Kako dalje: Najveći broj žarišta i dalje u Semberiji

U pojedinim lokalnim zajednicama, kao što su Modriča, Doboj, Ribnik i Čajniče će službeno u toku sedmice biti „odjavljeno“ prisustvo afričke kuge svinja, jer u prethodnom periodu od 20 dana nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze, poručeno je danas iz Bijeljine gdje je održan drugi radni sastanak Ekspertske grupe za suzbijanje afričke kuge svinja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Najveći broj žarišta i dalje je u Semberiji.

Republika Srpska 04.09.2023 | 17:49
Kako dalje: Najveći broj žarišta i dalje u Semberiji

Na farmi domaćina Ilije Kačarevića u Dvorovima do sada je eutanazirano 290 svinja. Podnio je zahtjev za nadoknadu štete, sad čeka, i u očajanju pita šta dalje? 

“Šta raditi, kako zanoviti proizvodnju? Prije otprilike mjesec dana resorni ministar je rekao da će da subvencioniše 70 posto iduće godine nazimicu uvoznu. Je li ona vakcinisana, zdrava, otporna na afričku kugu? Kako to da ta uvozna grla mogu da opstanu, a naša ne mogu? Kako dalje živjeti, od čega? Ja sam čitav život posvetio svinjarstvu i farma mi je sada ugašena. Ja nemam kud dalje”, poručuje Kačarević.

Dok domaćini čekaju odgovore, podaci kažu da je najveći broj žarišta i dalje u Semberiji.

“Ali veterinarska služba radi svoj posao tako da u ovom trenutku nema otvorenih žarišta sa kojih nisu sklonjene životinje koje su uginule ili su pozitivne i trebale su se eutanazirati”, kaže Negoslav Lukić iz Resora za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

“Zadovoljni smo rezultatima dosadašnjih mjera, a očekujem i dalja poboljšanja u cilju sprječavanja afričke kuge svinja, te dozvole prometa zdravih životinja i njihovog ekonomskog iskorištavanja u ugroženom području”, istakao je glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević.

Drago Nedić, predsjednik Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u Republici Srpskoj rekao je da ima već dosta dobrih rezultata i ukazao na značaj odgovornosti svih u ovoj borbi, te dodao: 

“Kogod misli da postoje jednostavna rješenja, mnogo se vara, jer ova bolest je opasna. Ja se uzdam u nauku i nadam se da će se bar za godinu dana doći do vakcine”, navodi Nedić.

Poljoprivrednici neće prazna obećanja. Poručuju da je svinjogojstvo, ali i kompletna stočna proizvodnja u Semberiji ugušeno i traže rješenja i odgovore.

“Šta dalje? Hoćemo li da idemo na neki socijalni program? Da se selimo odavde? Ili će se donijeti neke mjere koje će riješiti problem bar na neki način. Ko je kriv za ovo, valjda će neko da utvrdi. Sada sva odgovornost spada na obične poljoprivrednike. A da li su poljoprivrednici za to krivi ili nelegalan uvoz, šverc ili ne znam šta već?” niže pitanja Ilija Kačarević.

Prema riječima Negoslava Lukića situacija sa afričkom kugom je u poslednje dvije nedjelje blago pozitivna , prometovana je 4.721 zdrava svinja od kojih je 90 odsto upućeno na klanje. 

(BN/Foto: Pixabay/ramboldheiner)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bobi

04.09.2023 18:39

Državni novp se mpra ukljucit i pomagat! Bez politizovanja

ODGOVORITE
Name

Orao

04.09.2023 18:59

Lako je dalje Postovani Semberci Samo uhapsite i pravo u Focu dozivotna Za onoga koje uvezao Africku kugu Da nikada i nikome vise nepadne na pamet da takvo nesto uradi

ODGOVORITE
Name

Petar

04.09.2023 20:04

Koja je ovo sprdnja sa narodom, u Ribniku ne postoji ni jedna farma svinja, u Ribniku je vrlo malo onih koji za svoje potrebe hrane više od jedne ili dvije svinje. U Ribniku je zbog bolesti svinja pogođeno pet, šest švercera i eventualno tri domaćinstvo, a danas naše ministarstvo ponosno objavljuje kako je u Ribniku pobeđena "Afrička kuga".

ODGOVORITE
Name

Pršut

04.09.2023 21:38

Samo u Semberiji i niđe drugo u svijetu! Ovo nema ni kod Arapa

ODGOVORITE
Name

Mirko

04.09.2023 22:09

Cilj je da su uništi bilo kakva domaća proizvodnja i da se hrana isključivo uvozi i da je pod kontrolom stranaca kao i "vakcine" i slično. A ovi iz vlasti što to podmeću i uzimaju proviziju su najveći izdajnici našeg roda sram da ih bude .

ODGOVORITE
Name

Ko

05.09.2023 12:16

jos u ovo vjeruje ??? Nec uvozno meso !!!!!

ODGOVORITE
Name

Resenje

05.09.2023 16:50

Dr Petrovic izvrsna vlast.

ODGOVORITE