају своје заостале наруџбе, али се оне смањују. Наиме, нове наруџбе за њемачку индустрију пале су за 10,7% у јулу у односу на јуни, што је највећи пад откако су многе творнице биле затворене због удара пандемије у априлу 2020. године.

"Иако је заостатак када су неизвршене наруџбе у питању још увијек велик, он је у сталном паду па вјероватно неће још дуго подржавати производњу", упозорила је Франциска Палмас, економисткиња у консултантској фирми Цапитал Ецономицс.

Тамо очекују да ће производња додатно пасти у остатку године и придонијети поновном уласку Њемачке у рецесију.

Још један фактор који кочи многе њемачке фирме је недостатак радне снаге. Истраживање института Ифо проведено прошлог мјесеца међу 9000 фирми у земљи показало је да је 43,1% њих пријавило мањак квалификованих радника, што је повећање у односу на претходни мјесец, али ипак ниже од историјског рекорда од готово половине свих предузећа прошле године, преноси Јутарњи.хр.

(Агенције)   Фото: YОУТУБЕ/ПРИНТСЦРЕЕН/ДW НЕWС

 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Козарцанин

08.09.2023 15:43

А кад вам Додик прича како је Њемацка пукла, ви му се смијете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Козарцанин

08.09.2023 16:49

Његово блебетање би имало смисла само да је наса привреда у успону, али није. Од када су Додик и његови ба власти ми тонемо у сваком погледу.

Name

051

08.09.2023 16:51

Сустина сукоба у Украјини за који је искљуциво одговорна Америка и јесте слабљење Европе, прије свих Њемацке. Ето, свој циљ су остварили без по муке. Поробили Европу без испаљеног метка. Док је поткупљивих будала попут Зеленског, могу како хоце.

Name

Милко

08.09.2023 17:56

Додик је глуп, умјесто да ћути, он се хвали. Сад кад навале Швабе код нас имаћемо проблем, срушиће нам стандард.

Name

Ре

08.09.2023 18:24

Европа је поробљена јос 45те. Какав зеленски…

Name

Мирослав

09.09.2023 00:48

И не само то, него и десница јаца,као и пред други рат. Мозда им се појави неки нови Хица, да их спасава, од Славена и Јевреја? Сто су заслузили то це и добити.

Name

Ре

09.09.2023 00:52

Све горе написано је објасњено испадом у задњем дјелу текста а гласи " недостатак радне снаге"😂 Откуда фали радника а пропадосе. Е моја дјецо, навијаци никада нису побиједили него играчи, има једна ставка гдје швабе могу имати озбиљан проблем. То је велико социјално издавање за незапослене од плацања стана и рацуна до исплате социјалне помоћи. У том дјелу разлика измедју запосленог и незапосленог је око 800€ негдје веца зависно од посла у корист запосленог. С друге стране узајамни социјални фонд радника који је уведен негдје шездесетих година се мјери стотинама милијарди а није никад активиран цак ни у корони. Узивајмо нек се швабе пате😂😂

Name

Саваа

09.09.2023 14:22

Док Њемацкој буде лоше Босне неће бити .

Name

Јоја

08.09.2023 15:45

Одлицно....надам се јос да вам Руси атомску баце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.09.2023 16:02

Ста се то десава? Америма је успело уставити Немацку, план је остварен. Јос војно це ојацати Пољску, па це Немацка, бити велика а економски и политицки маргинална. А Немци јос увек загадјују на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

08.09.2023 16:44

Ŝолц,тако пролазе вазали и вазалске државе,колико те коŝтао рат у украјини,колико си морао преселити компанија у Америку и тек ћеŝ морати.питаћу те за годину дана како ти стоји држава.

Name

Све

08.09.2023 18:26

Су то компаније у власниству Американаца у њемацкој. Не заваравај се да је њемацка јака. Све то после рата је изградјено од Америцког долара

Name

А ста је и гдје

08.09.2023 21:03

Стањцани долар изградио?! Нигдје ниста само пљацкали свакога помоцу исток у крви и ратовима по свијету.

Name

МеНАГЕР

08.09.2023 16:28

Па добро морат це се једно вријеме поднијети мало зртвовања Мало висе зртвовања Мало дузе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Видим

08.09.2023 17:11

Ми Срби ћемо опет бити против Нијемаца, и наравно, поново најебат и изгинути ко расада ! То се десило већ неколико пута, зашто би сада било другачије ? Е нека нам је са срећом ! "боље рат него пакт, боље гроб него роб" ! "Нећемо Краља, хоћемо Тита народ се пита" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранеци себе

08.09.2023 18:53

Бранили смо индирекзно и њемацје градјане од деведесетих а и прије. Инсталирани су нистили и нас и своје.

Name

Небојса

08.09.2023 17:52

Само нека Немацка пострава санкције Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацке градјане

08.09.2023 18:16

Нико не пита ни за ста а хегемонови добро плацени менадјери их униставају....

Name

ста реци

09.09.2023 07:19

Сад се види колико је Вуциц у праву. Војна неутралност је једино ресење за све земље. Европа је пукла захвајујуци политицарима који невиде даље од носа .

Name

Тралала

09.09.2023 06:38

Ја сам цуо да је Њемацка пропала, има јено петнајс година, прицо ми цојк под сатором на Мањаци. Било мезе, ракије, застава и микрофона. И тако Њемацка пропаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака Част

09.09.2023 09:58

Боље, сручније и аргументованије анализе стања друштва, нисам очима видио, ушима чуо ! Господине, замолио бих вас да наставите са вашим стручним анализама, дуго се није појавио неко ко тако познаје прилике у нашем друштву ! Још једном, свака част !

Name

Кад

09.09.2023 08:09

коначно схватите да само Америка зарађује а остатак свијета пада онда ће вам бити касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америка је

09.09.2023 13:55

Најзадузенија зрмља на планети захваљујуци похлепним узурпаторима.

Name

Деутсцхланд

09.09.2023 23:37

Ста имају десницари са падом привреде у Њемацкој?како су ови кретени досли на власт заратовали у Украјини срусли гасоводе Русије и унистили све не само привреду,зивин тамо и добро познајем ситувацију,,ја се радујем сто АФД долази до побједе ови сви требају да одговарају за пропаст Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ