Banjalučka pivara primjer uspješne firme u Srpskoj

Da se u može uspješno poslovati, primjer je Banjalučka pivara, koja ne samo da proizvodi pivo za domaće potrošače, nego je odavno prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz BiH. 

Republika Srpska 06.09.2023 | 20:50
Banjalučka pivara primjer uspješne firme u Srpskoj

Banjalučka pivara ove todine proslavila je 150 godina postojanja i jedna je od najuspješnijih kompanija u BiH. Tim povodom u pivaru je došao i ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović koji je zajedno sa direktorom posjetio istorijsku izložbu i proizvodne pogone.

Da se u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj može uspješno poslovati, primjer je Banjalučka pivara, koja ne samo da proizvodi pivo za domaće potrošače, nego je odavno prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz BiH. 

„Prošle godine smo udarili u magičnu cifru o kojoj smo samo sanjali, a to je 10 miliona litara prodatog piva u izvozu, a ove godine ćemo izaći na više od 12 miliona što znači da ćemo imati još preko 20 posto više rasta u ovoj godini. Veliki su planovi za Nektar i pivaru a najbitnije je  da se potrošači širom Balkana i regiona oduševljavaju našim proizvodom“,kaže Ilija Šetka,generalni direktor Nektar pivara.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović obišao je proizvodne pogone pivare i ,kako kaže, uvjerio se u uspješnost ovog preduzeća. Iako ova grana proizvodnje ne pripada ovom ministarstvu, Mitrović kaže da će kroz razgovore sa nadležnim institucijama uvrsititi i ovu granu i ubuduće kroz podsticaje pomoći u daljem radu. 

„Moramo podsticati one koji pune budžet, a to je privreda i ono što BL pivara dobija podsticaje to je za povećanje plata što je pohvalno da plate ovde rastu. Od 2019. iznos tih podsticaja od strane Vlade bio oko 180 000 nije to veliki iznos ali je i to bitno. To je suština našeg ministarstva da privredi pomognemo u uvođenju novih tehnologija koje poboljšavaju produktivnost i konkurentnost i zapošljavaju nove radnike“,kaže Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS.

Banjalučka pivara zapošljava 260 radnika u BiH i 40 u Srbiji. Jedna od njih je i Ivana Stupar koja je 2018.godine sa banjalučkog tehnološkog fakulteta došla na praksu u banjalučku pivaru, nakon čega je dobila posao, gdje i danas radi.

„Što se tiče saradnje fakulteta i industrije mislim da je bitno pogotovo za mlade studente kao što sam i ja bila jer sam kroz ovu praksu sam naučila dobar dio procesa i kako funkcioniše jedna velika kompanija kao što je bl pivara. 4 godine sam ovde radim kao inženjer u službi kvaliteta i jako sam zadovoljna radom u ovoj kompaniji“, istakla je Ivana Stupar, Inženjer u službi kvaliteta u pivari.

Banjalučka pivara je, sa svojim najpoznatijim brendom Nektar pivom, nakon vijek i po postojanja, osim u regionu, prepoznatljiva i u cijelom svijetu, od Slovenije, Italije, Njemačke, Švedske pa sve do Malte. 

(BN)

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Miki

06.09.2023 21:30

Koliko su platili poreza na dobit u zadnjih 10 godina?

ODGOVORITE
Name

Igipop

06.09.2023 23:32

Piše ti na sajtu pivare a ima na stranici Apifa

Name

Milko

06.09.2023 21:44

Ja da sam vlasnik fabrike, zaključao bih je sa 4 katanca. Ovaj Mitrović nije došao za džabe. Vjerovatno pravi inspekciju da utvrdi kako najlakše da otme tuđe. To je takav tip čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Re Milko

07.09.2023 08:47

Otet će malo morgen,zna se čija je pivara brale...

Name

Re

07.09.2023 10:35

Došao da proba pivo Zašto ne ide na Farmalend u Novu Topolu

Name

I mnogi drugi...

06.09.2023 23:29

Poput ovog Mitrovića (Oktan promet) je njegov pa hoće i pivaru....lopovi i pljačkaši.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

07.09.2023 01:31

Jelen je zakon.

ODGOVORITE
Name

Драган

07.09.2023 07:50

Ја сам акционар у Бањалучкој пивари и никада нисам добио дивиденду. Ако је то успјешна фирма, онда могу да мислим какве су остале. Брука и срамота од фирме.

ODGOVORITE
Name

Branci

07.09.2023 07:53

Nešto tu smrdi. Još jedna prevara se sprema. Ja već dugo ne pijem nektar. Pojebali su recepturu. Kratko rečeno truju nas.

ODGOVORITE
Name

Jeste

07.09.2023 08:15

Proizvodite djabolje pice koje skrece ljude od boga, cak se cudim i trapisti su skrenuli kad su ga piceli proizvodit, i sportisti rrklamiraju, odvratan smrad pive, pivkana, piju krkani muskarcine, garant djavolje sav alkohol, to gobori o vama, a bog je reko svi su skrenuli

ODGOVORITE