Куда иде новац намијењен за здрав. осигурање?

Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске је крајем прошле године донио одлуку о кредитном задужењу за ову годину у износу од 30 милиона марака, како би се обезбиједила недостајућа средства за финанирање законом утврђених права осигураника. Влада је, крајем прошле године, дала сагласност на ово кредитно задужење, а све то било је неопходно због оних који не уплаћују здравствено осигурање радницима и тиме крше закон. 

Република Српска 06.09.2023 | 20:38
Куда иде новац намијењен за здрав. осигурање?

Уплаћивање доприноса за здравствено осигурање радницима, законска је обавеза сваке фирме. Међутим ванредно сање због вируса корона, многи послодавци су схватили као ослобађање од ове обавезе, што никако није смјело да се догоди, наводе из Фонда. Тако су, престанком важења ванредног стања, многи радници остали без осигурања, а Фонд поново мора да се задужи да би обезбиједио обавезно осигурање.

„Дио планираног задужења у износу од 10 милиона КМ смо реализовали раније ове године,а сада смо због недостатка средстава за финансирање права осигураних лица, покренули поступак око добијања новог кредита. Наиме, принуђени смо да реализујемо још један дио планираног кредитног задужења и то у укупном износу од 10 милиона КМ (5 милиона КМ код МФ банке и 5 милиона КМ код Наше банке, а каматне стопе су 6,15% фиксна и 4,95% фиксна)“, навели су за БН у ФЗО.

Свако неплаћање доприноса директно угрожава права осигураника и функционисање здравственог система, казали су из Фонда. А Влада неплатише у јавном сектору и даље задржава у истој директорској фотељи и као награду пролонгира рок плаћања доприноса, кажу у опозицији. 

„ Овдје се проблем појављује у јавном сектору, поготово у здравственим установама. Влада је имала све механизме у својим рукама, од покретања кривичне одговорности према директорима који не уплаћују, од наплате принудним средствима, до механизма гдје су могли промијенити управне одборе и поставити друге људе који би успјешније водили те фирме. Пошто то ништа нису урадили, а да не испадне да опозиција увијек критикује власт, даћемо им конкретан приједлог. Неки дан је изашла министар финансија и рекла како ће у новој расподјели коефицијената добити 100 милиона марака више средстава, ја им предлажем да та средства свакако усмјере на измирење доспјелих доприноса за здравствене установе“, каже Слободан Станић, бивши министар здравља.

Сваки мјесец на платној листи дио плате одлази за здравствено осигурање, а када треба да се лијечите осигурања нема. 45.000 радника  у Српској доживјело је ову судбину, а многи су то сазнали тек у тренутку када су се морали обратити љекарима. Поставља се питање гдје је отишао новац намијењен за здравствено осигурање?

„Ланчано Фонд здравственог осигурања узима кредит, да би надокнадио тај новац који је недомаћинским понашањем директора из владајуће структуре, довео до тога да Фонд нема довољно новца, узима кредит, плаћају се камате и то је вишеструка штета. Немате плаћене порезе и доприносе, људи не могу да се лијече, Фонд се задужује, узима кредите и овде су награђени, очигледно, ти директор, који том старом праксом настављају да се понашају потпуно ненормално, неуставно, незаконито. Умјесто да буду кажњени, смијењени, да одговарају, да иду под санкције, они су ту годинама присутни“, сматра Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Стручњаци упозоравају да уколико радник потпише уговор да ће у некој установи радити одређени период, а не испуњавају му се обавезе попут уплата доприноса за здравствено осигурање, такав радник по закону није обавезан да испоштује уговор и може да оде прије уговором одређеног рока. Због оваквог кршења закона одлазе многи стручњаци.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бичебљее

06.09.2023 20:51

Свугде само не гдје треба и најмање користи имају они који деценијама одвајају за здравство и пензионо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ти одвајаш?

06.09.2023 23:14

Имаш ли дана радног стажа?

Name

ре

07.09.2023 04:23

Зашто не угасе све те фирме које неће да плате здравствено осигурање.

Name

Ненад

07.09.2023 12:40

Треба да знас да и онај који нема дана радног стаза дрзава треба да исплацује ткз.Социјалну помоц,ја лицно знам да неки то примају.Овде је само проблем сто су примања и оних сто раде у висини неке Социјалне помоци.

Name

Херцеговац

06.09.2023 22:02

Ваљда су и корона уговори и Ђајине журке и гаража доприњели пропасти здравства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

06.09.2023 23:06

Ево примјер из Приједора. Власник ланца апотека и доктор из дома здравља преко фиктивних рецепата оперу више од милион конвертибилних марака и тако оштете фонд здравственог осигурања и ником ништа. Предмет годинама стоји у приједорском окружном тужилаштву и на крају ће да застари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јајо кликерас

06.09.2023 23:36

Глупости, па фонд не постоји, одавно је све пребацено на трезор, па и кредити које узима фонд, а из трезора се граби да се плате послусници резима. Наравно досао је крај и фонду и трезору и послусницима, паре запад висе не да, сад јос возе на испарења и супље резимске прице, али и то неце јос дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

07.09.2023 12:37

Како паре Запад неда када је неки дан Сераниц изјавио да помоц стизе за најугрозеније у Републици Србској од фонда ЕУ.

Name

Тајкуни

07.09.2023 10:16

"Уплаћивање доприноса за здравствено осигурање радницима, законска је обавеза сваке фирме" Па сва јавност зна да ни сва приватна предузеца (тајкуни) не плацају здравствено осигуранхе својим радницима. Ево конкретно знам да у центру Бањалуке познати "привредници" не плацаји ни ФЗ ни ПИО ни порезе. Радници су напустили и пријавили да доприноси нису уплацени. То институције знају и ниста не предизимаји. Слузбеница у ФЗ казе двема радницима "Дјевојке, бјезите одавде и спасавајте се док сте младе, овде зивота нема. Закони се не постују. Ово је приватна дрзава. Рекла је то јер као слузбеница зна "ста се ради" да многи привредници (поготово финансијери СНСД) не плацају обавезе дрзави. Дрзава сваки дан губио милионе јер ти "криминалци" (привредници) не постују закон и не уплацују обавезе (јер им то политика дозвољава).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.09.2023 15:04

Ста нам ти то написа.Има фирми које не спадају у законску обавезу то су фирме тајкуна и политицара.