Kuda ide novac namijenjen za zdrav. osiguranje?

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je krajem prošle godine donio odluku o kreditnom zaduženju za ovu godinu u iznosu od 30 miliona maraka, kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva za finaniranje zakonom utvrđenih prava osiguranika. Vlada je, krajem prošle godine, dala saglasnost na ovo kreditno zaduženje, a sve to bilo je neophodno zbog onih koji ne uplaćuju zdravstveno osiguranje radnicima i time krše zakon. 

Republika Srpska 06.09.2023 | 20:38
Kuda ide novac namijenjen za zdrav. osiguranje?

Uplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje radnicima, zakonska je obaveza svake firme. Međutim vanredno sanje zbog virusa korona, mnogi poslodavci su shvatili kao oslobađanje od ove obaveze, što nikako nije smjelo da se dogodi, navode iz Fonda. Tako su, prestankom važenja vanrednog stanja, mnogi radnici ostali bez osiguranja, a Fond ponovo mora da se zaduži da bi obezbijedio obavezno osiguranje.

„Dio planiranog zaduženja u iznosu od 10 miliona KM smo realizovali ranije ove godine,a sada smo zbog nedostatka sredstava za finansiranje prava osiguranih lica, pokrenuli postupak oko dobijanja novog kredita. Naime, prinuđeni smo da realizujemo još jedan dio planiranog kreditnog zaduženja i to u ukupnom iznosu od 10 miliona KM (5 miliona KM kod MF banke i 5 miliona KM kod Naše banke, a kamatne stope su 6,15% fiksna i 4,95% fiksna)“, naveli su za BN u FZO.

Svako neplaćanje doprinosa direktno ugrožava prava osiguranika i funkcionisanje zdravstvenog sistema, kazali su iz Fonda. A Vlada neplatiše u javnom sektoru i dalje zadržava u istoj direktorskoj fotelji i kao nagradu prolongira rok plaćanja doprinosa, kažu u opoziciji. 

„ Ovdje se problem pojavljuje u javnom sektoru, pogotovo u zdravstvenim ustanovama. Vlada je imala sve mehanizme u svojim rukama, od pokretanja krivične odgovornosti prema direktorima koji ne uplaćuju, od naplate prinudnim sredstvima, do mehanizma gdje su mogli promijeniti upravne odbore i postaviti druge ljude koji bi uspješnije vodili te firme. Pošto to ništa nisu uradili, a da ne ispadne da opozicija uvijek kritikuje vlast, daćemo im konkretan prijedlog. Neki dan je izašla ministar finansija i rekla kako će u novoj raspodjeli koeficijenata dobiti 100 miliona maraka više sredstava, ja im predlažem da ta sredstva svakako usmjere na izmirenje dospjelih doprinosa za zdravstvene ustanove“, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja.

Svaki mjesec na platnoj listi dio plate odlazi za zdravstveno osiguranje, a kada treba da se liječite osiguranja nema. 45.000 radnika  u Srpskoj doživjelo je ovu sudbinu, a mnogi su to saznali tek u trenutku kada su se morali obratiti ljekarima. Postavlja se pitanje gdje je otišao novac namijenjen za zdravstveno osiguranje?

„Lančano Fond zdravstvenog osiguranja uzima kredit, da bi nadoknadio taj novac koji je nedomaćinskim ponašanjem direktora iz vladajuće strukture, doveo do toga da Fond nema dovoljno novca, uzima kredit, plaćaju se kamate i to je višestruka šteta. Nemate plaćene poreze i doprinose, ljudi ne mogu da se liječe, Fond se zadužuje, uzima kredite i ovde su nagrađeni, očigledno, ti direktor, koji tom starom praksom nastavljaju da se ponašaju potpuno nenormalno, neustavno, nezakonito. Umjesto da budu kažnjeni, smijenjeni, da odgovaraju, da idu pod sankcije, oni su tu godinama prisutni“, smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko radnik potpiše ugovor da će u nekoj ustanovi raditi određeni period, a ne ispunjavaju mu se obaveze poput uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje, takav radnik po zakonu nije obavezan da ispoštuje ugovor i može da ode prije ugovorom određenog roka. Zbog ovakvog kršenja zakona odlaze mnogi stručnjaci.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bičebljee

06.09.2023 20:51

Svugde samo ne gdje treba i najmanje koristi imaju oni koji decenijama odvajaju za zdravstvo i penziono .

ODGOVORITE
Name

Шта ти одвајаш?

06.09.2023 23:14

Имаш ли дана радног стажа?

Name

re

07.09.2023 04:23

Zašto ne ugase sve te firme koje neće da plate zdravstveno osiguranje.

Name

Nenad

07.09.2023 12:40

Treba da znas da i onaj koji nema dana radnog staza drzava treba da isplacuje tkz.Socijalnu pomoc,ja licno znam da neki to primaju.Ovde je samo problem sto su primanja i onih sto rade u visini neke Socijalne pomoci.

Name

Херцеговац

06.09.2023 22:02

Ваљда су и корона уговори и Ђајине журке и гаража допринјели пропасти здравства.

ODGOVORITE
Name

Mladen

06.09.2023 23:06

Evo primjer iz Prijedora. Vlasnik lanca apoteka i doktor iz doma zdravlja preko fiktivnih recepata operu više od milion konvertibilnih maraka i tako oštete fond zdravstvenog osiguranja i nikom ništa. Predmet godinama stoji u prijedorskom okružnom tužilaštvu i na kraju će da zastari.

ODGOVORITE
Name

Jajo klikeras

06.09.2023 23:36

Gluposti, pa fond ne postoji, odavno je sve prebaceno na trezor, pa i krediti koje uzima fond, a iz trezora se grabi da se plate poslusnici rezima. Naravno dosao je kraj i fondu i trezoru i poslusnicima, pare zapad vise ne da, sad jos voze na isparenja i suplje rezimske price, ali i to nece jos dugo.

ODGOVORITE
Name

Nenad

07.09.2023 12:37

Kako pare Zapad neda kada je neki dan Seranic izjavio da pomoc stize za najugrozenije u Republici Srbskoj od fonda EU.

Name

Tajkuni

07.09.2023 10:16

"Uplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje radnicima, zakonska je obaveza svake firme" Pa sva javnost zna da ni sva privatna preduzeca (tajkuni) ne placaju zdravstveno osiguranhe svojim radnicima. Evo konkretno znam da u centru Banjaluke poznati "privrednici" ne placaji ni FZ ni PIO ni poreze. Radnici su napustili i prijavili da doprinosi nisu uplaceni. To institucije znaju i nista ne predizimaji. Sluzbenica u FZ kaze dvema radnicima "Djevojke, bjezite odavde i spasavajte se dok ste mlade, ovde zivota nema. Zakoni se ne postuju. Ovo je privatna drzava. Rekla je to jer kao sluzbenica zna "sta se radi" da mnogi privrednici (pogotovo finansijeri SNSD) ne placaju obaveze drzavi. Drzava svaki dan gubio milione jer ti "kriminalci" (privrednici) ne postuju zakon i ne uplacuju obaveze (jer im to politika dozvoljava).

ODGOVORITE
Name

Nikola

07.09.2023 15:04

Sta nam ti to napisa.Ima firmi koje ne spadaju u zakonsku obavezu to su firme tajkuna i politicara.