Њемачки агент осумњичен да је руски шпијун

- Високи немачки обавештајац оптужен је за издају због наводног преношења државних тајни Русији, пише данас ББЦ.

Свијет 06.09.2023 | 14:55
Њемачки агент осумњичен да је руски шпијун

Тужиоци верују да је Карстен Л, који је ухапшен у децембру у Берлину, делио обавештајне податке о рату у Украјини и групи Вагнерових плац́еника, као и да је за то добио око 400.000 евра.

У истом случају осуђен је још један Немац, који се сумњичи да је радио као курир.

Немачки генерални тужилац оптужио је обојицу за "издају у посебно озбиљном случају", због чега би, према немачким законима, могли да буду осуђена на доживотну затворску казну.

Запослени у Немачкој спољној обавештајној служби (БНД), познат само као Карстен Л, у складу са немачким правилима о приватности, надгледао је одељење за прац́ење телефонских и интернет комуникација у иностранству, а неколико недеља пре хапшења унапређен је на место на којем је био задужен за проверу прошлости запослених у агенцији.

Полиција је ухапсила његовог наводног саучесника, Артура Е. месец дана након што је стигао у Немачку летом из САД.
 Артур Е, немачки бизнисмен рођен у Русији, оптужен је да је путовао у Москву и предао обавештајне податке руској Федералној служби безбедности (ФСБ).

Немачки медији наводе да је Артур Е. био трговац дијамантима и да је након хапшења "млео као воденица".

Он је рекао да су се двојица оптужених наводно упознала на приватној забави у фудбалском клубу у Баварској 2021. и да му је Карстен Л. причао о свом раду у БНД-у.

У бројним земљама, укључујуц́и Велику Британију, Пољску и Норвешку, у протеклом периоду ухапшене су или протеране особе осумњичене да су шпијунирале за Русију.

Немачка је посебно у фокусу, након што је владин званичник који је радио за канцеларију која се бави војном опремом ухапшен прошлог месеца под сумњом да је шпијунирао.

Такође, шеф немачке сајбер безбедности Арне Шенбом отпуштен је прошлог октобра након што је наводно имао везе са људима повезаним са руским обавештајним службама.

(Тањуг) Фото: ЕПА 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Арса

06.09.2023 15:30

Није ми јасно како они брзо открију шпијуна у својим редовима а наше службе обучаване код стручњака др.Цераница никако да открију бар једног од 40 британских обавјештајаца.Можда им је проблем што незнају енглески језик или нешто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста мислите...

06.09.2023 15:39

како је тек нама у БиХ? Ми имамо Сцхмита, који облаци и ведри, а и стране судије у Уставном Суду.. а Нијемцима сад као неки спијунциц смета...сваста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.09.2023 16:05

Сви су спијуни, ако мисле другације од натоваца и запада? А колико је тек њихових спијуна у РС и РС? Без последица роваре, наносе стету, а у Немацкој се за то иде у затвор, до краја зивота. Ста Срби цекају, кад це они поцети хапсити, све те хостаплере домаце и стране? Или наси закони дозвољавају рад спијунима, домацим и страним?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2023 17:52

Мислис на оне који су досли нато тенком на власт.

Name

Ре. Мирослав

06.09.2023 17:54

Мислиш хапсити неистомишљенике, опозицију, угасити друге партије, да се напокон диктатор раскалаши доживотно,? Са нивичок или плутонијум. Знам ја шта би ти хтио, још једног Путина али код нас.

Name

Мирослав

06.09.2023 18:38

Ре, Какав црни Путин, сто подмецете? Путин и Руси су далеко од нас, осим тога ста то ми моземо понудити Русима да би им били занимљиви, ни политицки, ни економски. Везе су нам преко православља, и насе симпатије до Руса, њихове културе , и то би било све. Бар несто и културно, ови око нас су милитантни, опасни, бомбардују, па отимају, док им слузис супер, кад те потросе баце те из авиона у океан. Руси ратују са натовцима, они знају сто. А ми пробавамо избеци сукоб, и није нам до рата, са нато злотворима. Око нас су натовци, није нам лако, јер имамо на њих рузна сецања, далеко им куца била.

Name

Ре мирослав

06.09.2023 20:41

Не говори "ми". Ја и ти нисмо исти осим што смо Срби. И ја нисам слобин присталица као ти, због тога су нас бомбардирали, ваљда зато што је слобо водио политику мира 90-тих и ваљда зато што смо били фини. И Слоба је убијао као Путин неистомишљенике, итд, итд. И као Србин више ми се допада демократија, кад је њему горе на власти моћ ограничена него диктатура која се злоупотребљава као православна као код браће Руса.

Name

Не казе се спијун

06.09.2023 18:45

Јос руски него њемацки патриота.

ОДГОВОРИТЕ