Има ли разлога за страх: Харају нове варијанте короне

За кратко време појавиле су се две подваријанте омикрона. Најпре је регистрована подваријанта ЕГ.5 названа "Ерис" и врло брзо постала доминантана у многим земљама у свету, а затим и БА2.86 названа "Пирола".

Србија 02.09.2023 | 19:47
Има ли разлога за страх: Харају нове варијанте короне

Нова подваријанта "Пирола, регистрована је у Данској, Великој Британији, Сједињеним Државама, Израелу, Швајцарској и Јужној Африци.

Светска здравствена организација означила је обе подваријанте као "варијанте под надзором", што значи да земље треба да прате и извештавају о мутацијама које открију.

Научници кажу да се обе подваријанте брзо шире, али да не дају тежу клиничку слику. Међутим, за старе, тешке хроничне болеснике није тако. Током лета у САД је повећан број ковид пацијената на болничком лечењу.

Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије ИНЕП каже да су нове подваријанте омикрона веома сличне омикрон соју. Додаје да није потребно подизати пажњу на виши ниво него што је била у претходном периоду.

"Ове варинате су доста сличне виђеним варијантама омикрона. Разликују се, рецимо, што подваријанта ЕГ.5, названа  "Ерис" има измене у протеинском саставу на тај начин да може да узрокује брже ширење вируса у популацији. Не очекује се да изазива теже симптоме. Код друге варијанте БА2.86 назване "Пирола" очекује се да може да узрокује и озбиљније симптоме, да боље заобилази већ стечени одговор. Све је под праћењем и не треба дизати панику, али читаву ситуацију треба пратити", објашњава Гњатовић.

Појашњава да је нове подваријанте вируса корона тешко разликовати од прехладе и алергије. На почетку пандемије вирус корона је имао специфичну симптоматологију, а једна од карактеристика је била изостанак чула мириса. Сада тога нема.

"Немогуће је у овом тренутку на основу симптома препознати да ли је корона или нешто друго. Важно је да се људи и даље тестирају, важно је да знамо да ли је корона или не", навела је она.

А да ли су постојећи тестови довољно осетљиви на нове подваријанте омикрона, Гњатовић каже да на то питање нема одговор.
"Немамо довољно информација о томе, нити довољно инфицираних особа да урадимо валидацију тестова, а она је неоходна. Стари тестови имају рок трајања и повлаче се из употребе, а надам се да ће новонабављени бити прилагођени новим подваријантама", навела је она.

еуронеwс.рс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Xx

02.09.2023 19:59

Кад престанете запрашивати нестаће сви сојеви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

02.09.2023 20:32

НА ПОМОЛУ ЈОШ ЈЕДНА ПЉАЧКА, ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ БИЛИ, ПАДА ВЛАДА, АЛ НЕ САДА, НА ПРОЉЕЋЕ, ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

02.09.2023 20:41

ИМА!!!КАДА БУДУ ХТЈЕЛИ ДА ЛАЗУ ОПЕТ НАРОД И ПРАВЕ БУДАЛАМА ОНИ ЦЕ ТО УВЕСТИ И ЛАГАТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је више

02.09.2023 21:03

Марш!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

02.09.2023 21:43

Нико вас више не доживљава озбиљно ! Ако се ускоро заврши рат Русије и Украјине, можда имате шансе да опет профитирате, а овако, нема шансе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

%Разјарена бикуља

03.09.2023 10:37

Свима нам се гаце тресу хахаха

ОДГОВОРИТЕ