Породичне фирме из власти добиле милијарде марака

Док Републику Српску из дана у дан бјесомучно задужује стотинама милиона КМ, СНСД политички врх ентитета грађанима није предочио како је преко себи блиских приватних фирми годинама уназад извлачио новац из буџета. Тендерским и директним договорима на рачунима су обезбиједили од неколико стотина милиона до неколико милијарди марака.

Република Српска 02.09.2023 | 15:05
Породичне фирме из власти добиле милијарде марака

Док позива присталице пред Тужилаштво и Суд Босне и Херцеговине на „мирне“ протесте „Српска пред судом“ и истима, преко режимских пулена, сугерише да блокирају међуентитетску линију јер је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило окупљање, док Републику Српску из дана у дан бјесомучно задужује, СНСД политички врх ентитета грађанима није предочио како је преко себи блиских приватних фирми годинама уназад извлачио новац из буџета. Тендерским и директним договорима на рачунима су обезбиједили од неколико стотина милиона до неколико милијарди марака.

Свакако најпознатија међу њима је фирма „Проинтер“. Према признању предсједника РС и лидера владајућег СНСД-а Милорада Додика, његов син Игор сарадник је у овој фирми.

„Није власник ни овлаштено лице, али сарађује са овим фирмом и од тога има приходе“, признао је 18. јула 2019. године пред народним посланицима.

Због необјашњених, милионски вриједних јавних послова, партнерство је исте године раскинула свјетска компанија ИБМ, а након проширења америчких санкција Додику 5. јануара прошле године, услиједила је иста одлука Мицрософта, потом и њемачког САП-а.

То није спријечило „Проинтер“ да настави са тендерским, додуше, нешто измијењеним пословањем. У спашавање бизниса укључио се чак и Предсједник РС па је, без утврђивања евентуалног сукоба интереса, додијелио два уговора вриједна 255.043 КМ.

Осмогодишњи рад фирме, по подацима Агенције за јавне набавке БиХ, грађане је коштао невјероватних 294.659.778 КМ са урачунатим ПДВ-ом. Све ово проведено је кроз 975 уговора потписаних са институцијама, јавним предузећима и установама.

Још једна тендер успјешница блиска породици Додик, „Сириус 2010“, покрива уносну ИТ област. 

„'Сириус 2010' оснивач је и 'Зекстре' Бањалука, једног од два највећа акционара 'Боске', чију су приватизацију 2008. године потписали тадашњи предсједник Владе РС Милорад Додик и власници компанија 'Зекстра' и 'Делта' из Београда, Драган Ђурић и Мирослав Мишковић“, подсјетио је недавно Цапитал.

У најновијој заврзлами око робне куће у центру Бањалуке власништво над њом преузела је фирма “Кабосс про” из Београда, иза које стоји Ђорђе Ђурић, власник компаније “Инфинитy интернатионал Гроуп”. У склопу ове групе послује и “Проинтер”.

„Сириус“ је, иначе, у фокус доспио након што му је 2017. уговор вриједан више од 10 милиона КМ за САП интегрисани систем додијелила Пореска управа РС. У то вријеме та фирма није имала ни властити сајт. По званичним подацима, у њиховим регистраторима је 181 уговор са јавним сектором, а вриједност – 24.790.510 КМ.

„Енергетски партнер“ „Проинтера“ је фирма „Дwелт“ у власништву Стефана Крнете, зета бившег СНСД-овог министра здравља и актуелног декана Медицинског факултета у Бањалуци Ранка Шкрбића. За 35 његових уговора са јавним сектором грађани су досад дали 32.104.525 КМ. С друге стране, Шкрбићеви пријатељи и кумови и даље убиру милионе марака вриједне плодове из здравственог система, кроз грађевинске радове, али и продају медицинске опреме и лијекова.

Помало скрајнут зарад успјеха „Проинтера“, али увијек у игри је и „Ланацо“ у власништву једног од оснивача СНСД-а Небојше Нинића. Вишегодишње пословање са институцијама, установама и јавним предузећима обезбиједило му је 1.533 уговора вриједна 215.478.516 КМ.

Породица Додик у Републици Српској изузетно зарађује, прошле године фирме су им обнуле више од 10 милиона КМ. Осим тога, из буџета их не заобилазе ни подстицаји за пољопривредну производњу.

„Највише новца је добила фирма 'Фруит ецо' која је у власништву Игора Додика и Мирка Добрића и то 182.594 марке. Из Компензационог фонда је ово предузеће добило 68.778 КМ и то по основу премије за произведено и продато воће, док су из аграрног буџета примили 113.816 марака и то за вишегодишње засаде 10.500 КМ, за продато и произведено воће 100.000 марака, те око 3.000 КМ за регресирано гориво.

Предузећа 'Агро воће',  које је у власништву Горице Додик, кћерке Милорада Додика, остварило је право на подстицаје у износу од 102.021 КМ и то 22.075 марака из Компензационог фонда и око 80.000 из аграрног буџета.

Подстицаје је користила и фирма 'Глобал либертy' из Лакташа у власништву  Горице и Игора Додика док је према подацима АПИФ-а, директор овог предузећа Павле Ћоровић, Горичин супруг. 'Глобал либертy' је добио подстицаје у износу од 26.889 марака и то 25.195 КМ из аграрног буџета и 1.694 марке из Компезационог фонда“, писао је Цапитал.

У кругу породице одлично послују и породичне фирме предсједника Фудбалског савеза Босне и Херцеговине Вице Зељковића, Додиковог сестрића, које редовно спонзоришу Фудбалски клуб Борац. На челу Борца је савјетник Милорада Додика, Милан Тегелтија.

СТАНКОВИЋ, ЦВИЈАНОВИЋЕВА, ЕЛЕК...

Изузетно близак породици био је и Слободан Станковић, власник империје „Интеграл инжењеринг“, који је такође завршио на црној америчкој листи. Крајем прошле године Журнал је истраживао:

„Слободан Станковић! 'Интеграл инжењеринг'! 15 година! 1.865.784.040 КМ! Ово је само износ који је тајкун Слободан Станковић добио за послове са јавним сектором у Републици Српској. Ако се њој додају и градње ауто-путева кроз Србију, што су финансирали грађани Србије, али и пословање осталих фирми породице Станковић, на примјер 'Интегра инжењеринга', у власништву супруге му Славице, или 'Института за грађевинарство', цифра се пење на преко двије милијарде КМ.“ 

И за криминал пресуђени тајкун Миле Радишић, изузетно близак Додику, влада финансијама. Прошлу годину његова фирма „Гранд Траде“ остварила је добит од 1.817.086 КМ.

Ове године приход би могао да буде значајнији, јер је све извјесније да ће Управи за индиректно опорезивање БиХ, којом руководи СНСД-ов Зоран Тегелтија, продати зграду у вриједности од око 70 милиона КМ. Вијеће министара БиХ већ је одобрило овај новац.

Ни породица Жељке Цвијановић, чланице Предсједништва БиХ из реда српског народа, није имуна на бизнисе. Фирма „Прим“, на чијем су челу њени супруг Александар и син Стефан, прошле године приказала је добит од 872.882 КМ. Приход за „обичне“ грађане, дакако, недостижан – 3.826.467 КМ.

Њихови камиони били су редовни на градилишту тениског комплекса за потребе турнира „Српска Опен“. За градњу овог здања, без тендера и потребних дозвола, потрошена су 53 милиона марака. Нико од надлежних није објаснио на шта је тачно потрошен толики износ.

Тендере за Олимпијски центар Јахорина, монденско зимовалиште политичке елите и породица им, не обуставља љето. Милиони марака грађана завршили су уграђени у зидове хотела „Рајска долина“ и скијашке стазе.

Сукоб интереса се не разматра па предсједник Надзорног одбора Недељко Елек редовно упошљава породичну фирму.

Фирма „Недомеx логистика“, у власништву Јоване Вукадин, свастике Миленка Елека, родбински блиског Недељку Елеку, добила је милионски уговор за набавку алкохолних и безалкохолних пића за потребе ОЦ. О идентичној, али за грађане јефтинијој ситуацији, крајем 2021. године писао је и портал „ПратимоТендере“.

Тада је „Недомеx“ за скијаше, о трошку грађана, као једини понуђач обезбиједио кафу и пиће по цијени од 466.821 КМ. Ово свакако нису једини уговори и једина фирма блиска власти, која крчми буџет Јахорине.

ВОЗНИ ПАРКОВИ И ОПШТИНЕ КАО ПОРОДИЧНА ГРАДИЛИШТА

Дојучерташњи главни снабдјевач возилима био је Ђорђа Којић, власник „Брчко Гаса“ и један од оснивача СНСД-а. Опскрбио је и Службу предсједника и министарства и предузећа. Примјер како се заслуге за странку не заборављају итекако су биле видљиве 2021. године. Журнал је поново истраживао:

„За посљедње три године власт у РС на одржавање возног парка и куповину нових аутомобила потрошила је готово милион и по марака. Овисност о скупим возилима плаћају грађани, а свих тих година главни дилер је 'Брчко Гас'“.

Којићевим понудама нису одолијевали ни министри у Влади којом су тек формално управљали премијери, а стварно Милорад Додик. У коначници, забиљежена су 924 уговора вриједна 22.617.734 КМ...

Како пословање породичних фирми блиских власти изгледа на локалном нивоу показале су, на примјер, Пале. Јавним новцем општине годинама уназад управљају породице Југовић и Станишић. Осим пословним интересима, повезани су и родбински тако што је син СНСД-овог начелника општине Бошка Југовића ожењен кћерком народног посланика ДЕМОС-а и директора Електродистрибуције Пале Аце Станишића. У власништву фамилије Станишић је "Станишић д.о.о", фирма која је ово мјесто претворила у властито градилиште. Осим тога, и један је од главних добављача општине. На 84 тендерска уговора укупно је 3.509.975 КМ са ПДВ-ом.

Директор фирме је Његош Пољаковић, који је био кандидат за одборника за СО Пале на листи СНСД-а.

ДЕМОС, који је у коалицији са СНСД-ом, а чији је Ацо кадар, управља паљанским предузећима „Водовод и канализација“ и „Топлана“. Фирма „Станишић“ је и њихов редовни добављач. Цифра и број уговора свакодневно расту.

Осим пословног дјеловања, начелник Југовић показао је и како у пракси, без посљедица, изгледа моћ. На мјесто начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове именовао је сина брата Арсена – Гојка Југовића...

Док Република Српска сваким даном остаје без радно способног становништва, милионима марака се задужује на берзама, буџетима владају они који беспоговорно служе врху. Породица бившег СНСД-овог предсједника Скупштине Бањалуке и актуелног народног посланика Младена Илића кроз „Еко-еуро тим“ послује са дојучерашњим љутим противником, ПДП-овим градоначелником Драшком Станивуковићем, али институцијама и предузећима којима управљају кадрови СНСД-а. 122 уговра – 52.263.446 КМ!

Ово је тек врх планине породичних фирми које су се окористиле о грађане. Док о овоме ћути, Милорад Додик себе изједначава са Републиком Српском и новинарима „над којима нема контролу“ поручује:

„Мораће вас једног дана бити срамота да ходате по Републици, не зато што тако мисли Милорад Додик, већ зато што урушавате заједничку вриједност за коју су људи гинули и за коју се боре. Не бих волио да вас сретнем у овом времену. Република Српска је мала заједница и да би скренула пажњу на малтретирање Американаца и ваших медија морамо да вичемо и галамимо, јер сте ви непријатељи српског народа.“

(Зурнал.инфо) Фото: Предсједник.рс

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Тандрчак

02.09.2023 15:32

Има ту истине,то је тај патриотизам,јер волимо Србску,зато је и воле,а мени који сам наљљепше животно доба провео по рововима уз два тежа рањавања огадила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УДРИ МУСКИ

02.09.2023 17:48

Ста ради раја ? прица буни се, јел тако појацај порез.

Name

Сарајево

03.09.2023 00:34

Кад се прерацуна, посљедних 8 година проинтер добија 100 хиљада дневно, направили перпетум мобиле

Name

Ооо

02.09.2023 15:53

Нека нам бог помогне да прогледамо.. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

02.09.2023 19:31

А шта имаш гледати… и ко жели уопште да гледа било шта?

Name

Ре

02.09.2023 23:10

Видио си оног јадника. Брани Додика, а не зна од цега или због цега. Таквих има доста.

Name

Ванземаљац

03.09.2023 07:14

Тако им драги Бог помогао,колико су поштени часни....Шта друго рећи.

Name

Бл

02.09.2023 16:03

Браво и мислим да им је мало зато народе опет по сендвиц а бице и по 100к. Тако.само наставите са гласањем и нек је њима добро и немој да им фали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

02.09.2023 19:32

А кад знате све и имате све доказе зашто их не тузите? Направите колективну тужбу. Вас 100-тињај хиљада критичара свега. Шта чекате?

Name

Ре

02.09.2023 23:32

Коме тузба, када нема независних и професионалнох судија и тузилаца, или су корумпирани и са мафијом у спрези или не смију од притисака корумпираних политицара постено радити. А неструцност и незнање царују у свим секторима. Тако да немас коме тузибе подносити.

Name

Ре

03.09.2023 09:47

Е па зато требају стране судије до вијека вјекова

Name

Србо

02.09.2023 16:15

Они зато и воле РС, сви имају фирме и само тендере узимају, ево кроз Куљане раде 500 метара пута од почетка године ,кад питаш раднике што споро раде и нема радника они кажу да нико ништа неплаћа па зато то полако раде и развлаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ПД

02.09.2023 21:38

А коме да се тужи , имаш ли одговор ?

Name

Здравље

02.09.2023 16:20

Наздравимо уз Дједину ракију 😆

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

02.09.2023 16:28

Само напред са фирмом. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

02.09.2023 16:32

Па ми то сви знамо...СТА ЦЕКАТЕ !!! Доста наМ је прица...одвец доста...РЕВОЛУЦИЈА ЈЕ ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

02.09.2023 16:34

ЗАТО ПЛАНИРАЈУ ДА УВЕДУ ПОРЕС МАЛИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОДЈАЦИМА КОЈ ПРОИЗВОДЕ ХРАНУ ЗА СВОЈУ ПОРОДИЦУ,И НЕЗНАТАН ВУСАК ПРОДАЈУ НА ПИЈАЦИ ДА САКУПЕ НОВАЦ ЗА РЕЗИЈСКЕ ТРИСКОВЕ,ЛИЈЕКЕ,ДЈЕЦИ КЊИГЕ И ДЗЕОАРАЦ ЗА ДИРУЦАК У СКОЛИ.УДРИ РАМО ГДЈЕ ЈЕ НАЈТАЊЕ.ПРИГКЕДАО ЈЕ И НАРОД,ВИДЈЕЛО СЕ ЈУЦЕ НА ПРОТЕСТИМА ГДЈЕ СУ ДИСЛИ СВЕ ОАРТИЈСКИ РУКОВОДИОЦИ И ЗАПОСКЕНИ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ.НИ СЕЉАКА,НИ РАДНИКА,НИ БОРАЦА,НИ ОМЛАДИНЕ,СВЕ СУ ОНИ КОЈИ СУ ПРЕД ОЕНЗИЈОМ.ЦУВАЈУ СВОЈУ ПОЗИЦИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2023 23:40

Па ове патриоте на власти проводе Суперхик стратегију - отимају од сиромасниј и дају богатима. Јер воле Српску, воле да народ одлази , а правили би дрзаву? Па ни мјесну заједницу не могу водити и унаприједити зивот градјанима. Мафија сања о властитој дрзави. Проведите теферендум, видјецете колико би људи са вама таквим зивио у истој дрзави?

Name

Раде

02.09.2023 16:51

Ђаво ће доћи по своје кад тад..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

02.09.2023 16:52

Јер волимо Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увек било

02.09.2023 16:53

И знало се код владара, од сваког помало и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиле

02.09.2023 16:56

Све има своју цијену па и србовање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

02.09.2023 17:05

Нико није крив биједи што нема, нека се дигне и грбачи, председник је све са радом и знањем како бити вођа успио ово остварити, ако вам се не свиђа имате тамни вилајет али и европу па разгулите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2023 17:37

Биједа настаје управо оваквим начином владавине ! Твој коментар је саркастичан, добар је, а ово је стварност !

Name

Ре Слободан

02.09.2023 20:10

Оста без текста!

Name

Није м јасно

02.09.2023 17:08

Засто љуби заставу, не верујем да је воли, мозда је то обред којим се стице циљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2023 17:25

Како је неби љубио кад је под том заставом обезбједио и себе и праунуцад за три зивота.

Name

+

02.09.2023 17:17

Страшно. Како у свом околишу људи то не препознају. И да се на вријеме овакво безакоње спријечи. Жали Боже младих, па и од 18 и 19 година, који су погинули за и у срцу са РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ. ЖАЛИ БОЖЕ 12 БЕБА НА ПАПРИКОВЦУ. А овако тајкуни, љубе заставе и све ово чине. Нетребало им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

02.09.2023 17:22

Кисс пада Врбас се талсса ситно броји Лактасенкова класа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко

02.09.2023 17:32

Гладници и проклетници. Немам друге рјечи. Ко је засјео да управља земљом мајко моја нек нам је Бог на помоћи. Али људи народ је крив ,ко је гласао за њих,није ни заслужио да боље живи. Изгледа се и брз мозга и памети може гласати ,па гласајте људи опет ,а нек вам дјеца перу судје и возе камионе по Њемачкој ,Аустрији и Словенији. И изадјите да га подржите на емтитеску линију ,треба им помоћи ,док још не препишу на себе и ентитеску линију. Па бујрум народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

02.09.2023 17:32

Нико још не тужи за клевету и ширење лажних вијести ! Што ли ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.09.2023 18:58

Ко год се од политике обогатио, да Бог да да све за здравље своје породице потроши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

02.09.2023 19:07

И парола им гласи,,ЈЕР ВОЛИМО СРПСКУ -----ЛОВУ----

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бурле

02.09.2023 19:12

ОПЉАЦКАТИ МИЛИЈАРДЕ,ПА ЉУБИТИ ЗАСТАВУ ТО ЈЕ НАЈЛАКСЕ МАНИПУЛИСАТИ НАРОДОМ ДОК ИДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоооооо

02.09.2023 19:18

Немојте да писете висе овакве теxтове ,дзаба им све то црно на бијело приказујете кад је то стока. Стока која на ударац бића и команду цобана иде на испашу и у тор. Они имају дебеле разлоге да праве од ничега ,вреле ситуације ,да народ се национално свадја,туче и да зарате ако треба ,не бих би они извукли се на сигурно ,са својим милионима а њих ко јебе. Дали им по 20 км и ајте на протесте. Најгоре сто се и код муслимана попале такви исти са истих ИQ 50-70 ,па мора еуфор да дјелује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

02.09.2023 19:56

Срећом и то је пролазно и они су обични смртници и ништа друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

02.09.2023 20:15

Да Бог да све за лијекове дали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

02.09.2023 20:19

Па људи моји све је то Милорад стеко од пресеничке плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

02.09.2023 20:44

Немојте се секирати, већ купите Дједову ракију и опустите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракија

02.09.2023 21:48

Зна раја шта је Права Ракија

Name

Загони

02.09.2023 22:15

Рудоњски користи заставу за брисање лабрње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

02.09.2023 22:38

Бољи ентитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво “ милионери”

02.09.2023 23:25

Пристојне и образоване људе сте довели на ивицу егзистенције својом похлепом. Немате ни струцних ни професионалних компентенција, а људске и моралне вриједности је илузорно помињати. Класицне психопате. Зар вас није срамота да у овако сиротињској земљи, са овако пропалим путевима пуним рупа возикате васе прескупе ауте? Ста мислите да је прва мисао просјецног становника када виде прескупе ауте - ко то воза? Мафијаси и трговци кокаином и њихове пратиље (не ови сто их хапсите са пола кг марихуане), Корумпирани партијски функционери и њихова Дјецица и родбина, старлете и љубавнице…. , не знам да ли ико помисли да такав ауто вози постен и способан цовјек или зена који су то зарадио од свог рада, цаст малобројним и ријетким изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

(БН)

03.09.2023 06:32

Против Милорада !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

03.09.2023 06:38

Браво има стоке довољно

ОДГОВОРИТЕ