Porodične firme iz vlasti dobile milijarde maraka

Dok Republiku Srpsku iz dana u dan bjesomučno zadužuje stotinama miliona KM, SNSD politički vrh entiteta građanima nije predočio kako je preko sebi bliskih privatnih firmi godinama unazad izvlačio novac iz budžeta. Tenderskim i direktnim dogovorima na računima su obezbijedili od nekoliko stotina miliona do nekoliko milijardi maraka.

Republika Srpska 02.09.2023 | 15:05
Porodične firme iz vlasti dobile milijarde maraka

Dok poziva pristalice pred Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine na „mirne“ proteste „Srpska pred sudom“ i istima, preko režimskih pulena, sugeriše da blokiraju međuentitetsku liniju jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo okupljanje, dok Republiku Srpsku iz dana u dan bjesomučno zadužuje, SNSD politički vrh entiteta građanima nije predočio kako je preko sebi bliskih privatnih firmi godinama unazad izvlačio novac iz budžeta. Tenderskim i direktnim dogovorima na računima su obezbijedili od nekoliko stotina miliona do nekoliko milijardi maraka.

Svakako najpoznatija među njima je firma „Prointer“. Prema priznanju predsjednika RS i lidera vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, njegov sin Igor saradnik je u ovoj firmi.

„Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali sarađuje sa ovim firmom i od toga ima prihode“, priznao je 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima.

Zbog neobjašnjenih, milionski vrijednih javnih poslova, partnerstvo je iste godine raskinula svjetska kompanija IBM, a nakon proširenja američkih sankcija Dodiku 5. januara prošle godine, uslijedila je ista odluka Microsofta, potom i njemačkog SAP-a.

To nije spriječilo „Prointer“ da nastavi sa tenderskim, doduše, nešto izmijenjenim poslovanjem. U spašavanje biznisa uključio se čak i Predsjednik RS pa je, bez utvrđivanja eventualnog sukoba interesa, dodijelio dva ugovora vrijedna 255.043 KM.

Osmogodišnji rad firme, po podacima Agencije za javne nabavke BiH, građane je koštao nevjerovatnih 294.659.778 KM sa uračunatim PDV-om. Sve ovo provedeno je kroz 975 ugovora potpisanih sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama.

Još jedna tender uspješnica bliska porodici Dodik, „Sirius 2010“, pokriva unosnu IT oblast. 

„'Sirius 2010' osnivač je i 'Zekstre' Banjaluka, jednog od dva najveća akcionara 'Boske', čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija 'Zekstra' i 'Delta' iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković“, podsjetio je nedavno Capital.

U najnovijoj zavrzlami oko robne kuće u centru Banjaluke vlasništvo nad njom preuzela je firma “Kaboss pro” iz Beograda, iza koje stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije “Infinity international Group”. U sklopu ove grupe posluje i “Prointer”.

„Sirius“ je, inače, u fokus dospio nakon što mu je 2017. ugovor vrijedan više od 10 miliona KM za SAP integrisani sistem dodijelila Poreska uprava RS. U to vrijeme ta firma nije imala ni vlastiti sajt. Po zvaničnim podacima, u njihovim registratorima je 181 ugovor sa javnim sektorom, a vrijednost – 24.790.510 KM.

„Energetski partner“ „Prointera“ je firma „Dwelt“ u vlasništvu Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranka Škrbića. Za 35 njegovih ugovora sa javnim sektorom građani su dosad dali 32.104.525 KM. S druge strane, Škrbićevi prijatelji i kumovi i dalje ubiru milione maraka vrijedne plodove iz zdravstvenog sistema, kroz građevinske radove, ali i prodaju medicinske opreme i lijekova.

Pomalo skrajnut zarad uspjeha „Prointera“, ali uvijek u igri je i „Lanaco“ u vlasništvu jednog od osnivača SNSD-a Nebojše Ninića. Višegodišnje poslovanje sa institucijama, ustanovama i javnim preduzećima obezbijedilo mu je 1.533 ugovora vrijedna 215.478.516 KM.

Porodica Dodik u Republici Srpskoj izuzetno zarađuje, prošle godine firme su im obnule više od 10 miliona KM. Osim toga, iz budžeta ih ne zaobilaze ni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju.

„Najviše novca je dobila firma 'Fruit eco' koja je u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića i to 182.594 marke. Iz Kompenzacionog fonda je ovo preduzeće dobilo 68.778 KM i to po osnovu premije za proizvedeno i prodato voće, dok su iz agrarnog budžeta primili 113.816 maraka i to za višegodišnje zasade 10.500 KM, za prodato i proizvedeno voće 100.000 maraka, te oko 3.000 KM za regresirano gorivo.

Preduzeća 'Agro voće',  koje je u vlasništvu Gorice Dodik, kćerke Milorada Dodika, ostvarilo je pravo na podsticaje u iznosu od 102.021 KM i to 22.075 maraka iz Kompenzacionog fonda i oko 80.000 iz agrarnog budžeta.

Podsticaje je koristila i firma 'Global liberty' iz Laktaša u vlasništvu  Gorice i Igora Dodika dok je prema podacima APIF-a, direktor ovog preduzeća Pavle Ćorović, Goričin suprug. 'Global liberty' je dobio podsticaje u iznosu od 26.889 maraka i to 25.195 KM iz agrarnog budžeta i 1.694 marke iz Kompezacionog fonda“, pisao je Capital.

U krugu porodice odlično posluju i porodične firme predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vice Zeljkovića, Dodikovog sestrića, koje redovno sponzorišu Fudbalski klub Borac. Na čelu Borca je savjetnik Milorada Dodika, Milan Tegeltija.

STANKOVIĆ, CVIJANOVIĆEVA, ELEK...

Izuzetno blizak porodici bio je i Slobodan Stanković, vlasnik imperije „Integral inženjering“, koji je takođe završio na crnoj američkoj listi. Krajem prošle godine Žurnal je istraživao:

„Slobodan Stanković! 'Integral inženjering'! 15 godina! 1.865.784.040 KM! Ovo je samo iznos koji je tajkun Slobodan Stanković dobio za poslove sa javnim sektorom u Republici Srpskoj. Ako se njoj dodaju i gradnje auto-puteva kroz Srbiju, što su finansirali građani Srbije, ali i poslovanje ostalih firmi porodice Stanković, na primjer 'Integra inženjeringa', u vlasništvu supruge mu Slavice, ili 'Instituta za građevinarstvo', cifra se penje na preko dvije milijarde KM.“ 

I za kriminal presuđeni tajkun Mile Radišić, izuzetno blizak Dodiku, vlada finansijama. Prošlu godinu njegova firma „Grand Trade“ ostvarila je dobit od 1.817.086 KM.

Ove godine prihod bi mogao da bude značajniji, jer je sve izvjesnije da će Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kojom rukovodi SNSD-ov Zoran Tegeltija, prodati zgradu u vrijednosti od oko 70 miliona KM. Vijeće ministara BiH već je odobrilo ovaj novac.

Ni porodica Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, nije imuna na biznise. Firma „Prim“, na čijem su čelu njeni suprug Aleksandar i sin Stefan, prošle godine prikazala je dobit od 872.882 KM. Prihod za „obične“ građane, dakako, nedostižan – 3.826.467 KM.

Njihovi kamioni bili su redovni na gradilištu teniskog kompleksa za potrebe turnira „Srpska Open“. Za gradnju ovog zdanja, bez tendera i potrebnih dozvola, potrošena su 53 miliona maraka. Niko od nadležnih nije objasnio na šta je tačno potrošen toliki iznos.

Tendere za Olimpijski centar Jahorina, mondensko zimovalište političke elite i porodica im, ne obustavlja ljeto. Milioni maraka građana završili su ugrađeni u zidove hotela „Rajska dolina“ i skijaške staze.

Sukob interesa se ne razmatra pa predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elek redovno upošljava porodičnu firmu.

Firma „Nedomex logistika“, u vlasništvu Jovane Vukadin, svastike Milenka Eleka, rodbinski bliskog Nedeljku Eleku, dobila je milionski ugovor za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića za potrebe OC. O identičnoj, ali za građane jeftinijoj situaciji, krajem 2021. godine pisao je i portal „PratimoTendere“.

Tada je „Nedomex“ za skijaše, o trošku građana, kao jedini ponuđač obezbijedio kafu i piće po cijeni od 466.821 KM. Ovo svakako nisu jedini ugovori i jedina firma bliska vlasti, koja krčmi budžet Jahorine.

VOZNI PARKOVI I OPŠTINE KAO PORODIČNA GRADILIŠTA

Dojučertašnji glavni snabdjevač vozilima bio je Đorđa Kojić, vlasnik „Brčko Gasa“ i jedan od osnivača SNSD-a. Opskrbio je i Službu predsjednika i ministarstva i preduzeća. Primjer kako se zasluge za stranku ne zaboravljaju itekako su bile vidljive 2021. godine. Žurnal je ponovo istraživao:

„Za posljednje tri godine vlast u RS na održavanje voznog parka i kupovinu novih automobila potrošila je gotovo milion i po maraka. Ovisnost o skupim vozilima plaćaju građani, a svih tih godina glavni diler je 'Brčko Gas'“.

Kojićevim ponudama nisu odolijevali ni ministri u Vladi kojom su tek formalno upravljali premijeri, a stvarno Milorad Dodik. U konačnici, zabilježena su 924 ugovora vrijedna 22.617.734 KM...

Kako poslovanje porodičnih firmi bliskih vlasti izgleda na lokalnom nivou pokazale su, na primjer, Pale. Javnim novcem opštine godinama unazad upravljaju porodice Jugović i Stanišić. Osim poslovnim interesima, povezani su i rodbinski tako što je sin SNSD-ovog načelnika opštine Boška Jugovića oženjen kćerkom narodnog poslanika DEMOS-a i direktora Elektrodistribucije Pale Ace Stanišića. U vlasništvu familije Stanišić je "Stanišić d.o.o", firma koja je ovo mjesto pretvorila u vlastito gradilište. Osim toga, i jedan je od glavnih dobavljača opštine. Na 84 tenderska ugovora ukupno je 3.509.975 KM sa PDV-om.

Direktor firme je Njegoš Poljaković, koji je bio kandidat za odbornika za SO Pale na listi SNSD-a.

DEMOS, koji je u koaliciji sa SNSD-om, a čiji je Aco kadar, upravlja paljanskim preduzećima „Vodovod i kanalizacija“ i „Toplana“. Firma „Stanišić“ je i njihov redovni dobavljač. Cifra i broj ugovora svakodnevno rastu.

Osim poslovnog djelovanja, načelnik Jugović pokazao je i kako u praksi, bez posljedica, izgleda moć. Na mjesto načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove imenovao je sina brata Arsena – Gojka Jugovića...

Dok Republika Srpska svakim danom ostaje bez radno sposobnog stanovništva, milionima maraka se zadužuje na berzama, budžetima vladaju oni koji bespogovorno služe vrhu. Porodica bivšeg SNSD-ovog predsjednika Skupštine Banjaluke i aktuelnog narodnog poslanika Mladena Ilića kroz „Eko-euro tim“ posluje sa dojučerašnjim ljutim protivnikom, PDP-ovim gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, ali institucijama i preduzećima kojima upravljaju kadrovi SNSD-a. 122 ugovra – 52.263.446 KM!

Ovo je tek vrh planine porodičnih firmi koje su se okoristile o građane. Dok o ovome ćuti, Milorad Dodik sebe izjednačava sa Republikom Srpskom i novinarima „nad kojima nema kontrolu“ poručuje:

„Moraće vas jednog dana biti sramota da hodate po Republici, ne zato što tako misli Milorad Dodik, već zato što urušavate zajedničku vrijednost za koju su ljudi ginuli i za koju se bore. Ne bih volio da vas sretnem u ovom vremenu. Republika Srpska je mala zajednica i da bi skrenula pažnju na maltretiranje Amerikanaca i vaših medija moramo da vičemo i galamimo, jer ste vi neprijatelji srpskog naroda.“

(Zurnal.info) Foto: Predsjednik.rs

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Tandrčak

02.09.2023 15:32

Ima tu istine,to je taj patriotizam,jer volimo Srbsku,zato je i vole,a meni koji sam naljljepše životno doba proveo po rovovima uz dva teža ranjavanja ogadila!

ODGOVORITE
Name

UDRI MUSKI

02.09.2023 17:48

Sta radi raja ? prica buni se, jel tako pojacaj porez.

Name

Sarajevo

03.09.2023 00:34

Kad se preracuna, posljednih 8 godina prointer dobija 100 hiljada dnevno, napravili perpetum mobile

Name

Ooo

02.09.2023 15:53

Neka nam bog pomogne da progledamo.. .

ODGOVORITE
Name

Aaaa

02.09.2023 19:31

A šta imaš gledati… i ko želi uopšte da gleda bilo šta?

Name

Re

02.09.2023 23:10

Vidio si onog jadnika. Brani Dodika, a ne zna od cega ili zbog cega. Takvih ima dosta.

Name

Vanzemaljac

03.09.2023 07:14

Tako im dragi Bog pomogao,koliko su pošteni časni....Šta drugo reći.

Name

Bl

02.09.2023 16:03

Bravo i mislim da im je malo zato narode opet po sendvic a bice i po 100k. Tako.samo nastavite sa glasanjem i nek je njima dobro i nemoj da im fali

ODGOVORITE
Name

PD

02.09.2023 19:32

A kad znate sve i imate sve dokaze zašto ih ne tuzite? Napravite kolektivnu tužbu. Vas 100-tinjaj hiljada kritičara svega. Šta čekate?

Name

Re

02.09.2023 23:32

Kome tuzba, kada nema nezavisnih i profesionalnoh sudija i tuzilaca, ili su korumpirani i sa mafijom u sprezi ili ne smiju od pritisaka korumpiranih politicara posteno raditi. A nestrucnost i neznanje caruju u svim sektorima. Tako da nemas kome tuzibe podnositi.

Name

Re

03.09.2023 09:47

E pa zato trebaju strane sudije do vijeka vjekova

Name

Србо

02.09.2023 16:15

Они зато и воле РС, сви имају фирме и само тендере узимају, ево кроз Куљане раде 500 метара пута од почетка године ,кад питаш раднике што споро раде и нема радника они кажу да нико ништа неплаћа па зато то полако раде и развлаче.

ODGOVORITE
Name

Za PD

02.09.2023 21:38

A kome da se tuži , imaš li odgovor ?

Name

Zdravlje

02.09.2023 16:20

Nazdravimo uz Djedinu rakiju 😆

ODGOVORITE
Name

Savaa

02.09.2023 16:28

Samo napred sa firmom. .

ODGOVORITE
Name

Milojko

02.09.2023 16:32

Pa mi to svi znamo...STA CEKATE !!! Dosta naM je prica...odvec dosta...REVOLUCIJA JE JEDINI IZLAZ !!!

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

02.09.2023 16:34

ZATO PLANIRAJU DA UVEDU PORES MALIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVODJACIMA KOJ PROIZVODE HRANU ZA SVOJU PORODICU,I NEZNATAN VUSAK PRODAJU NA PIJACI DA SAKUPE NOVAC ZA REZIJSKE TRISKOVE,LIJEKE,DJECI KNJIGE I DZEOARAC ZA DIRUCAK U SKOLI.UDRI RAMO GDJE JE NAJTANJE.PRIGKEDAO JE I NAROD,VIDJELO SE JUCE NA PROTESTIMA GDJE SU DISLI SVE OARTIJSKI RUKOVODIOCI I ZAPOSKENI U JAVNOM SEKTORU.NI SELJAKA,NI RADNIKA,NI BORACA,NI OMLADINE,SVE SU ONI KOJI SU PRED OENZIJOM.CUVAJU SVOJU POZICIJU.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2023 23:40

Pa ove patriote na vlasti provode Superhik strategiju - otimaju od siromasnij i daju bogatima. Jer vole Srpsku, vole da narod odlazi , a pravili bi drzavu? Pa ni mjesnu zajednicu ne mogu voditi i unaprijediti zivot gradjanima. Mafija sanja o vlastitoj drzavi. Provedite teferendum, vidjecete koliko bi ljudi sa vama takvim zivio u istoj drzavi?

Name

Rade

02.09.2023 16:51

Đavo će doći po svoje kad tad..

ODGOVORITE
Name

Zlaja

02.09.2023 16:52

Jer volimo Srpsku

ODGOVORITE
Name

Uvek bilo

02.09.2023 16:53

I znalo se kod vladara, od svakog pomalo i to je to

ODGOVORITE
Name

Tile

02.09.2023 16:56

Sve ima svoju cijenu pa i srbovanje

ODGOVORITE
Name

Slobodan

02.09.2023 17:05

Niko nije kriv bijedi što nema, neka se digne i grbači, predsednik je sve sa radom i znanjem kako biti vođa uspio ovo ostvariti, ako vam se ne sviđa imate tamni vilajet ali i evropu pa razgulite

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2023 17:37

Bijeda nastaje upravo ovakvim načinom vladavine ! Tvoj komentar je sarkastičan, dobar je, a ovo je stvarnost !

Name

Re Slobodan

02.09.2023 20:10

Osta bez teksta!

Name

Nije m jasno

02.09.2023 17:08

Zasto ljubi zastavu, ne verujem da je voli, mozda je to obred kojim se stice cilj

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2023 17:25

Kako je nebi ljubio kad je pod tom zastavom obezbjedio i sebe i praunucad za tri zivota.

Name

+

02.09.2023 17:17

Strašno. Kako u svom okolišu ljudi to ne prepoznaju. I da se na vrijeme ovakvo bezakonje spriječi. Žali Bože mladih, pa i od 18 i 19 godina, koji su poginuli za i u srcu sa REPUBLIKOM SRPSKOM. ŽALI BOŽE 12 BEBA NA PAPRIKOVCU. A ovako tajkuni, ljube zastave i sve ovo čine. Netrebalo im.

ODGOVORITE
Name

Zeko

02.09.2023 17:22

Kiss pada Vrbas se talssa sitno broji Laktasenkova klasa.

ODGOVORITE
Name

Djoko

02.09.2023 17:32

Gladnici i prokletnici. Nemam druge rječi. Ko je zasjeo da upravlja zemljom majko moja nek nam je Bog na pomoći. Ali ljudi narod je kriv ,ko je glasao za njih,nije ni zaslužio da bolje živi. Izgleda se i brz mozga i pameti može glasati ,pa glasajte ljudi opet ,a nek vam djeca peru sudje i voze kamione po Njemačkoj ,Austriji i Sloveniji. I izadjite da ga podržite na emtitesku liniju ,treba im pomoći ,dok još ne prepišu na sebe i entitesku liniju. Pa bujrum narode

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

02.09.2023 17:32

Niko još ne tuži za klevetu i širenje lažnih vijesti ! Što li ?

ODGOVORITE
Name

Petar

02.09.2023 18:58

Ko god se od politike obogatio, da Bog da da sve za zdravlje svoje porodice potroši.

ODGOVORITE
Name

Zato

02.09.2023 19:07

I parola im glasi,,JER VOLIMO SRPSKU -----LOVU----

ODGOVORITE
Name

za burle

02.09.2023 19:12

OPLJACKATI MILIJARDE,PA LJUBITI ZASTAVU TO JE NAJLAKSE MANIPULISATI NARODOM DOK IDE.

ODGOVORITE
Name

Stoooooo

02.09.2023 19:18

Nemojte da pisete vise ovakve textove ,dzaba im sve to crno na bijelo prikazujete kad je to stoka. Stoka koja na udarac bića i komandu cobana ide na ispašu i u tor. Oni imaju debele razloge da prave od ničega ,vrele situacije ,da narod se nacionalno svadja,tuče i da zarate ako treba ,ne bih bi oni izvukli se na sigurno ,sa svojim milionima a njih ko jebe. Dali im po 20 km i ajte na proteste. Najgore sto se i kod muslimana popale takvi isti sa istih IQ 50-70 ,pa mora eufor da djeluje.

ODGOVORITE
Name

$

02.09.2023 19:56

Srećom i to je prolazno i oni su obični smrtnici i ništa drugo

ODGOVORITE
Name

Dule

02.09.2023 20:15

Da Bog da sve za lijekove dali...

ODGOVORITE
Name

Ilija

02.09.2023 20:19

Pa ljudi moji sve je to Milorad steko od preseničke plate.

ODGOVORITE
Name

Baja

02.09.2023 20:44

Nemojte se sekirati, već kupite Djedovu rakiju i opustite se.

ODGOVORITE
Name

Rakija

02.09.2023 21:48

Zna raja šta je Prava Rakija

Name

Zagoni

02.09.2023 22:15

Rudonjski koristi zastavu za brisanje labrnje.

ODGOVORITE
Name

Car

02.09.2023 22:38

Bolji entitet

ODGOVORITE
Name

Ma bravo “ milioneri”

02.09.2023 23:25

Pristojne i obrazovane ljude ste doveli na ivicu egzistencije svojom pohlepom. Nemate ni strucnih ni profesionalnih kompentencija, a ljudske i moralne vrijednosti je iluzorno pominjati. Klasicne psihopate. Zar vas nije sramota da u ovako sirotinjskoj zemlji, sa ovako propalim putevima punim rupa vozikate vase preskupe aute? Sta mislite da je prva misao prosjecnog stanovnika kada vide preskupe aute - ko to voza? Mafijasi i trgovci kokainom i njihove pratilje (ne ovi sto ih hapsite sa pola kg marihuane), Korumpirani partijski funkcioneri i njihova Djecica i rodbina, starlete i ljubavnice…. , ne znam da li iko pomisli da takav auto vozi posten i sposoban covjek ili zena koji su to zaradio od svog rada, cast malobrojnim i rijetkim izuzecima.

ODGOVORITE
Name

(BN)

03.09.2023 06:32

Protiv Milorada !

ODGOVORITE
Name

Pale

03.09.2023 06:38

Bravo ima stoke dovoljno

ODGOVORITE