Njemačka: Rast desnice i veliki pad privrede

Iz Njemačke ne prestaju stizati loše vijesti. Na političkom planu, velik dio društva sa zaprepaštenjem i zabrinutošću prati strelovit uspon krajnje desnice, a na privrednom planu stvari takođe izgledaju sve sumornije.

Svijet 08.09.2023 | 15:11
Njemačka: Rast desnice i veliki pad privrede

Oštar pad u proizvodnji automobila potaknuo je još dublji pad u njemačkoj industriji jer je proizvodnja u julu pala treći uzastopni mjesec, što pojačava pritisak na vladu kancelara Olafa Šolca da učini više kako bi izvukla privredu iz krize.

Pad od 0,8 odsto na mjesečnom nivou, o kojem je izvijestio njemački statistički ured, premašio je pad od 0,5 odsto koji su prognozirali ekonomisti u anketi agencije Reuters. Pad bi bio još veći da nije došlo do oporavka energetske i građevinske proizvodnje u julu. Proizvodnja u njemačkom sektoru proizvodnje automobila, pak, pala je za 9%.

Najveća evropska privreda smanjila se ili stagnirala u posljednja tri tromjesečja, a oporavak od pandemije virusa korona bio je sporiji od onog u SAD-u i cjelokupnoj evrozoni, uz više cijene energije, rastuće kamatama i usporavanje trgovine s Kinom - koja je drugo po veličini njemačko izvozno tržište - posebno teško pogađajući samo srce industrijsko centra Evrope.

Ralf Solven, ekonomist njemačke banke Commerzbank, rekao je da je kontinuirani pad industrijske proizvodnje uticao na sve proizvodne sektore, ukazujući da će to vjerovatno nastaviti doprinositi smanjenju njemačke privrede u drugoj polovini godine.

Kao dodatak sumornoj slici, statistički ured Evropske unije smanjio je svoju službenu procjenu rasta evrozone u drugom tromjesečju sa 0,3 na 0,1 odsto. Ovaj potez uslijedio je nakon smanjenja procjene rasta od strane Italije, Irske i Austrije, što znači da evrozona dodatno zaostaje za SAD-om, čiji je BDP porastao 0,6% u tromjesečju. U međuvremenu, euro je pao 0,2% na 1,0707 dolara u odnosu na američki dolar u četvrtak, približivši se najnižem nivou u tri mjeseca.

Takođe, rastu strahovi od premještanja proizvodnje njemačkih industrijskih grupacija u inostranstvo. Hemijski div BASF odlučio je izgraditi novu tvornicu vrijednu 10 milijardi evra u Kini te smanjuje svoje golemo sjedište na obalama Rajne u Ludwvgshafenu. Njemačka komora za trgovinu i industriju (DIHK) nedavno je ustanovila da je 32 odsto anketiranih firmi dalo prednost ulaganjima u inostranstvu u odnosu na širenje kod kuće, kako piše Financial Times.

"Njemačka industrijska proizvodnja nastavlja strmoglavo ponirati, tako da čak i okorjeli pesimisti postaju uplašeni", kaže Karsten Brzeski, ekonomista nizozemske banke ING, koji je izračunao da je njemačka industrijska proizvodnja još uvijek 7% ispod nivoa prije pandemije.

Vlada se našla pod velikim pritiskom da se uhvati u koštac s ekonomskim problemima zemlje. Ove je sedmice kancelar Šolc obećao potaknuti rast i smanjiti birokraciju ubrzanjem digitalizacije u segmentima internetske državne usluge i e-računa - područja u kojima Njemačka zaostaje - te olakšavanjem osnivanja i izgradnje start-upova. Šolc je odbacio ideju o subvencionirsnoj cijeni električne energije za firme koje troše velike količine energenata kao dio svojih primarnih privrednih aktivnosti, ili veliki paket poticaja za poticanje rasta.

Prošle je sedmice predstavio planove paketa olakšica za porez na dobit u iznosu od sedam milijardi evra, koji uključuje nova pravila o amortizaciji investicionih troškova za izgradnju, digitalizaciju i zelenu energiju.

"Pozitivna vijest je da se napokon povećao osjećaj hitnosti", kaže Brzeski.

Sada, navodi, treba pričekati konkretnije političke akcije, a do tada stagnacija u industriji i široj ekonomiji, ističe, izgleda kao novo normalno.

Destatis, njemačka savezna agencija za statistiku, saopštila je da je pad industrijske proizvodnje na godišnjem nivou u julu iznosio 2,1%. Po potrošniji energije najintenzivnije industrije, poput hemijske, metaloprerađivačke i industrije stakla, pretrpjele su veći pad od 11,4%.

Istovremeno, njemački proizvođači rješavaju svoje zaostale narudžbe, ali se one smanjuju. Naime, nove narudžbe za njemačku industriju pale su za 10,7% u julu u odnosu na juni, što je najveći pad otkako su mnoge tvornice bile zatvorene zbog udara pandemije u aprilu 2020. godine.

"Iako je zaostatak kada su neizvršene narudžbe u pitanju još uvijek velik, on je u stalnom padu pa vjerovatno neće još dugo podržavati proizvodnju", upozorila je Franciska Palmas, ekonomistkinja u konsultantskoj firmi Capital Economics.

Tamo očekuju da će proizvodnja dodatno pasti u ostatku godine i pridonijeti ponovnom ulasku Njemačke u recesiju.

Još jedan faktor koji koči mnoge njemačke firme je nedostatak radne snage. Istraživanje instituta Ifo provedeno prošlog mjeseca među 9000 firmi u zemlji pokazalo je da je 43,1% njih prijavilo manjak kvalifikovanih radnika, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec, ali ipak niže od istorijskog rekorda od gotovo polovine svih preduzeća prošle godine, prenosi Jutarnji.hr.

(Agencije)   Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/DW NEWS

 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Kozarcanin

08.09.2023 15:43

A kad vam Dodik priča kako je Njemacka pukla, vi mu se smijete!

ODGOVORITE
Name

Re Kozarcanin

08.09.2023 16:49

Njegovo blebetanje bi imalo smisla samo da je nasa privreda u usponu, ali nije. Od kada su Dodik i njegovi ba vlasti mi tonemo u svakom pogledu.

Name

051

08.09.2023 16:51

Sustina sukoba u Ukrajini za koji je iskljucivo odgovorna Amerika i jeste slabljenje Evrope, prije svih Njemacke. Eto, svoj cilj su ostvarili bez po muke. Porobili Evropu bez ispaljenog metka. Dok je potkupljivih budala poput Zelenskog, mogu kako hoce.

Name

Milko

08.09.2023 17:56

Dodik je glup, umjesto da ćuti, on se hvali. Sad kad navale Švabe kod nas imaćemo problem, srušiće nam standard.

Name

Re

08.09.2023 18:24

Evropa je porobljena jos 45te. Kakav zelenski…

Name

Miroslav

09.09.2023 00:48

I ne samo to, nego i desnica jaca,kao i pred drugi rat. Mozda im se pojavi neki novi Hica, da ih spasava, od Slavena i Jevreja? Sto su zasluzili to ce i dobiti.

Name

Re

09.09.2023 00:52

Sve gore napisano je objasnjeno ispadom u zadnjem djelu teksta a glasi " nedostatak radne snage"😂 Otkuda fali radnika a propadose. E moja djeco, navijaci nikada nisu pobijedili nego igrači, ima jedna stavka gdje švabe mogu imati ozbiljan problem. To je veliko socijalno izdavanje za nezaposlene od placanja stana i racuna do isplate socijalne pomoći. U tom djelu razlika izmedju zaposlenog i nezaposlenog je oko 800€ negdje veca zavisno od posla u korist zaposlenog. S druge strane uzajamni socijalni fond radnika koji je uveden negdje šezdesetih godina se mjeri stotinama milijardi a nije nikad aktiviran cak ni u koroni. Uzivajmo nek se švabe pate😂😂

Name

Savaa

09.09.2023 14:22

Dok Njemackoj bude loše Bosne neće biti .

Name

Joja

08.09.2023 15:45

Odlicno....nadam se jos da vam Rusi atomsku bace

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.09.2023 16:02

Sta se to desava? Amerima je uspelo ustaviti Nemacku, plan je ostvaren. Jos vojno ce ojacati Poljsku, pa ce Nemacka, biti velika a ekonomski i politicki marginalna. A Nemci jos uvek zagadjuju na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

08.09.2023 16:44

Ŝolc,tako prolaze vazali i vazalske države,koliko te koŝtao rat u ukrajini,koliko si morao preseliti kompanija u Ameriku i tek ćeŝ morati.pitaću te za godinu dana kako ti stoji država.

Name

Sve

08.09.2023 18:26

Su to kompanije u vlasnistvu Amerikanaca u njemackoj. Ne zavaravaj se da je njemacka jaka. Sve to posle rata je izgradjeno od Americkog dolara

Name

A sta je i gdje

08.09.2023 21:03

Stanjcani dolar izgradio?! Nigdje nista samo pljackali svakoga pomocu istok u krvi i ratovima po svijetu.

Name

MeNAGER

08.09.2023 16:28

Pa dobro morat ce se jedno vrijeme podnijeti malo zrtvovanja Malo vise zrtvovanja Malo duze

ODGOVORITE
Name

Kako Vidim

08.09.2023 17:11

Mi Srbi ćemo opet biti protiv Nijemaca, i naravno, ponovo najebat i izginuti ko rasada ! To se desilo već nekoliko puta, zašto bi sada bilo drugačije ? E neka nam je sa srećom ! "bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob" ! "Nećemo Kralja, hoćemo Tita narod se pita" !

ODGOVORITE
Name

Braneci sebe

08.09.2023 18:53

Branili smo indirekzno i njemacje gradjane od devedesetih a i prije. Instalirani su nistili i nas i svoje.

Name

Nebojsa

08.09.2023 17:52

Samo neka Nemacka postrava sankcije Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Njemacke gradjane

08.09.2023 18:16

Niko ne pita ni za sta a hegemonovi dobro placeni menadjeri ih unistavaju....

Name

sta reci

09.09.2023 07:19

Sad se vidi koliko je Vucic u pravu. Vojna neutralnost je jedino resenje za sve zemlje. Evropa je pukla zahvajujuci politicarima koji nevide dalje od nosa .

Name

Tralala

09.09.2023 06:38

Ja sam cuo da je Njemacka propala, ima jeno petnajs godina, prico mi cojk pod satorom na Manjaci. Bilo meze, rakije, zastava i mikrofona. I tako Njemacka propade

ODGOVORITE
Name

Svaka Čast

09.09.2023 09:58

Bolje, sručnije i argumentovanije analize stanja društva, nisam očima vidio, ušima čuo ! Gospodine, zamolio bih vas da nastavite sa vašim stručnim analizama, dugo se nije pojavio neko ko tako poznaje prilike u našem društvu ! Još jednom, svaka čast !

Name

Kad

09.09.2023 08:09

konačno shvatite da samo Amerika zarađuje a ostatak svijeta pada onda će vam biti kasno.

ODGOVORITE
Name

Amerika je

09.09.2023 13:55

Najzaduzenija zrmlja na planeti zahvaljujuci pohlepnim uzurpatorima.

Name

Deutschland

09.09.2023 23:37

Sta imaju desnicari sa padom privrede u Njemackoj?kako su ovi kreteni dosli na vlast zaratovali u Ukrajini srusli gasovode Rusije i unistili sve ne samo privredu,zivin tamo i dobro poznajem situvaciju,,ja se radujem sto AFD dolazi do pobjede ovi svi trebaju da odgovaraju za propast Njemacke.

ODGOVORITE