Ердоган: Нема никаквих изгледа за мир у Украјини

"Став Турске по питању рата у Украјини је недвосмислен. Од првог дана смо се залагали за мир, дијалог и дипломатију. Улагали смо велике напоре да би се спријечило даље крвопролиће. Нисмо погоршавали проблем нити доливали уље на ватру", казао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Сочија, гдје се састао с Владимиром Путином, руским лидером.

Свијет 05.09.2023 | 20:56
Ердоган: Нема никаквих изгледа за мир у Украјини

Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Турске, изјавио је да нема на видику никаквих изгледа за постизање мира у Украјини, пренијели су руски медији.

"Став Турске по питању рата у Украјини је недвосмислен. Од првог дана смо се залагали за мир, дијалог и дипломатију. Улагали смо велике напоре да би се спријечило даље крвопролиће. Нисмо погоршавали проблем нити доливали уље на ватру", казао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Сочија, гдје се састао с Владимиром Путином, руским лидером.

Додао је да су покушавали да постигну да се стране састану.

"Нажалост, рат који траје годину и по и даље је у току. Нема на видику никаквих изгледа за постизање мира", казао је Ердоган.

Такође је додао да ће Турска наставити да покушава да допринесе процесу размјене заробљеника између Русије и Украјине.

"Наставићемо да играмо улогу посредника у питањима као што су размјена заробљеника и ситуација са Запорошком нуклеарном електраном. Надамо се да ће тај рат, који штети и нашим сусједима и цијелом нашем региону, што прије завршити постизањем праведног и трајног мира на основу међународног права", рекао је турски предсједник.

Поручио је да "у рату нема побједника, а у миру нема поражених".

"Обнављање Црноморске иницијативе за извоз жита је приоритетни задатак за цијели свијет. Ми смо по том питању у тијесном контакту са УН. Овог мјесеца ће бити одржана Генерална скупштина УН. Имаћемо састанке са Антониом Гутерешом, генералним секретаром Уједињених нација, током којих ћемо разговарати и о тим питањима. Цијенимо и подржавамо напоре Гутереша", казао је Ердоган.

Додао је да су УН предложиле посреднички механизам за плаћање руске хране, те да раде на питању осигурања руских бродова.

Ердоган је истакао да Запад захваљује Турској за посредовање по питању прехрамбеног споразума, али да има другачији став по питању СWИФТа и осигурања руских бродова.

Предсједници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган састали су се у понедјељак у Сочију.

Главна тема састанка била је обнова споразума о извозу украјинског жита.

До коначног договора није дошло и Путин је још једном поновио да неће ни доћи "док Запад не испуни своје обавезе", али се чини да ипак није залупио врата такозваној Црноморској иницијативи, већ да постоји простор за преговоре.

Путин је раније рекао да је Русија спремна на разговоре о житу. Он је казао да за повратак у споразум о житу очекује да Запад испуни своје обавезе у вези са руским извозом житарица.

Русија је у јулу одбила да продужи споразум по коме се Украјини дозвољавао извоз житарица из црноморских лука, наводећи као разлог то што, према мишљењу Москве, западне државе нису испуниле свој дио договора и омогућиле јој да несметано извози сопствена пољопривредна добра и ђубрива.

Како су недавно рекли из Кремља, истина је да званичне санкције за ове производе не постоје, али су сва остала наметнута ограничења у виду логистике и финансија тако смишљена да је Русији практично немогуће да извози своју пољопривредну робу.

У првобитној Црноморској иницијативи, како је споразум назван, учествовали су као посредници Турска и УН, а главни разлог је био то што се овај споразум сматра кључним за неке од најсиромашнијих земаља у свијету, јер жито из Украјине иде у Африку, на Блиски исток и у Азију.

(Агенције) Фото: кремлин.ру

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Конацно

05.09.2023 21:15

Не пале више подвале Запада и лажни договори. Ердогану свака част за труд али Русија се више неда преварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија је то

06.09.2023 19:16

Сви који су исли у походе на Русију било појединацно или удрузено,како су заврсили?! Каква су данас глобална или регионална сила?! Никаква! Унистили се тим походима а Русија остаје увијек Русија сназна и моцна.

Name

Кета

05.09.2023 21:56

Ако турчин о миру прича, спремите се за рат…

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ТИ УКРАЈИНАЦ

05.09.2023 21:59

СРБИН,ТУРЧИНЕ...ДА ПОБЕГНЕ СА ЂЕДОВИНЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНАЧНО,ТИ

05.09.2023 22:01

ХВАЛА ТУРЧИНЕ ЗА ...ПОЛА ВЕКА ...НАШЕГ НАПРЕТКА!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

05.09.2023 22:14

Да си повео Милета, можда би нешто и било. Овако, мрка капа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

05.09.2023 23:11

Никад Ердогана нисам видио тужнијег.сазнао је многе ствари,сигурно свијету се не пиŝе ниŝта добро.Ердоган је као човјек добар и добар државник.

Name

Знаш Како

05.09.2023 23:06

Када би неко добро наоружао и потпалио Курде, ни у Турској неби било мира ! Нај лакше се правит будала ! Него, кад ће се Турска војска повући са сјеверног Кипра, да Кипар коначно постане грађанска држава ? Овде на Балкану, многи то пропагирају, чак је и Турска признала "грађанску државу косово" ! Занимљиво, а има "косово" код куће, које нарвно не признаје ! Збиља, докле ће догурати овај свијет са оволико дуплих аршина ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕРо

06.09.2023 05:53

Да ли се залазес за медјународно право И у питању Космета,Ердогане?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.09.2023 12:50

Преседнице, узалуд вам труд. Нема краја рата, све док је Украјинаца, назалист. Зеленски и његова политика, су само вазали натоваца, по наговору натоваца су цацкали Русе, и имамо рат у Европи. Тузно је гледати млацење славена измедју себе, за рацун натоваца и плацрника Зеленског. Он није славен, па га бас брига колико це славена страдати. Болесник, наркоман, психопата, зртвује цели један народ. Доцице му главе, кад свате да су преварени, и да одрадјују прљава посла за своје непријатеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледајте

06.09.2023 19:10

Актуелности (гост и јапански дипломата)..... Нови дасак дува планетом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

07.09.2023 14:08

Тепсија Турске баклаве и кахва то рјешавају. Још ако уз то има и трбушног плеса Зелени и Путко на то сигурно падају. Потруди се мало Ерди.

ОДГОВОРИТЕ