Бањалучка пивара примјер успјешне фирме у Српској

Да се у може успјешно пословати, примјер је Бањалучка пивара, која не само да производи пиво за домаће потрошаче, него је одавно прешла границе региона и постала најпрепознатљивији бренд из БиХ. 

Република Српска 06.09.2023 | 20:50
Бањалучка пивара примјер успјешне фирме у Српској

Бањалучка пивара ове тодине прославила је 150 година постојања и једна је од најуспјешнијих компанија у БиХ. Тим поводом у пивару је дошао и министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић који је заједно са директором посјетио историјску изложбу и производне погоне.

Да се у Босни и Херцеговини и Републици Српској може успјешно пословати, примјер је Бањалучка пивара, која не само да производи пиво за домаће потрошаче, него је одавно прешла границе региона и постала најпрепознатљивији бренд из БиХ. 

„Прошле године смо ударили у магичну цифру о којој смо само сањали, а то је 10 милиона литара продатог пива у извозу, а ове године ћемо изаћи на више од 12 милиона што значи да ћемо имати још преко 20 посто више раста у овој години. Велики су планови за Нектар и пивару а најбитније је  да се потрошачи широм Балкана и региона одушевљавају нашим производом“,каже Илија Шетка,генерални директор Нектар пивара.

Министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић обишао је производне погоне пиваре и ,како каже, увјерио се у успјешност овог предузећа. Иако ова грана производње не припада овом министарству, Митровић каже да ће кроз разговоре са надлежним институцијама уврситити и ову грану и убудуће кроз подстицаје помоћи у даљем раду. 

„Морамо подстицати оне који пуне буџет, а то је привреда и оно што БЛ пивара добија подстицаје то је за повећање плата што је похвално да плате овде расту. Од 2019. износ тих подстицаја од стране Владе био око 180 000 није то велики износ али је и то битно. То је суштина нашег министарства да привреди помогнемо у увођењу нових технологија које побољшавају продуктивност и конкурентност и запошљавају нове раднике“,каже Војин Митровић, министар привреде и предузетништва РС.

Бањалучка пивара запошљава 260 радника у БиХ и 40 у Србији. Једна од њих је и Ивана Ступар која је 2018.године са бањалучког технолошког факултета дошла на праксу у бањалучку пивару, након чега је добила посао, гдје и данас ради.

„Што се тиче сарадње факултета и индустрије мислим да је битно поготово за младе студенте као што сам и ја била јер сам кроз ову праксу сам научила добар дио процеса и како функционише једна велика компанија као што је бл пивара. 4 године сам овде радим као инжењер у служби квалитета и јако сам задовољна радом у овој компанији“, истакла је Ивана Ступар, Инжењер у служби квалитета у пивари.

Бањалучка пивара је, са својим најпознатијим брендом Нектар пивом, након вијек и по постојања, осим у региону, препознатљива и у цијелом свијету, од Словеније, Италије, Њемачке, Шведске па све до Малте. 

(БН)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мики

06.09.2023 21:30

Колико су платили пореза на добит у задњих 10 година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

06.09.2023 23:32

Пише ти на сајту пиваре а има на страници Апифа

Name

Милко

06.09.2023 21:44

Ја да сам власник фабрике, закључао бих је са 4 катанца. Овај Митровић није дошао за џабе. Вјероватно прави инспекцију да утврди како најлакше да отме туђе. То је такав тип човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милко

07.09.2023 08:47

Отет ће мало морген,зна се чија је пивара брале...

Name

Ре

07.09.2023 10:35

Дошао да проба пиво Зашто не иде на Фармаленд у Нову Тополу

Name

И многи други...

06.09.2023 23:29

Попут овог Митровића (Октан промет) је његов па хоће и пивару....лопови и пљачкаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

07.09.2023 01:31

Јелен је закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.09.2023 07:50

Ја сам акционар у Бањалучкој пивари и никада нисам добио дивиденду. Ако је то успјешна фирма, онда могу да мислим какве су остале. Брука и срамота од фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

07.09.2023 07:53

Нешто ту смрди. Још једна превара се спрема. Ја већ дуго не пијем нектар. Појебали су рецептуру. Кратко речено трују нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

07.09.2023 08:15

Производите дјабоље пице које скреце људе од бога, цак се цудим и траписти су скренули кад су га пицели производит, и спортисти рркламирају, одвратан смрад пиве, пивкана, пију кркани мускарцине, гарант дјавоље сав алкохол, то гобори о вама, а бог је реко сви су скренули

ОДГОВОРИТЕ