Ima li razloga za strah: Haraju nove varijante korone

Za kratko vreme pojavile su se dve podvarijante omikrona. Najpre je registrovana podvarijanta EG.5 nazvana "Eris" i vrlo brzo postala dominantana u mnogim zemljama u svetu, a zatim i BA2.86 nazvana "Pirola".

Srbija 02.09.2023 | 19:47
Ima li razloga za strah: Haraju nove varijante korone

Nova podvarijanta "Pirola, registrovana je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu, Švajcarskoj i Južnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija označila je obe podvarijante kao "varijante pod nadzorom", što znači da zemlje treba da prate i izveštavaju o mutacijama koje otkriju.

Naučnici kažu da se obe podvarijante brzo šire, ali da ne daju težu kliničku sliku. Međutim, za stare, teške hronične bolesnike nije tako. Tokom leta u SAD je povećan broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije INEP kaže da su nove podvarijante omikrona veoma slične omikron soju. Dodaje da nije potrebno podizati pažnju na viši nivo nego što je bila u prethodnom periodu.

"Ove varinate su dosta slične viđenim varijantama omikrona. Razlikuju se, recimo, što podvarijanta EG.5, nazvana  "Eris" ima izmene u proteinskom sastavu na taj način da može da uzrokuje brže širenje virusa u populaciji. Ne očekuje se da izaziva teže simptome. Kod druge varijante BA2.86 nazvane "Pirola" očekuje se da može da uzrokuje i ozbiljnije simptome, da bolje zaobilazi već stečeni odgovor. Sve je pod praćenjem i ne treba dizati paniku, ali čitavu situaciju treba pratiti", objašnjava Gnjatović.

Pojašnjava da je nove podvarijante virusa korona teško razlikovati od prehlade i alergije. Na početku pandemije virus korona je imao specifičnu simptomatologiju, a jedna od karakteristika je bila izostanak čula mirisa. Sada toga nema.

"Nemoguće je u ovom trenutku na osnovu simptoma prepoznati da li je korona ili nešto drugo. Važno je da se ljudi i dalje testiraju, važno je da znamo da li je korona ili ne", navela je ona.

A da li su postojeći testovi dovoljno osetljivi na nove podvarijante omikrona, Gnjatović kaže da na to pitanje nema odgovor.
"Nemamo dovoljno informacija o tome, niti dovoljno inficiranih osoba da uradimo validaciju testova, a ona je neohodna. Stari testovi imaju rok trajanja i povlače se iz upotrebe, a nadam se da će novonabavljeni biti prilagođeni novim podvarijantama", navela je ona.

euronews.rs

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Xx

02.09.2023 19:59

Kad prestanete zaprašivati nestaće svi sojevi!

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

02.09.2023 20:32

НА ПОМОЛУ ЈОШ ЈЕДНА ПЉАЧКА, ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ БИЛИ, ПАДА ВЛАДА, АЛ НЕ САДА, НА ПРОЉЕЋЕ, ....

ODGOVORITE
Name

Da

02.09.2023 20:41

IMA!!!KADA BUDU HTJELI DA LAZU OPET NAROD I PRAVE BUDALAMA ONI CE TO UVESTI I LAGATI!!!

ODGOVORITE
Name

Dosta je više

02.09.2023 21:03

Marš!!!

ODGOVORITE
Name

Svašta

02.09.2023 21:43

Niko vas više ne doživljava ozbiljno ! Ako se uskoro završi rat Rusije i Ukrajine, možda imate šanse da opet profitirate, a ovako, nema šanse !

ODGOVORITE
Name

%Razjarena bikulja

03.09.2023 10:37

Svima nam se gace tresu hahaha

ODGOVORITE