Прво се враћају дугови, па онда иде исплата пензија и других буџетских корисника (ВИДЕО)

Република Српска у наредне три године мораће да врати више од 3.7 милијарди марака спољног дуга. Најкритичнија година биће 2026. када на наплату доспијевају обавезнице емитоване на Лондонској берзи у вриједности 375 милиона марака. Економисти упозоравају да политика сталних задуживања може довести до немогућности исплате буџетских корисника, али и до банкрота.

Република Српска 05.09.2023 | 20:03
Прво се враћају дугови, па онда иде исплата пензија и других буџетских корисника (ВИДЕО)

Очување социјалног мира и опстанак на власти, без дугорочних стратегија развоја, Републику Српску гурнуло је у дужничко ропство из којег се не назире излаз. Министар финансија Републике Српске, умјесто у деценијској владавини СНСД-а, одговорност види у страним амбасадама.

„Нелегални и нелегитимни високи представник позива да инвеститори не долазе јер, наводно, није наша имовина па немамо чиме гарантовати, као и да се у неким страним амбасадама преиспитују банке које нас финансирају. То су све отежавајуће околности за Републику Српску. Без обзира на све то, одржаћемо фискалну стабилност“, рекла је Видовићева.

Подаци Министарства финансија Републике Српске који се могу пронаћи у Документу оквирног буџета за период 2024. - 2026. година, говоре да ће за финансирање спољног дуга у 2026. години морати да се издвоји вртоглавих милијарду и 640 милиона марака. Документ предвиђа и измјене закона који би требало да доведу до раста плата, више прихода у буџет, али и нових задужења у износу од 3.3 милијарде марака. 

„Годинама упозоравам и критикујем Владу за стихијско и недомаћинско управљање дугом, без јасне визије у шта се средства добијена дугом улажу. То је јако битно. Да су та средства трошена, односно улагана у пројекте и инвестиције, у оне ствари које ће донијети нову вриједност, онда бисмо ми то видјели у стопама економског раста, видјели бисмо у развоју Републике Српске“, каже Јелена Тривић. Пресједник Народног фронта.

Умјесто тога, објашњава Тривић, власт је већину кредитних задужења користила за текућу потрошњу и крпање рупа у буџету. 

„Држава проглашава банкрот када не можете да сервисирате свој спољни дуг према међународним финансијским институцијама. То у овом моменту није случај у Републици Српској. Ти дугови су терет за ликвидност буџета, јер се дугови први враћају, па онда иде исплата пензија и других буџетских корисника. Дакле, нису пензионери први у реду исплате, него су први у реду исплате раније узети кредити. Дакле, дугови који доспијевају“, објашњава Тривићева.

Да неконтролисани раст спољног дуга може довести у питање исплату плата и пензија сматра и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

„То ће вјероватно доћи у негативну врсту епилога када дође до кашњења плата и пензија, што је евидентно да ће доћи у некој наредној фази и да је то у суштини једна врло лоша стратегија задуживања Републике Српске власти која не размишља о томе да посљедице могу бити веома катастрофалне и да раст дуга и укупне каматне стопе која се годишње враћа кроз буџет може да угрози плате и пензије.“

Оно што је посебно забрињавајуће, објашњава Бореновић, јесте очигледна суздржаност озбиљних међународних кредитора, који због несигурности избјегавају аранжмане са Републиком Српском. 

„Онај дио озбиљних кредитора који се појављују у земљама региона све је мање у Републици Српској и да они воде рачуна, чим се не појављују са ниским каматним стопама, него да траже много више каматне стопе, тј. да им се гарантује принос који је преко пет или шест посто каматне стопе је нешто што је јако озбиљно и забрињавајуће по сваку земљу, а посебно за Републику Српску. Имам осјећај да се један дио кредитора полако склања и не види неку врсту сигурности за свој новац“, каже Бореновић.

Раст спољног дуга и задуживања на седмичном нивоу, уз неповољне каматне стопе, према прогнозама економиста прво ће погодити кориснике буџета, односно запослене у јавном сектору. Управо тај бироктатски апарат, основна је база гласова странака на власти, што би кашњење плата могло довести у питање.

(БН) Фото: БН

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Дудуцење по кукурузима

05.09.2023 20:13

Бас неписмени сељаци знају ста је нова вриједност. Па балванима је нова вриједност мерцедес за новац пореских обвезника. Или нова фласа брље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

06.09.2023 03:32

ЗНА СЕЉАК БОЉЕ НО НАЗОВИ ОБРАЗОВАНИ ПА СА ЊИМА УПРАВЉАЈУ ПОДОБНИ.

Name

Ре ре

06.09.2023 09:58

Бурле све прво одрађује и враћа све у РС задуженим кредитима РС, што га може ако то не ради отјерати у доживотни затвор РС.

Name

Овако

05.09.2023 20:14

Прво попут "Алумине" лоповима па проинтеру и другим тајкунским фирмама па опет тиранину па онда дугови и онда мрвице Народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2023 20:36

Мрвице народу- то је мото у РС. А у власти све милионери, они се намирили, сада нас церупају и њихова похлепна дјеца, зетови и остали новотајкунки олос. О каквом цојству, јунаству, слободарском духу ми прицамо, лоповлук, корупција, непотизам, партократија, себицни лицни интереси, тако се не прави дрзава, ни окрузење гдје нормални и постени људи зеле да зиве достојанствено и слободно.

Name

За Ре

05.09.2023 22:31

Сети се понекад и оних који су владали прије ових, они су покупили к ајмак, сад се ушутарили све врли бизнисмени, куће и станови не знају ни гдје ни колико их имају. Остали дужни народу, пензионерима и не сери више да све знаш, воли опозицију за себе ионако сте и једни и други нула од чојства.

Name

Царобни стапиц

05.09.2023 20:20

А засто се господја онда гура да буде на високом функцијама? Да нас спаси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2023 21:02

Не гура се она,она је победила а лопина је корумпирао и дошао крадјом и народним парама на власт

Name

Ре

05.09.2023 21:38

Има задатак

Name

Приједорчанин М.

05.09.2023 22:48

За Ре.тачно о истинито си у брк казао крадљивцима народног добра.живио

Name

Ре ре

06.09.2023 06:39

Несто се изгубила у мислима и ријецима кад је требала да објасни "задатак" пред медијима у Србији. Марионета.

Name

+

05.09.2023 20:23

Све је тачно, што сте рекли. Додик , шверца од прије рата. И у рату и још краде. А 1.998 доноси хитни закон о приватизацији РАДНИЧКИХ ПРЕДУЗЕЋА. МУДРАЦ ЈА ТАЈ ДОДИК. ПРАВЉЕНИ СУ ЗАВРШНИ РАЧУНИ ПОД 30.О6.1.998. године. ТОЛИКО МУ СЕ ЖУРИЛО, ДА ОТМУ РАДНИЧКА ПРЕДУЗЕЋА И НИЈЕ МОГАО ЧЕКАТИ 31.121.998, када се нормално ради завршни рачун. Затим даље раскрчми ТЕЛЕКОМ. ОНДА 1,2 МИЛИЈАРДЕ. И НИЈЕ ЗНАО УЛАГАТИ У ПРИВРЕДУ, ВЕЋ ТРОШИЛИ И ПРИКАЗИВАО НАРОДУ, ДА ЈЕ ТО ЊЕГОВА ЗАСЛУГА, ШТО ИМА ПАРА У БУЏЕТУ . ДОДИК ЈЕ РАСПИКУЋА, ЈАО ЛОШ СИН. ЗА СВЕ ТРЕБА КОНТРОЛА И ОСУДИТИ, ЗА КРАЂУ, РАСЕЉАВАЊЕ И СЛ. НИКО НАС НЕ НАПАДА. А ОН СТАЛНО ТО ЛАЖЕ НА ЛАЖНОМ РТРС. САМО НАПРИЈЕД ЈЕЛЕНА И СВИ УЗ ЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре плус

05.09.2023 21:41

А како ви знате шта је тачно? Осим тога зашто не оснујете политичку странку па нас спасите. Или се прикљуците неким постојећим са вашим знањем. А клевете бих се чувао на вашем мјесту. Пишете о стварима за које немате покриће. Поздрав

Name

Ре плус

06.09.2023 01:52

А ста си ти овде неки плаценик кони стити ову криминалну власт или си слузбеник полиције па претис са клеветом јел господине засто ститите нарко банду хоцес ко је убио Милана Вукелица Давида Драгицевица и многе друге колико те плацају да бранис криминалну власт како нас мислис проналазити за клевету преврцати Бн текевизију и одузимати ип адресе ниси свјестан ста поједини градјани знају и ако крену пјевати моза ти и миле Ронхил неце моци сацувати муда Па није ово 1992 1993 1994 1995 да пљацкате и убијате зликовавацко вријеме не просло злотвору.

Name

ђиђи миђи

05.09.2023 20:25

Народски речено, најебали смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

05.09.2023 21:22

Рекао Миле значи знали смо шта нас чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

05.09.2023 21:47

Ниста цудно није све то “НАРОД” својом сутњом одобрава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

05.09.2023 22:01

Па незнам шта није јасно!? Свако мора дати неки допринос да се република одбрани, не може ни председник све сам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2023 06:55

Која република? Гдје ти овдје видис републику?

Name

БЛ

05.09.2023 22:23

насој дјеци дугови а њиховој милиони...па људи моји да ли смо стварно толико јадни да допустамо ово ста нам се ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

05.09.2023 23:57

Не волим ја ни опозицију, односно мало је истинске опозиције овдје, а и они су се слицно понасали на власти, само су били много краце. Или су прелетили у партије на власти. Додик је најављивао обрацун са криминалном приватизацијом прије него је досао на власт, на крају његови све покуповали. Да сумитамо гдје смо стигли у 2023, колико нас стварно сада зиви овдје и колико је становниство задовољно зивотом, радом институција, платама, пензијама, цијенама ? Мислим да је политика овдје накародно схвацена и злоупотребљена за остварење лицних интереса, никада цлан политицке партије , јер немам стомак за тај тип људи,

Name

Ре

05.09.2023 23:58

Па у некој медјународној анкети или истразивању смо прогласени једном од најјаднијих земаља

Name

Хасо

05.09.2023 22:33

Исплата пензија може доћи у питање ? Познато је да у РС " медијална" пензија представља социјалну помоћ , дакле највећи дио пензионерске популације већ живи испод " границе глади " .Уколико буџет РС буде угрожен , прва мјера мора да буде доwнсизинг- кресање администрације и штедња у јавном сектору који уништава буџет у разним коруптивно-криминал им варијантама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2023 00:02

А Робин Худ мјера. Многи имају превисе, а нису постено стекли. А нисмо се ми задузивали да би давали једнократне помоци и запосљавали непотребне и некомпетентне зарад сигурних гласова.

Name

а за то време

05.09.2023 23:27

задужиће се за јос 5 млрд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.09.2023 00:43

Посљедице банкрота државне касе су болне за цијело становништво јер слиједи снажан пад животног стандарда због незапослености и инфлације, губитак уштеђевине и слабљење валуте. Држава не банкротира у класичном смислу те ријечи, већ једноставно објави платну неспособност. То значи да су кредитне линије порушене, дакле, да држава не може добити кредите за сервисирање постојећих камата и отплату главнице. Држава у банкроту објављује да не може више да исплаћује пензије и плате јавном и државном сектору. Искуства говоре да тада јавне услуге постају много лошије и да неминовно пријете социјални немири. Резултат околности које носе заједнички назив “банкрот државе” је огроман раст незапослености и радикално смањење куповне моћи, све у циљу спрјечавања даљег раста дуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.09.2023 01:05

Ови политицари све цесце показују фаталну неспособност и незнање. Никад ово није била 'дрзава' а с њима мозе само постат попут индијанског резервата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сава

06.09.2023 06:45

Ок и да доде до промјене власти у Рс -у дугови остају. Објасните ви нама на који нацин це бити боље економски и политицки ако ви додете на власт.Стално су критике али се нигдје не говори о рјесењима

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

06.09.2023 06:54

Нисте дрзава, али сте банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ја

06.09.2023 06:56

Укините РС смеце и да зивимо ко људи.

ОДГОВОРИТЕ