Шуме Републике Српске и ове године клизе у минус

У Републици Српској је за седам мјесеци ове године произведено укупно 931.650 метара кубних разних шумских сортимената или 13,8 одсто мање него у истом периоду лани.

Република Српска 03.09.2023 | 08:33
Шуме Републике Српске и ове године клизе у минус

Истовремено је и продаја мања за скоро 18 процената, подаци су Републичког завода за статистику.

Из ових статистичких података намеће се логичан закључак, да Јавно предузеће “Шуме Републике Српске” поново клизи у губитке и да ће ову годину, највјероватније, завршити у минусу.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске, Игор Андрић, рекао је за Срну да су главни узрок смањења производње у шумарству лоше временске прилике с краја зиме и готово цијелог прољећа, када је било много кишних дана, што је отежало сјечу и извлачење сортимената до шумских стоваришта.

– На пад производње утицао је и недостатак радне снаге код извођача послова у шумарству. Сада је тешко надокнадити производњу у текућем периоду и претпостављам да ова година неће бити завршена са стопроцентним испуњењем производног плана – навео је Андрић.

Драган Бањац, директор Шумског газдинства “Добој” потврдио је за Српскаинфо да су временске прилике за шумаре ове године биле погубне.

– Не могу говорити о пословању на нивоу цијелог предузећа, али ми у Добоју, због сталних киша, нисмо могли ући у шуму до посљедњих дана јуна. За сада смо једва постигли 65 одсто од планиране производње за ову годину – рекао је Бањац.

Славен Гојковић, генерални директор “Шума РС”, ипак не губи наду. Каже, ако јесен буде топла и сува, као прошле године, предузеће би ипак могло на зелену грану.

– Велики је заостатак, прољеће је било катастрофа. Ипак се надам да ће јесен бити боља. Ако бисмо на јесен могли радити пуном паром, могли бисмо некако испливати на позитивну нулу – наводи Гојковић за Српскаинфо.

Стручњаци у шумарству са којима смо разговарали, ипак, мисле да је Гојковићев оптимизам нереалан.

Један од искусних шумарских инжењера, који се бавио и руководећим пословима, за Српскаинфо каже да је “заостатак” у производњи реално ненадокнадив, чак и ако јесен буде идеална.

– Да би пословање било позитивно, потребно је остварити најмање 95 одсто планиране производње, а тешко је могуће да се, и уз идеалне прилике, до краја године добаци до 87 одсто од плана – оцјењује наш саговорник.

(Српскаинфо) Фото: Синиша Пашалић/Рингиер

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драган

03.09.2023 08:55

"Да би пословање било позитивно, потребно је остварити најмање 95 одсто планиране производње..." Какве производње, шта шуме Српске производе??? Исјеку шуму, продају је и опет у минусу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.09.2023 14:29

Иако су шуме добили бесплатно да сијеку, иако су саме порасле, иако су поскупили цијену кубика на пању, људској похлепи и пљачки нема краја, све мора да буде опљачкано и уништено.

Name

Лука

03.09.2023 18:31

Па како да не буду у минусу када треба да имају 2500 запослених а имају 5000 и тај висак је углавном оних који су скупили неке гласове па сада само примају плату а не доприносе ни једне марке и јос генерално јаваслук на све стране па је глупо оцекивати несто добро

Name

мислим

03.09.2023 09:02

Па није Дусаниц једини лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

03.09.2023 09:42

Ја то замишљам овако, имам своју шуму, сијечем је, продајем, не пошумљавам, и опет у минусу.. Да је правне државе, затвори бих били крцати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

03.09.2023 09:43

У мене отац је био шумар, колико се стабала посијече , толико се морало пошумити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

03.09.2023 09:56

Тако је то кад је свако дрзавно предузеце политизовано. И плијен психопата које лете у ове интересне организације зване политицке партије. Овдје народ у генима нема традицију дрзаве, дугороцности, зато смо за мање од 30 година постојања унистили перспективу за опстанак на овом подруцју. Не мозес ти запослити 10 неотребних људи због надолазецих избора , уградјивати се у пренадуване тендере и јавне набавке на стету фирме , омогуцити подобним , а не способним да напредују и пословати позитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питања:

03.09.2023 10:10

Да ли ће РС прије остати без дрвећа или без становништва? Да ли је и даље највећи криминал у ШГ Јахорина, Романија, Добој? Које су кривичне пријаве добиле судски епилог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

03.09.2023 11:00

Проинтер је шумама дао горки ударац ...преко 20 мил.км што нема нигдје на свијету да кошта такав програм.Када оде ова багра све истражити и процесуирати ове из набавке.Килави Радован хвали САП ..зато што се уврстио ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јдјд

03.09.2023 11:05

Нешто што џабе добијеш и продаш и опет у минус,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

03.09.2023 11:27

Цијена дрвета на пању што продаје шумарија је мизерна. Приватници затим резану грађу продају по астрономским цијенама. Са тим профитом подмићују шумарију да цијена дрвета у шуми и даље остане ниска. Све лобисте и ове који примају мито похапсити, ил ћемо још мало остати и без шума и ријека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.09.2023 12:25

Није истина да је сјеца отежана. Преко границе са ФБИХ из Невесиња сваки дан се возе слепери балвана.. а о исцијепаним или испиланим дрвима да и не говоримо...знаци да нека физицка лица сијеку али да ли плацају или пак посумњавају треба питати надлежне из општине који им то и дозвољавају ..или су из исте политицке партије која "цува" границу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искориштавање шума илегално

04.09.2023 22:22

У шумама Републике Српске влада криминал и корумпиран систем више година.Ко коме продаје обловину ,да ли је кладирана по реалним стандардима јер очито се појављују снимци гдје се техника реже у огребно дрво?????

ОДГОВОРИТЕ