Njemački agent osumnjičen da je ruski špijun

- Visoki nemački obaveštajac optužen je za izdaju zbog navodnog prenošenja državnih tajni Rusiji, piše danas BBC.

Svijet 06.09.2023 | 14:55
Njemački agent osumnjičen da je ruski špijun

Tužioci veruju da je Karsten L, koji je uhapšen u decembru u Berlinu, delio obaveštajne podatke o ratu u Ukrajini i grupi Vagnerovih plaćenika, kao i da je za to dobio oko 400.000 evra.

U istom slučaju osuđen je još jedan Nemac, koji se sumnjiči da je radio kao kurir.

Nemački generalni tužilac optužio je obojicu za "izdaju u posebno ozbiljnom slučaju", zbog čega bi, prema nemačkim zakonima, mogli da budu osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Zaposleni u Nemačkoj spoljnoj obaveštajnoj službi (BND), poznat samo kao Karsten L, u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti, nadgledao je odeljenje za praćenje telefonskih i internet komunikacija u inostranstvu, a nekoliko nedelja pre hapšenja unapređen je na mesto na kojem je bio zadužen za proveru prošlosti zaposlenih u agenciji.

Policija je uhapsila njegovog navodnog saučesnika, Artura E. mesec dana nakon što je stigao u Nemačku letom iz SAD.
 Artur E, nemački biznismen rođen u Rusiji, optužen je da je putovao u Moskvu i predao obaveštajne podatke ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Nemački mediji navode da je Artur E. bio trgovac dijamantima i da je nakon hapšenja "mleo kao vodenica".

On je rekao da su se dvojica optuženih navodno upoznala na privatnoj zabavi u fudbalskom klubu u Bavarskoj 2021. i da mu je Karsten L. pričao o svom radu u BND-u.

U brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku i Norvešku, u proteklom periodu uhapšene su ili proterane osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju.

Nemačka je posebno u fokusu, nakon što je vladin zvaničnik koji je radio za kancelariju koja se bavi vojnom opremom uhapšen prošlog meseca pod sumnjom da je špijunirao.

Takođe, šef nemačke sajber bezbednosti Arne Šenbom otpušten je prošlog oktobra nakon što je navodno imao veze sa ljudima povezanim sa ruskim obaveštajnim službama.

(Tanjug) Foto: EPA 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Arsa

06.09.2023 15:30

Nije mi jasno kako oni brzo otkriju špijuna u svojim redovima a naše službe obučavane kod stručnjaka dr.Ceranica nikako da otkriju bar jednog od 40 britanskih obavještajaca.Možda im je problem što neznaju engleski jezik ili nešto drugo.

ODGOVORITE
Name

Sta mislite...

06.09.2023 15:39

kako je tek nama u BiH? Mi imamo Schmita, koji oblaci i vedri, a i strane sudije u Ustavnom Sudu.. a Nijemcima sad kao neki spijuncic smeta...svasta...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.09.2023 16:05

Svi su spijuni, ako misle drugacije od natovaca i zapada? A koliko je tek njihovih spijuna u RS i RS? Bez posledica rovare, nanose stetu, a u Nemackoj se za to ide u zatvor, do kraja zivota. Sta Srbi cekaju, kad ce oni poceti hapsiti, sve te hostaplere domace i strane? Ili nasi zakoni dozvoljavaju rad spijunima, domacim i stranim?

ODGOVORITE
Name

Re

06.09.2023 17:52

Mislis na one koji su dosli nato tenkom na vlast.

Name

Re. Miroslav

06.09.2023 17:54

Misliš hapsiti neistomišljenike, opoziciju, ugasiti druge partije, da se napokon diktator raskalaši doživotno,? Sa nivičok ili plutonijum. Znam ja šta bi ti htio, još jednog Putina ali kod nas.

Name

Miroslav

06.09.2023 18:38

Re, Kakav crni Putin, sto podmecete? Putin i Rusi su daleko od nas, osim toga sta to mi mozemo ponuditi Rusima da bi im bili zanimljivi, ni politicki, ni ekonomski. Veze su nam preko pravoslavlja, i nase simpatije do Rusa, njihove kulture , i to bi bilo sve. Bar nesto i kulturno, ovi oko nas su militantni, opasni, bombarduju, pa otimaju, dok im sluzis super, kad te potrose bace te iz aviona u okean. Rusi ratuju sa natovcima, oni znaju sto. A mi probavamo izbeci sukob, i nije nam do rata, sa nato zlotvorima. Oko nas su natovci, nije nam lako, jer imamo na njih ruzna secanja, daleko im kuca bila.

Name

Re miroslav

06.09.2023 20:41

Ne govori "mi". Ja i ti nismo isti osim što smo Srbi. I ja nisam slobin pristalica kao ti, zbog toga su nas bombardirali, valjda zato što je slobo vodio politiku mira 90-tih i valjda zato što smo bili fini. I Sloba je ubijao kao Putin neistomišljenike, itd, itd. I kao Srbin više mi se dopada demokratija, kad je njemu gore na vlasti moć ograničena nego diktatura koja se zloupotrebljava kao pravoslavna kao kod braće Rusa.

Name

Ne kaze se spijun

06.09.2023 18:45

Jos ruski nego njemacki patriota.

ODGOVORITE