Нема ништа од деполитизације јавних предузећа

Деполитизација и реструктуисање јавних предузећа и осигуравање транспарентности приватизацијских процеса један је од 14 приоритета Европске комисије које Босна и Херцеговина треба испунити. Није тајна да су јавна предузећа постала плијен политичких странака, плијен који, како тврде аналитичари, странке још дуго неће пустити.

Република Српска 02.09.2023 | 19:56
Нема ништа од деполитизације јавних предузећа

Закони Републике Српске који регулишу рад јавних предузећа нису мијењана готово десет година. Конкурси за запошљавање у јавним предузећима ријетко расписују, а није тајна да странке владајуће коалиције управљају овим предузећима. Одсуство законодавства и транспарентности идеално су утицали да јавна предузећа постану страначки плијен.

„Најчешће имамо прилику да видимо за вријеме кампања како се ресурси јавних предузећа злоупотребљавају на начин да се користи њихова машинерија како би се постављали плакати и билборди, користи се и њихово озвчење и други ресурси. Најчешће се преко јавних радова, као што је изградња различите инфраструктуре, жели придобити подршка становништва“, наводи Дамјан Ожеговић из Транспаренцy Интернатионал.

Електропривреда, Шуме и Жељезнице Републике Српске нека су од јавних предузећа која послују негативно. Небојша Вукановић, посланик у Народној скупштини, каже да су овакви резултати дио стратегије помоћу које се богате људи блиски власти, док ресурси нестају.

„Јасно је да власт системски разара јавни сектор, да се запошљавају нерадници по партијској линији, да се извлаче милиони марака помоћу штетних уговора. Намјерно то раде да би оборили цијену и да би у приватизацији Република Српска узела мрвице, а да би тајкуни који су око прве породице покуповали јавна предузећа.“

Обавезно расписивање јавног конкурса за запошљавање и сузбијање злоупотребе јавних ресурса за вријеме политичких кампања начин су да се овом проблему стане у крај. Јавно власништво над предузећима само по себи не мора бити лоше, јер постоји пуно јавних предузећа у свијету која добро послују. Проблем настаје када се ова предузећа почну злоупотребљавати.

„Они то третирају као своје приватно власништво и на тај начин располажу са ресурсима и са људима. Обећавају и дају радна мјеста, тиме обезбјеђују страначку војску и социјални мир, а то су готово све неуспјешна предузећа. Из предузећа која успјешно послују из њих се још више извлаче средства за предизборне кампање“, каже политички аналитичар Младен Бубоњић.

Владајуће странке се овога плијена неће тако лако одрећи, тврде аналитичари. Корјените реформе које би могле довести до деполитизације се не назиру, а док до тога не дође Босна и Херцеговина ће остати на мртвој тачки.

(БН) 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

горан

02.09.2023 20:55

А гдје и у којој дрзави су деполитизована? То је просто немогуце због увезаних интереса. Најпропулзивнији ресурси, преко којих дрзава треба да остварује највеце добити, дати су у руке кобајаги дрзаве, а уствари странке која је на власти и тако умјесто добити, то су највеци губитаси и дузници у дрзавну касу. И не само то, они су и легло корупције, намјестених тендера, странацког запосљавања и свега осталог лосега сто уз то иде. Зато јавна предузеца треба приватизовати а не прицати прицу о деполитизацији која је немогуца. Није задатак дрзаве да се бави привредјивањем, него да ствара услове да економски умијесни привредјују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2023 23:44

Гдје си студирао, да се и ми остали упишемо?

Name

горан

03.09.2023 14:23

Студирао сам на, и дан данас престисзном универзитету на подруцју бивсе Југославије. Ако имас примједбу на написани коментар онда је написи да процитамо и твоје видјење овога проблема, а не покусај дискредитације академског звања онога ко је написао.

Name

мрга

03.09.2023 00:21

Само да се за запослене у државним установама уведе физичка контрола боловања на кућној адреси и онда ће се видјети колико жохара гризе буџет. Па ће онда бити лакше запослити поштено школоване, а не сналажљиве лактароше и муљаторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.09.2023 07:54

Све је то тачно. Али треба значи мијењати људе, па онда се надати бољем раду. ОВИ СУ НАУЧИЛИ, САМО ДА КРАДУ. Треба сада јачи, да им то ускрате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

03.09.2023 08:04

Јавна предузећа су извор прихода за одабране. Они добијају послове по надуваним цијенама, пројекте, итд. А ми сви кроз порезе и намете пунимо рачуне, да они имају шта клепати.

ОДГОВОРИТЕ