БЛ: Превозници настављају да возе по нижим цијенама

-Воља превозника постоји, средства су обезбијеђена и постигли смо договор да превозници наставе да возе по повлаштеним цијенама и у септембру. Очекујемо од Скупштине Града да најкасније у понедјељак да гаранцију да ће омогућити пензионерима, дјеци из вишечалних породица и другим категоријама да добију овај вид подршке – нагласио је Станивуковић.

Република Српска 02.09.2023 | 15:52
БЛ: Превозници настављају да возе по нижим цијенама

Постигнут је договор са превозницима, који су исказали спремност да и током мјесеца септембра омогуће кориштење услуга јавног превоза по повлаштеним цијенама за пензионере, вишечлане породице и друге категорије обухваћене овом одлуком.

Потврдио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, након састанка, истакавши да је захвалан превозницима који су изразили спремност да не ускраћују права категоријама којима због ионако слабих примања овај вид подршке и највише значи, те позвао Скупштину града Бање Луке да усвоји ову одлуку и омогући даље функционисање ове праксе.

-Воља превозника постоји, средства су обезбијеђена и постигли смо договор да превозници наставе да возе по повлаштеним цијенама и у септембру. Очекујемо од Скупштине Града да најкасније у понедјељак да гаранцију да ће омогућити пензионерима, дјеци из вишечалних породица и другим категоријама да добију овај вид подршке – нагласио је Станивуковић.

Градоначелник је додао да очекује да ће одборници исказати спремност на састанку, који је заказан за пондјељак у 11.00 часова и омогућити наставак ове добре праксе.

-До сада ниједном пензионеру, нити дјетету из вишечлане породице није наплаћена карта по пуној цијени, међутим ипак јавља нам се изазов око издавања нових карата за оне који тек сада предају захтјев за овај вид подршке, али се искрено надам да ћемо ускоро успјешно превазићи и то – казао је Станивуковић.

Како је појаснио градоначелник, буџетом Града Бање Луке предвиђено је 2,5 милиона КМ субвенција за јавни превоз, те је ова одлука заправо неопходна како би се наставиле праксе које се примјењују већ готово три године.

-Средства имамо и одлуку којом је обухваћена исплата субвенција у износу од 1, 2 милиона КМ, а с обзиром на то да година одмиче, те да потрошња превазилази овај износ неопходно је да се усвоји нова одлука и тиме омогући реализација и исплата преосталих средстава – појашњава градоначелник Бање Луке.

Додаје да су превозници пристали да издају карте, очекујући да ће ова одлука као и до сада добити подршку одборника, јер је ријеч о већ раније усвојеним политикама.

-Након што је одлука одбијена појавио се оправдан страх превозника, јер им нико не даје гаранцију да ће им бити исплаћена средства. Воља превозника постоји, новац је спреман, само је потребно да одборници скупштинске већине покажу вољу и да добијемо гаранцију Скупштине – казао је Станивуковић.

Генерални директор бањалучког предузећа „Аутопревоз“ Дејан Мијић изразио је задовољство што је на данашњем састанку постигнут договор прије свега на добробит наших грађана и корисника услуга.

-На иницијативу и молбу градоначелника нашли смо компромис, јер нама није у циљу да овим категоријама ускратимо подршку коју су имали до сада. Корисници ових услуга су људи са најнижим платежним статусом и из тог разлога смо одлучили да наставимо радити и овај мјесец уз очекивање да ће нам обавезе бити измирене – истакао је Мијић, те изразио увјерење да ће ово бити позитивно ријешено на корист свих страна.

Подсјећамо, због неусвајања одлуке о субвенцијама за јавни превоз на сједници Скупштине града, одржаној 24. августа, превозници су најавили да ће обуставити издавање септембарских мјесечних карата по повлаштеним цијенама за више категорија.

Наиме, Град Бања Лука је субвенционисао карте за поједине кориснике јавног превоза попут пензионера, ученика из вишечланих породица, корисника ЈУ Дом Рада Врањешевић и других социјално угрожених корисника, али након што Скупштина града Бање Луке није подржала ову одлуку, био је угрожен и наставак праксе издавања карата по повлаштеним цијенима.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Србо

02.09.2023 16:29

Никад више Драшкић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

02.09.2023 16:37

Ја сам морао купити мјесецну, ста ти прицас, увек гурате тако људе до задњег дана, вас треба све смјенит

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.09.2023 18:14

Заиста. Нерадници, безобрази и не разумију, шта значи " не имати". Нисам из БЛ, СЛИ САМ САДА БИЈЕСАН И НА ДРАШКА И ПОСЛАНИКЕ. Па шта ће овај Народ. Ви имате Полицију, да Вас брани, а ми ни круха ни меса. Ћави да ВАС носи. У име оних, који су презивали, јер су већ купили карте. Срам Вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

02.09.2023 18:26

Ја сам купила мјесецну за септембар,пензионерску,а имам од града бесплатну,да ли сам у могуцности вратити новац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драска треба опозвати

02.09.2023 21:01

Драско је обецао и болницу у Бањалуци , а од тога ниста... све сто је обецао, слагао. Само моземо гледати представу од стране њега и Дјајица док јадни народ губи здравље и муци се да презиви.

ОДГОВОРИТЕ