"Zemlje koje su na dobrom putu da zauvijek protjeraju duvanski dim"

Vjerovali ili ne, svijet bez duvanskog dima nije daleka budućnost. Neke zemlje su već na korak do ostvarenja ovog cilja. Kroz prevenciju, politike podrške prestanku pušenja i smanjenja štete prelaskom na manje štetne bezdimne alternative, ove zemlje streme tome da postanu ”zemlje bez dima” što je status koji se dobiva kad manje od 5% stanovništva puši.

Bosna i Hercegovina 08.09.2023 | 11:49
"Zemlje koje su na dobrom putu da zauvijek protjeraju duvanski dim"

Švedska – predvodnik promjena 

Švedska je na korak do ostvarenja cilja “zemlje bez dima” do kraja tekuće godine, daleko prije zadatog cilja Evropske unije 2030. godine. To je čini liderom promjene u svijetu pušača, a taj uspjeh može biti primjer za cijeli svijet. Smanjenje stope pušenja do najnižih nivoa u posljednjih par decenija rezultat je podrške prestanku pušenja ali i promocije bezdimnih duvanskih proizvoda koji zamjenjuju cigarete.

Švedska ima razlog za slavlje jer je uspjela smanjiti potrošnju cigareta sa 16,5% u 2004. godini, na samo 5,8% u 2022. godini. To je najniža stopa u posljednjih 15. godina.

Ovaj izvanredan uspjeh uglavnom se može pripisati primjeni koncepta smanjenja štete od pušenja kroz podršku pušačima koji ne žele u potpunosti da se odreknu duvana i nikotina da pređu na bezdimne alternative sa značajno nižim nivoom štetnih materija.

Novi Zeland slijedi promjene

Novi Zeland takođe ide prema budućnosti bez dima. S 2024. godinom, stanovnici Novog Zelanda će zauvijek ispratiti i duvanski dim i postati prva država na svijetu u kojoj će od 2025. godine neće moći kupiti klasične cigarete. Dodatno, donošenjem zabrane pušenja za građane mlađe od 14 godina, stvaraju se temelji, kako prognoziraju, za produženi i zdraviji život, te značajne uštede u zdravstvenom sektoru.

Put ka “zemljama bez dima” nije ograničen na Švedsku i Novi Zeland. Mnoge druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Japan, također donose politike usmjerene na smanjenje stope pušenja i prelazak na manje štetne alternative. Ovo je prilika za spašavanje života i unapređenja kvaliteta života ljudi širom svijeta.

Uz primjenu kontrolnih mjera i podršku pušačima u borbi protiv pušenja, ohrabrivanje prelaska na manje štetne alternative ključno je u postizanju ciljeva, kao i sticanju statusa “zemalja bez dima.” Kako se pomenute zemlje nastavljaju razvijati i usvajati inovativne pristupe, očekivati je da će se i ostale zemlje ugledati na njihove primjere.

Na taj način, možda ćemo brže no što to očekujemo živjeti u svijetu u kojem je dim cigarete prošlost, a zdravlje i dobrobit građana prioritet.

(PR) Foto: PR/ Freepik