Бањалука узела кредит од 5 милиона за спас „Акване“

Град Бањалука је узео од Раиффеисен банке кредит од пет милиона КМ за спас предузећа „Аквана“, али и то неће бити довољно да покрије све обавезе овог губиташа.

Република Српска 05.09.2023 | 16:47
Бањалука узела кредит од 5 милиона за спас „Акване“

Градска управа договорила је милионски кредит након што је прошло више од два мјесеца од одобрења на сједници Скупштине града.

Градски менаџер Града Бањалука Бојан Кресојевић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је процедура за обезбјеђивање кредита покренута одмах након што је одлуку локалног парламента, која је усвојена у јуну потписао и печатирао предсједник Скупштине града Љубо Нинковић. Тврди да за реализацију одлуке није неопходна њена објава у Службеном гласнику Града Бањалука.
Нижа каматна стопа

„Одлука о овом кредиту је појединачни акт, који је морао да потпише предсједник Скупштине града и печатира. Обзиром да се ради о појединачном акту у њему је наведено да ступа на снагу даном доношења, а да ће објавити накнадно у Службеном гласнику Града. Није општи акт који мора чекати да ступи на снагу тек осам дана након објаве у Службеном гласнику“, казао је Кресојевић.

Навео је да су од банка тражили да доставе своје понуде те да су они изабрали најповољнију за Град Бањалуку.

„Иако је поступак набавке кредита не мора проћи процедуру јавних набавки ми смо ипак тражили достављање понуда. Послали позиве свим банкама и добили смо три понуде. Најповољнија понуда је имала камату од 5,2 одсто што је значајно испод 6,2 одсто колико је била фиксна каматна стопа коју је прихватила Скупштина града“, објаснио је он.

Додао да је за кредитора изабрана Раиффеисен банка.

„Надамо се да ће средства за седам до десет дана бити оперативна и након тога имамо процедуру докапитализације „Акване“ кроз судски регистар и у преговорима смо са добављачима да у максималној мјери измиримо ове обавезе“, навео је Кресојевић.

Кредит није довољан за све дугове

Иако се Град задужио вишемилионским кредитом Кресојевић каже да та сума неће бити довољна да се измире све обавезе „Акване“.

„Мислим да ћемо овим новцем измирити више од 70 одсто обавеза“, казао је Кресојевић и додао да према њиховим процјенама дуговања „Акване“ износе 5,7 милиона КМ, без камата чији износ још није процијењен.

Највећи дио кредита иде „Новотексу“

У елаборату који је прихватила Скупштина града Бањалука је наведено да би на дуговања требало бити потрошено 3,5 милиона КМ од који је највећи дуг према предузећу „Новотекс“. Он је већи од 2,3 милиона КМ.

Навео је да ће се мањи дио кредита уложити у нове садржаје који су предвиђени елаборатом за одрживо пословање овог предузећа.

У питању је изградња нових садржаја на отвореном базену.

„Када је у питању угоститељство фокус је да се та област регулише кроз јавно приватно партнерство, како би максимално искористили потенцијал од закуп тог простора обзиром да је пројектовано шест пута повећање прихода од закупа“, навео је Кресојевић.
Предузеће на вјештачким плућима

Говорећи о тренутној ситуацији у овом предузећу Кресојевић каже да „званично рачун није блокиран, али незванично остали су без кисеоника“.

„Све док имате неизмирене обавезе нико неће да се јави на тендер, не можете планирати нове активности и повећати приходе, предузеће функционише на вјештачким плућима“, закључио је Кресојевић.

Расходи већи од прихода

В.д. директор „Акване“ Свето Лазић каже да чекају да крене реализација о докапитализацији предузећа.

„Предузеће ради у некој нормалној динамици, плаћамо текуће обавезе онолико колико можемо и стижемо. Покривамо се са оним што добијемо од сезоне, колико можемо, али расходи су огромни и не можемо их покрити кроз грант који издваја Град или кроз наше приходе“, казао је Лазић.

Напоменуо је да објекти овакве врсте нигдје у свијету нису рентабилни и да им је потребна подршка система да би функционисали.

Како је ЦАПИТАЛ раније писао, “Аквана” је прошлу годину завршила са плусом од 142.304 КМ, али тај плус у не помаже много, јер је ово јавно предузеће у претходним годинама акумулирала милионске губитке који су на крају прошле године износили 12,5 милиона КМ.

Актуелна администрација израдила је елаборат којим је у циљу дугорочног рјешења предвиђена исплата хитних дугова, укидање угоститељске дјелатности, градња новог базена и тобогана, те промјена назива предузећа у „Аквасити“ (АqуаЦитy).

Израчунали су да ће им за те планове требати пет милиона КМ које град намјерава финансирати кредитним задужењем. Тај пакет одлука је крајем јуна прихватила Скупштина града Бањалука, али реализација кредита није била одмах покренута због проблема са печатом Скупштине града.

Печати су се налазили у кабинету предсједника локалног парламента на којем је градоначелник Драшко Станивуковић у јулу промијенио браве и тиме Нинковићу онемогућио приступ. Због тога је Нинковић затражио поништење печата и израду нових. Док се та процедура није окончала на чекању се налазила реализација овог кредита.

(Цапитал) Фото: Александар Чавић/Град Бањалука

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гандаф

05.09.2023 17:32

Бозе драги какво је то бацање пара па јел видите да то предузеце само ствара губитке па докле висе да упмпавате толике милионе, угасите то и продајте неком земљисте и сви це те бити мирни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2023 18:18

Најбоље да град има само зграде. А не питате колико се даје ФК Борац.

Name

Србо

05.09.2023 17:33

Можда се плати и она кухиња што је нестала ,што Драшкић каже на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аqвана

05.09.2023 17:35

Де ви то мало процесљајте..клубови узимају паретине од цлqнарине ..а вецину термина град ко фол дао дјабе тј даје базену неку годисњу накнаду..ил вец како се то зове..то је криминал цист..људи се обигатили ти сто воде те клубове сто пливацке..олимп..22април..борац..сто ватерполо бања лука..борац..нико ти не прати..само им дају дзабне термине..и има висак раддника бар 10..ал из уораве.не оне сиротиње сто доле стално зуји..и суботом.ј недељим.ј ускрсом и бозицем..нон стоп..за 730км плате..маму им јебем хостоплеску.. Дабогда пропали..коњи мрнадзери тразе 5 милиона а дуг им 6 милиона.па зар могу такви водит предузеце..могу зато сто никог нист не интересује..јел сутра одосе на боље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

05.09.2023 17:59

А народ да пуни буџет док се "елита" разбацује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

05.09.2023 18:32

Како тај Новотекс уопсте функционисе Неко му узме робе у вриједности 2 милиона и не плати неколико година а он сасвим нормално ради као да је у питању 2 000 КМ Казе овај Лазиц Нигдје у свијету овакви објекти нису рентабилни А онда Аквана је прослу годину заврсила са плусом од 142 000 КМ (а нису рентабилни) Све у свему када се промјени име из Аqвапарк у АqваЦитy онда це све кренути набоље (вјероватно це рекламу радити Студио Дизајн)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

05.09.2023 19:29

Свисте исти ,само дизи кредите да мозете красти,сиротиња нека враца,поцркали дабогда пуни уста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

05.09.2023 20:04

Угледало се цедо на духовног водју...само задузуј...нек поцрка народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобар

06.09.2023 17:41

Први пут у животу чујем да је пропала нека кафана. Онда је дошао крај. Ко задњи изађе нек искључи свјетло. Ако буде струје.

ОДГОВОРИТЕ