Erdogan: Nema nikakvih izgleda za mir u Ukrajini

"Stav Turske po pitanju rata u Ukrajini je nedvosmislen. Od prvog dana smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Ulagali smo velike napore da bi se spriječilo dalje krvoproliće. Nismo pogoršavali problem niti dolivali ulje na vatru", kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Sočija, gdje se sastao s Vladimirom Putinom, ruskim liderom.

Svijet 05.09.2023 | 20:56
Erdogan: Nema nikakvih izgleda za mir u Ukrajini

Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, izjavio je da nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira u Ukrajini, prenijeli su ruski mediji.

"Stav Turske po pitanju rata u Ukrajini je nedvosmislen. Od prvog dana smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Ulagali smo velike napore da bi se spriječilo dalje krvoproliće. Nismo pogoršavali problem niti dolivali ulje na vatru", kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Sočija, gdje se sastao s Vladimirom Putinom, ruskim liderom.

Dodao je da su pokušavali da postignu da se strane sastanu.

"Nažalost, rat koji traje godinu i po i dalje je u toku. Nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira", kazao je Erdogan.

Takođe je dodao da će Turska nastaviti da pokušava da doprinese procesu razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

"Nastavićemo da igramo ulogu posrednika u pitanjima kao što su razmjena zarobljenika i situacija sa Zaporoškom nuklearnom elektranom. Nadamo se da će taj rat, koji šteti i našim susjedima i cijelom našem regionu, što prije završiti postizanjem pravednog i trajnog mira na osnovu međunarodnog prava", rekao je turski predsjednik.

Poručio je da "u ratu nema pobjednika, a u miru nema poraženih".

"Obnavljanje Crnomorske inicijative za izvoz žita je prioritetni zadatak za cijeli svijet. Mi smo po tom pitanju u tijesnom kontaktu sa UN. Ovog mjeseca će biti održana Generalna skupština UN. Imaćemo sastanke sa Antoniom Guterešom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, tokom kojih ćemo razgovarati i o tim pitanjima. Cijenimo i podržavamo napore Gutereša", kazao je Erdogan.

Dodao je da su UN predložile posrednički mehanizam za plaćanje ruske hrane, te da rade na pitanju osiguranja ruskih brodova.

Erdogan je istakao da Zapad zahvaljuje Turskoj za posredovanje po pitanju prehrambenog sporazuma, ali da ima drugačiji stav po pitanju SWIFTa i osiguranja ruskih brodova.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se u ponedjeljak u Sočiju.

Glavna tema sastanka bila je obnova sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

Do konačnog dogovora nije došlo i Putin je još jednom ponovio da neće ni doći "dok Zapad ne ispuni svoje obaveze", ali se čini da ipak nije zalupio vrata takozvanoj Crnomorskoj inicijativi, već da postoji prostor za pregovore.

Putin je ranije rekao da je Rusija spremna na razgovore o žitu. On je kazao da za povratak u sporazum o žitu očekuje da Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

Rusija je u julu odbila da produži sporazum po kome se Ukrajini dozvoljavao izvoz žitarica iz crnomorskih luka, navodeći kao razlog to što, prema mišljenju Moskve, zapadne države nisu ispunile svoj dio dogovora i omogućile joj da nesmetano izvozi sopstvena poljoprivredna dobra i đubriva.

Kako su nedavno rekli iz Kremlja, istina je da zvanične sankcije za ove proizvode ne postoje, ali su sva ostala nametnuta ograničenja u vidu logistike i finansija tako smišljena da je Rusiji praktično nemoguće da izvozi svoju poljoprivrednu robu.

U prvobitnoj Crnomorskoj inicijativi, kako je sporazum nazvan, učestvovali su kao posrednici Turska i UN, a glavni razlog je bio to što se ovaj sporazum smatra ključnim za neke od najsiromašnijih zemalja u svijetu, jer žito iz Ukrajine ide u Afriku, na Bliski istok i u Aziju.

(Agencije) Foto: kremlin.ru

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Konacno

05.09.2023 21:15

Ne pale više podvale Zapada i lažni dogovori. Erdoganu svaka čast za trud ali Rusija se više neda prevariti.

ODGOVORITE
Name

Rusija je to

06.09.2023 19:16

Svi koji su isli u pohode na Rusiju bilo pojedinacno ili udruzeno,kako su zavrsili?! Kakva su danas globalna ili regionalna sila?! Nikakva! Unistili se tim pohodima a Rusija ostaje uvijek Rusija snazna i mocna.

Name

Keta

05.09.2023 21:56

Ako turčin o miru priča, spremite se za rat…

ODGOVORITE
Name

NIJE TI UKRAJINAC

05.09.2023 21:59

SRBIN,TURČINE...DA POBEGNE SA ĐEDOVINE!!!

ODGOVORITE
Name

KONAČNO,TI

05.09.2023 22:01

HVALA TURČINE ZA ...POLA VEKA ...NAŠEG NAPRETKA!!!???

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

05.09.2023 22:14

Da si poveo Mileta, možda bi nešto i bilo. Ovako, mrka kapa...

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

05.09.2023 23:11

Nikad Erdogana nisam vidio tužnijeg.saznao je mnoge stvari,sigurno svijetu se ne piŝe niŝta dobro.Erdogan je kao čovjek dobar i dobar državnik.

Name

Znaš Kako

05.09.2023 23:06

Kada bi neko dobro naoružao i potpalio Kurde, ni u Turskoj nebi bilo mira ! Naj lakše se pravit budala ! Nego, kad će se Turska vojska povući sa sjevernog Kipra, da Kipar konačno postane građanska država ? Ovde na Balkanu, mnogi to propagiraju, čak je i Turska priznala "građansku državu kosovo" ! Zanimljivo, a ima "kosovo" kod kuće, koje narvno ne priznaje ! Zbilja, dokle će dogurati ovaj svijet sa ovoliko duplih aršina ?

ODGOVORITE
Name

ERo

06.09.2023 05:53

Da li se zalazes za medjunarodno pravo I u pitanju Kosmeta,Erdogane?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.09.2023 12:50

Presednice, uzalud vam trud. Nema kraja rata, sve dok je Ukrajinaca, nazalist. Zelenski i njegova politika, su samo vazali natovaca, po nagovoru natovaca su cackali Ruse, i imamo rat u Evropi. Tuzno je gledati mlacenje slavena izmedju sebe, za racun natovaca i placrnika Zelenskog. On nije slaven, pa ga bas briga koliko ce slavena stradati. Bolesnik, narkoman, psihopata, zrtvuje celi jedan narod. Docice mu glave, kad svate da su prevareni, i da odradjuju prljava posla za svoje neprijatelje.

ODGOVORITE
Name

Gledajte

06.09.2023 19:10

Aktuelnosti (gost i japanski diplomata)..... Novi dasak duva planetom....

ODGOVORITE
Name

Branci

07.09.2023 14:08

Tepsija Turske baklave i kahva to rješavaju. Još ako uz to ima i trbušnog plesa Zeleni i Putko na to sigurno padaju. Potrudi se malo Erdi.

ODGOVORITE