Šume Republike Srpske i ove godine klize u minus

U Republici Srpskoj je za sedam mjeseci ove godine proizvedeno ukupno 931.650 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili 13,8 odsto manje nego u istom periodu lani.

Republika Srpska 03.09.2023 | 08:33
Šume Republike Srpske i ove godine klize u minus

Istovremeno je i prodaja manja za skoro 18 procenata, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Iz ovih statističkih podataka nameće se logičan zaključak, da Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” ponovo klizi u gubitke i da će ovu godinu, najvjerovatnije, završiti u minusu.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske, Igor Andrić, rekao je za Srnu da su glavni uzrok smanjenja proizvodnje u šumarstvu loše vremenske prilike s kraja zime i gotovo cijelog proljeća, kada je bilo mnogo kišnih dana, što je otežalo sječu i izvlačenje sortimenata do šumskih stovarišta.

– Na pad proizvodnje uticao je i nedostatak radne snage kod izvođača poslova u šumarstvu. Sada je teško nadoknaditi proizvodnju u tekućem periodu i pretpostavljam da ova godina neće biti završena sa stoprocentnim ispunjenjem proizvodnog plana – naveo je Andrić.

Dragan Banjac, direktor Šumskog gazdinstva “Doboj” potvrdio je za Srpskainfo da su vremenske prilike za šumare ove godine bile pogubne.

– Ne mogu govoriti o poslovanju na nivou cijelog preduzeća, ali mi u Doboju, zbog stalnih kiša, nismo mogli ući u šumu do posljednjih dana juna. Za sada smo jedva postigli 65 odsto od planirane proizvodnje za ovu godinu – rekao je Banjac.

Slaven Gojković, generalni direktor “Šuma RS”, ipak ne gubi nadu. Kaže, ako jesen bude topla i suva, kao prošle godine, preduzeće bi ipak moglo na zelenu granu.

– Veliki je zaostatak, proljeće je bilo katastrofa. Ipak se nadam da će jesen biti bolja. Ako bismo na jesen mogli raditi punom parom, mogli bismo nekako isplivati na pozitivnu nulu – navodi Gojković za Srpskainfo.

Stručnjaci u šumarstvu sa kojima smo razgovarali, ipak, misle da je Gojkovićev optimizam nerealan.

Jedan od iskusnih šumarskih inženjera, koji se bavio i rukovodećim poslovima, za Srpskainfo kaže da je “zaostatak” u proizvodnji realno nenadoknadiv, čak i ako jesen bude idealna.

– Da bi poslovanje bilo pozitivno, potrebno je ostvariti najmanje 95 odsto planirane proizvodnje, a teško je moguće da se, i uz idealne prilike, do kraja godine dobaci do 87 odsto od plana – ocjenjuje naš sagovornik.

(Srpskainfo) Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dragan

03.09.2023 08:55

"Da bi poslovanje bilo pozitivno, potrebno je ostvariti najmanje 95 odsto planirane proizvodnje..." Kakve proizvodnje, šta šume Srpske proizvode??? Isjeku šumu, prodaju je i opet u minusu...

ODGOVORITE
Name

re

03.09.2023 14:29

Iako su šume dobili besplatno da sijeku, iako su same porasle, iako su poskupili cijenu kubika na panju, ljudskoj pohlepi i pljački nema kraja, sve mora da bude opljačkano i uništeno.

Name

Luka

03.09.2023 18:31

Pa kako da ne budu u minusu kada treba da imaju 2500 zaposlenih a imaju 5000 i taj visak je uglavnom onih koji su skupili neke glasove pa sada samo primaju platu a ne doprinose ni jedne marke i jos generalno javasluk na sve strane pa je glupo ocekivati nesto dobro

Name

mislim

03.09.2023 09:02

Pa nije Dusanic jedini lopov.

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

03.09.2023 09:42

Ja to zamišljam ovako, imam svoju šumu, siječem je, prodajem, ne pošumljavam, i opet u minusu.. Da je pravne države, zatvori bih bili krcati..

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

03.09.2023 09:43

U mene otac je bio šumar, koliko se stabala posiječe , toliko se moralo pošumiti...

ODGOVORITE
Name

Lopovi

03.09.2023 09:56

Tako je to kad je svako drzavno preduzece politizovano. I plijen psihopata koje lete u ove interesne organizacije zvane politicke partije. Ovdje narod u genima nema tradiciju drzave, dugorocnosti, zato smo za manje od 30 godina postojanja unistili perspektivu za opstanak na ovom podrucju. Ne mozes ti zaposliti 10 neotrebnih ljudi zbog nadolazecih izbora , ugradjivati se u prenaduvane tendere i javne nabavke na stetu firme , omoguciti podobnim , a ne sposobnim da napreduju i poslovati pozitivno.

ODGOVORITE
Name

Pitanja:

03.09.2023 10:10

Da li će RS prije ostati bez drveća ili bez stanovništva? Da li je i dalje najveći kriminal u ŠG Jahorina, Romanija, Doboj? Koje su krivične prijave dobile sudski epilog?

ODGOVORITE
Name

Milo

03.09.2023 11:00

Prointer je šumama dao gorki udarac ...preko 20 mil.km što nema nigdje na svijetu da košta takav program.Kada ode ova bagra sve istražiti i procesuirati ove iz nabavke.Kilavi Radovan hvali SAP ..zato što se uvrstio ..

ODGOVORITE
Name

Jdjd

03.09.2023 11:05

Nešto što džabe dobiješ i prodaš i opet u minus,

ODGOVORITE
Name

Šumar

03.09.2023 11:27

Cijena drveta na panju što prodaje šumarija je mizerna. Privatnici zatim rezanu građu prodaju po astronomskim cijenama. Sa tim profitom podmićuju šumariju da cijena drveta u šumi i dalje ostane niska. Sve lobiste i ove koji primaju mito pohapsiti, il ćemo još malo ostati i bez šuma i rijeka...

ODGOVORITE
Name

Ja

03.09.2023 12:25

Nije istina da je sjeca otežana. Preko granice sa FBIH iz Nevesinja svaki dan se voze sleperi balvana.. a o iscijepanim ili ispilanim drvima da i ne govorimo...znaci da neka fizicka lica sijeku ali da li placaju ili pak posumnjavaju treba pitati nadležne iz opštine koji im to i dozvoljavaju ..ili su iz iste politicke partije koja "cuva" granicu!

ODGOVORITE
Name

Iskorištavanje šuma ilegalno

04.09.2023 22:22

U šumama Republike Srpske vlada kriminal i korumpiran sistem više godina.Ko kome prodaje oblovinu ,da li je kladirana po realnim standardima jer očito se pojavljuju snimci gdje se tehnika reže u ogrebno drvo?????

ODGOVORITE