Како даље: Највећи број жаришта и даље у Семберији

У појединим локалним заједницама, као што су Модрича, Добој, Рибник и Чајниче ће службено у току седмице бити „одјављено“ присуство афричке куге свиња, јер у претходном периоду од 20 дана нису забиљежени нови случајеви заразе, поручено је данас из Бијељине гдје је одржан други радни састанак Експертске групе за сузбијање афричке куге свиња Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Највећи број жаришта и даље је у Семберији.

Република Српска 04.09.2023 | 17:49
Како даље: Највећи број жаришта и даље у Семберији

На фарми домаћина Илије Качаревића у Дворовима до сада је еутаназирано 290 свиња. Поднио је захтјев за надокнаду штете, сад чека, и у очајању пита шта даље? 

“Шта радити, како зановити производњу? Прије отприлике мјесец дана ресорни министар је рекао да ће да субвенционише 70 посто идуће године назимицу увозну. Је ли она вакцинисана, здрава, отпорна на афричку кугу? Како то да та увозна грла могу да опстану, а наша не могу? Како даље живјети, од чега? Ја сам читав живот посветио свињарству и фарма ми је сада угашена. Ја немам куд даље”, поручује Качаревић.

Док домаћини чекају одговоре, подаци кажу да је највећи број жаришта и даље у Семберији.

“Али ветеринарска служба ради свој посао тако да у овом тренутку нема отворених жаришта са којих нису склоњене животиње које су угинуле или су позитивне и требале су се еутаназирати”, каже Негослав Лукић из Ресора за ветеринарство Министарства пољопривреде Републике Српске.

“Задовољни смо резултатима досадашњих мјера, а очекујем и даља побољшања у циљу спрјечавања афричке куге свиња, те дозволе промета здравих животиња и њиховог економског искориштавања у угроженом подручју”, истакао је главни републички ветеринарски инспектор Владимир Милијевић.

Драго Недић, предсједник Експертске групе за сузбијање и искорјењивање афричке куге свиња у Републици Српској рекао је да има већ доста добрих резултата и указао на значај одговорности свих у овој борби, те додао: 

“Когод мисли да постоје једноставна рјешења, много се вара, јер ова болест је опасна. Ја се уздам у науку и надам се да ће се бар за годину дана доћи до вакцине”, наводи Недић.

Пољопривредници неће празна обећања. Поручују да је свињогојство, али и комплетна сточна производња у Семберији угушено и траже рјешења и одговоре.

“Шта даље? Хоћемо ли да идемо на неки социјални програм? Да се селимо одавде? Или ће се донијети неке мјере које ће ријешити проблем бар на неки начин. Ко је крив за ово, ваљда ће неко да утврди. Сада сва одговорност спада на обичне пољопривреднике. А да ли су пољопривредници за то криви или нелегалан увоз, шверц или не знам шта већ?” ниже питања Илија Качаревић.

Према ријечима Негослава Лукића ситуација са афричком кугом је у последње двије недјеље благо позитивна , прометована је 4.721 здрава свиња од којих је 90 одсто упућено на клање. 

(БН/Фото: Пиxабаy/рамболдхеинер)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Боби

04.09.2023 18:39

Државни новп се мпра укљуцит и помагат! Без политизовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

04.09.2023 18:59

Лако је даље Постовани Семберци Само ухапсите и право у Фоцу дозивотна За онога које увезао Африцку кугу Да никада и никоме висе непадне на памет да такво несто уради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

04.09.2023 20:04

Која је ово спрдња са народом, у Рибнику не постоји ни једна фарма свиња, у Рибнику је врло мало оних који за своје потребе хране више од једне или двије свиње. У Рибнику је због болести свиња погођено пет, шест шверцера и евентуално три домаћинство, а данас наше министарство поносно објављује како је у Рибнику побеђена "Афричка куга".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пршут

04.09.2023 21:38

Само у Семберији и ниђе друго у свијету! Ово нема ни код Арапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.09.2023 22:09

Циљ је да су уништи било каква домаћа производња и да се храна искључиво увози и да је под контролом странаца као и "вакцине" и слично. А ови из власти што то подмећу и узимају провизију су највећи издајници нашег рода срам да их буде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

05.09.2023 12:16

јос у ово вјерује ??? Нец увозно месо !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресење

05.09.2023 16:50

Др Петровиц изврсна власт.

ОДГОВОРИТЕ