Dom naroda: Usvojene izmjene Zakona o VSTS

- Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, još jedan iz seta evropskih zakona.

Bosna i Hercegovina 06.09.2023 | 13:12
Dom naroda: Usvojene izmjene Zakona o VSTS

Usvojenim zakonom naglašavaju se principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a BiH.

Izmjenama i dopunama se, između ostalog, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvodi obaveza sudija i tužilaca da prijave imovinu i interese, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Odredbama ovog zakona se, istovremeno, pojačava disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTS-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Jednom od usvojenih odredbi predviđeno je da Parlamentarna skupština BiH u roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona donese zakon o VSTS-u, koji će potpuno biti usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u BiH iskorak je u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije koje je BiH obavezna da ispuni na putu ka narednoj fazi pridruživanja EU.

Prethodno je tekst ovog zakona usvojen u Predstavnničkom domu Parlamenta BiH.

(BN/Srna)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Djuro

06.09.2023 13:57

Zar nisu zaključci NSRS da nema pregovora do daljnjeg!? Ili je skupština samo zaje*ancija Milorada Dodika?

ODGOVORITE
Name

re Djuro

06.09.2023 14:11

Pa naravno da je samo njegova zajebancija kao što se igra s cijelim narodom. Sigurna sam da ta barga i ne zna šta znači da sam sebi srušiš institucije i parlamentarcima proglasiš vulićku i slične njoj

Name

06.09.2023 14:22

Koliko je Skupština od zaje...cije sazvano. Dnevnica naplaćeno, troškova napravljeno i to DODIK i SNSD sve prep..a. Tu je sve. Je.e lud zbunjenog. FUJ.

ODGOVORITE
Name

Kakva

06.09.2023 14:33

skupstina, pa ne mozes imat 100 skupstina na nivou jedne male drzave kakva je BiH. To treba sve ukinuti i ustedili bi nekoliko milijardi eura

ODGOVORITE
Name

BANJALUČKI LOLA..

06.09.2023 15:55

RE.. DJURO.. E, HEBI GA DJURICE, STAVÍ PRST NA ČELO PA PROMISLI MÁLO, ŠTA SMO MI U MEDJUNARODNO PRIZNATOJ DRŽAVI B I H.... MI SMO SAMO DIO ENTITET - KAO I FEDERACIJA I BRČKO DISTRIKT SA POVLAŠTENOM I TO VISOKOM AUTONOMIJOM U SASTAVU CJELOVITE U GRANICAMA PRIZNATE. B I H. HTJELI MI TO ILI NE. ISTINA JE DA SVAKI ENTITET IMA SVOJE INSTITUCIJE PA I NÁRODŮ SKUPŠTINU GDE SE ODLUČUJU O NEKIM INTERES IMA ALI GLAVNA JE,, NÁRODNA SKOPŠTINA B I H. GDE UČESTVUJU SVI PREDSTAVNICI IZ SVA TŘI NÁRODA I OSTALI, ONI ODLUČUJU, ONI SU GLAVNI , NAŠA SKUPŠTINA SA, LUDŽACIMA NA VLASTI MOGU SAMO DA PREDLAGAJU IIZNOSE GLAVNOJ SKUPŠTINA OVE POJEBANE DRŽAVE, A NA NJIMA JE ZAJEDNO DA SE OGOVARAJU.. DOGOVORI - RAZGOVORI... SLOGA KUČU GRADI.. INAČE... NÁROD ODLAZI... BOJÍM SE NA KRAJŮ DA ČEMO RADI POLITIKE JEDNOG, ČOVIJEKA, DOKAZANOG, RATNOG PROFITERA, I NJEGOVIH PODGUZNIM MUHA, OSVJEDOČENIH KRIMINALACA OSTATI I BEZ OVOGA ZA ŠTA SE NEKO BORIO - DA BI KRIMINALCI VLADALI A NÁROD ISELJAVALI..!!!

ODGOVORITE
Name

BIG TOIN

07.09.2023 06:46

Super

ODGOVORITE