"Земље које су на добром путу да заувијек протјерају дувански дим"

Вјеровали или не, свијет без дуванског дима није далека будућност. Неке земље су већ на корак до остварења овог циља. Кроз превенцију, политике подршке престанку пушења и смањења штете преласком на мање штетне бездимне алтернативе, ове земље стреме томе да постану ”земље без дима” што је статус који се добива кад мање од 5% становништва пуши.

Босна и Херцеговина 08.09.2023 | 11:49
"Земље које су на добром путу да заувијек протјерају дувански дим"

Шведска – предводник промјена 

Шведска је на корак до остварења циља “земље без дима” до краја текуће године, далеко прије задатог циља Европске уније 2030. године. То је чини лидером промјене у свијету пушача, а тај успјех може бити примјер за цијели свијет. Смањење стопе пушења до најнижих нивоа у посљедњих пар деценија резултат је подршке престанку пушења али и промоције бездимних дуванских производа који замјењују цигарете.

Шведска има разлог за славље јер је успјела смањити потрошњу цигарета са 16,5% у 2004. години, на само 5,8% у 2022. години. То је најнижа стопа у посљедњих 15. година.

Овај изванредан успјех углавном се може приписати примјени концепта смањења штете од пушења кроз подршку пушачима који не желе у потпуности да се одрекну дувана и никотина да пређу на бездимне алтернативе са значајно нижим нивоом штетних материја.

Нови Зеланд слиједи промјене

Нови Зеланд такође иде према будућности без дима. С 2024. годином, становници Новог Зеланда ће заувијек испратити и дувански дим и постати прва држава на свијету у којој ће од 2025. године неће моћи купити класичне цигарете. Додатно, доношењем забране пушења за грађане млађе од 14 година, стварају се темељи, како прогнозирају, за продужени и здравији живот, те значајне уштеде у здравственом сектору.

Пут ка “земљама без дима” није ограничен на Шведску и Нови Зеланд. Многе друге земље, укључујући Велику Британију и Јапан, такођер доносе политике усмјерене на смањење стопе пушења и прелазак на мање штетне алтернативе. Ово је прилика за спашавање живота и унапређења квалитета живота људи широм свијета.

Уз примјену контролних мјера и подршку пушачима у борби против пушења, охрабривање преласка на мање штетне алтернативе кључно је у постизању циљева, као и стицању статуса “земаља без дима.” Како се поменуте земље настављају развијати и усвајати иновативне приступе, очекивати је да ће се и остале земље угледати на њихове примјере.

На тај начин, можда ћемо брже но што то очекујемо живјети у свијету у којем је дим цигарете прошлост, а здравље и добробит грађана приоритет.

(ПР) Фото: ПР/ Фреепик