Дом народа: Усвојене измјене Закона о ВСТС

- Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, још један из сета европских закона.

Босна и Херцеговина 06.09.2023 | 13:12
Дом народа: Усвојене измјене Закона о ВСТС

Усвојеним законом наглашавају се принципи интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а БиХ.

Измјенама и допунама се, између осталог, уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводи обавеза судија и тужилаца да пријаве имовину и интересе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу.

Одредбама овог закона се, истовремено, појачава дисциплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Једном од усвојених одредби предвиђено је да Парламентарна скупштина БиХ у року од годину дана од ступања на снагу овог закона донесе закон о ВСТС-у, који ће потпуно бити усклађен са стандардима ЕУ, како је предвиђено у Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Закон о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у БиХ искорак је у правцу испуњавања једног од 14 приоритета Европске комисије које је БиХ обавезна да испуни на путу ка наредној фази придруживања ЕУ.

Претходно је текст овог закона усвојен у Представнничком дому Парламента БиХ.

(БН/Срна)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дјуро

06.09.2023 13:57

Зар нису закључци НСРС да нема преговора до даљњег!? Или је скупштина само заје*анција Милорада Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дјуро

06.09.2023 14:11

Па наравно да је само његова зајебанција као што се игра с цијелим народом. Сигурна сам да та барга и не зна шта значи да сам себи срушиш институције и парламентарцима прогласиш вулићку и сличне њој

Name

06.09.2023 14:22

Колико је Скупштина од заје...ције сазвано. Дневница наплаћено, трошкова направљено и то ДОДИК и СНСД све преп..а. Ту је све. Је.е луд збуњеног. ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква

06.09.2023 14:33

скупстина, па не мозес имат 100 скупстина на нивоу једне мале дрзаве каква је БиХ. То треба све укинути и устедили би неколико милијарди еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧКИ ЛОЛА..

06.09.2023 15:55

РЕ.. ДЈУРО.. Е, ХЕБИ ГА ДЈУРИЦЕ, СТАВÍ ПРСТ НА ЧЕЛО ПА ПРОМИСЛИ МÁЛО, ШТА СМО МИ У МЕДЈУНАРОДНО ПРИЗНАТОЈ ДРЖАВИ Б И Х.... МИ СМО САМО ДИО ЕНТИТЕТ - КАО И ФЕДЕРАЦИЈА И БРЧКО ДИСТРИКТ СА ПОВЛАШТЕНОМ И ТО ВИСОКОМ АУТОНОМИЈОМ У САСТАВУ ЦЈЕЛОВИТЕ У ГРАНИЦАМА ПРИЗНАТЕ. Б И Х. ХТЈЕЛИ МИ ТО ИЛИ НЕ. ИСТИНА ЈЕ ДА СВАКИ ЕНТИТЕТ ИМА СВОЈЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ПА И НÁРОДŮ СКУПШТИНУ ГДЕ СЕ ОДЛУЧУЈУ О НЕКИМ ИНТЕРЕС ИМА АЛИ ГЛАВНА ЈЕ,, НÁРОДНА СКОПШТИНА Б И Х. ГДЕ УЧЕСТВУЈУ СВИ ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗ СВА ТŘИ НÁРОДА И ОСТАЛИ, ОНИ ОДЛУЧУЈУ, ОНИ СУ ГЛАВНИ , НАША СКУПШТИНА СА, ЛУЏАЦИМА НА ВЛАСТИ МОГУ САМО ДА ПРЕДЛАГАЈУ ИИЗНОСЕ ГЛАВНОЈ СКУПШТИНА ОВЕ ПОЈЕБАНЕ ДРЖАВЕ, А НА ЊИМА ЈЕ ЗАЈЕДНО ДА СЕ ОГОВАРАЈУ.. ДОГОВОРИ - РАЗГОВОРИ... СЛОГА КУЧУ ГРАДИ.. ИНАЧЕ... НÁРОД ОДЛАЗИ... БОЈÍМ СЕ НА КРАЈŮ ДА ЧЕМО РАДИ ПОЛИТИКЕ ЈЕДНОГ, ЧОВИЈЕКА, ДОКАЗАНОГ, РАТНОГ ПРОФИТЕРА, И ЊЕГОВИХ ПОДГУЗНИМ МУХА, ОСВЈЕДОЧЕНИХ КРИМИНАЛАЦА ОСТАТИ И БЕЗ ОВОГА ЗА ШТА СЕ НЕКО БОРИО - ДА БИ КРИМИНАЛЦИ ВЛАДАЛИ А НÁРОД ИСЕЉАВАЛИ..!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИГ ТОИН

07.09.2023 06:46

Супер

ОДГОВОРИТЕ