Захтјев Ковачевића апстрактан, судска пракса игнорисана

 - Експерт за међународно право Љиљана Мијовић тврди да је у случају пресуде Европског суда за људска права "Ковачевић против БиХ" дошло до противправног цурења информација чиме се и сам поступак доводи у питање, посебно принципи непристрасности и независности.

Република Српска 04.09.2023 | 09:40
Захтјев Ковачевића апстрактан, судска пракса игнорисана

Мијовићева, професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци, изјавила је да би било логично очекивати да Канцеларија заступника БиХ пред Европским судом затражи одлучивање Великог вијећа Европског суда у овом премету.

Она је оцијенила да је пресуда у случају "Ковачевић против БиХ" велико изненађење с обзиром на то да у знатној мјери одступа од праксе овог суда, првенствено у погледу оцјене услова за прихватљивост представке.

"Пресудом је прихваћен апстрактни захтјев подносиоца који тражи од суда оцјену усклађености Устава БиХ са Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода, иако Европска конвенција захтијева као веома битан услов за обраћање Суду доказивање статуса директне жртве", рекла је Мијовићева за "Глас Српске".

Она је истакла да се код оцјене прихватљивости сваке представке веома стриктно процјењује да ли је подносилац исцрпио домаће правне лијекове, те се, уколико то није учинио, представка проглашава неприхватљивом.

"У овом предмету Европски суд је представку прихватио иако подносилац није ни покушао да се обрати домаћим институцијама. Тиме је Европски суд прогласио Уставни суд БиХ недјелотворним правним лијеком", додала је Мијовићева, која је неколико година радила и као судија у Европском суду за људска права.

На питање колико је ова пресуда политичка, а колико правно утемељена, Мијовићева је рекла да правну утемељеност може цијенити само Велико вијеће Европског суда уколико дође до подношења захтјева од заступника БиХ пред тим судом.

Мијовићева је напоменула да се, с обзиром на специфичности босанско-херцеговачког контекста, етничка припадност у БиХ, која је суштинска категорија и у овом предмету, не може посматрати као правна категорија будући да она формално подразумијева искључиво опредјељење појединца да се изјасни о припадности што стрицто сенсу представља субјективни критеријум.

Односно, појаснила је, представља право свакога да се декларише или не као припадник једне етничке групе, али не постоји законска обавеза за појединца да то и учини.

"Како нема те обавезе, нема ни објективних параметара на основу којих би се та припадност и утврђивала", навела је Мијовићева.

Она је нагласила да се у овом случају ради о пресуди седмочланог вијећа Европског суда за људска права која није коначна.

"Пресуда није коначна с обзиром на то да постоји могућност улагања жалбе, односно захтјева да о тој пресуди одлучује Велико вијеће Европског суда за људска права, у саставу од седамнаест судија", рекла је Мијовићева.

Европски суд за људска права пресудио је да је апелант Славен Ковачевић наводно дискриминисан због начина избора чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дому народа Парламента БиХ. 

(Срна) Фото: Глас Српске

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ре

04.09.2023 09:53

Ето сви паметни и сви увијек у праву. Ајмо поредити струцну спрему свих правника у ЕУ и код нас у БИХ. Мислим да у ЕУ нема ни Травника ни Бања Луке ни Сироког Бријега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2023 17:02

Али има итекако корумпираних јер се види из авиона да је одлука потплаћена, и ово што је професорица Мијовић изјавила и предсједница судског вијећа најбоље упућују на недвосмислен закључак да је одлука потплаћена!

Name

МеНАГЕР

04.09.2023 18:58

Ако је господја толико струцна како онда не зна да се судске одлуке не коментарису (него се спроводе) Бар је такав принцип постојао у слуцају судских одлуцивања судова РСа

Name

Милан за МеНАГЕР

04.09.2023 21:46

То је чисто политичка одлука и зато јер може свако коментарисати јер бранити да се таква одлука коментарише је исто што и бранити да се критикује судска власт!

Name

Миле Босанац

04.09.2023 10:33

Колико ја схватам, сви несто погресно тумаце и увјек другације од нас? Па ста је са овим свијетом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рии

04.09.2023 10:35

А ста цемо с "апстрактним" захтјевом да функционер мора првенствено бити Србин, Хрват, Босњак, без обзира на своје компетенције,намјере и морал?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад није по вољи

04.09.2023 12:23

...Православаца и Католика онда се све негира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

04.09.2023 12:42

Нисам знао да имамо боје есперте него оних 6 судија међународног суда А иначе имао добре правнике види се из пресуда старниг судпва гдје морамо д+плачати стотине милиона иу игубљеним споровма Задњи кошта 113 мил са Сковенцима за Угљевик А иде и пресуда тешка 1,5 мил.са СловенцимаНаш првници исле да је ЕУ РС па могу како хоче..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2023 21:50

Тих шест судија су потплаћени да донесу онакву одлуку! Одлично је професорица рекла да нису били исцрпљени сви пеавни лијекови оред домаћим институцијама! То дивољно говири да је одлука потплаћена!

Name

Мика

04.09.2023 12:43

Ето и она да казе несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И још несто

04.09.2023 12:49

Бакир се може изјаснити да је Србин и уци у Предсједништво БиХ као представник Срба. Јбт. која Смијурија од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На крају

04.09.2023 13:01

Се поставља питање ко заиста руси Дејтонско уредјење БиХ а ко брани?! Руси су у праву када казу да нржају са ким преговарати,нидта се не испостује ни постује....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твртко

04.09.2023 17:10

Хааг је доказао васу експертизу

ОДГОВОРИТЕ