Бијељина: Велики скуп медицинара региона

Међународна конференција о вјештачкој интелигенцији у здравству, прва овакве врсте у региону, одржана је у Бијељини, у организацији бијељинске болнице и Фондација за културу квалитета и изврсност из Београда. Окупила је еминентне предаваче и преко 130 учесника из разних крајева бивше Југославије.

Република Српска 31.08.2023 | 17:23
Бијељина: Велики скуп медицинара региона

Међународна конференција о вјештачкој интелигенцији у здравству, прва овакве врсте у региону, одржана је у Бијељини, у организацији бијељинске болнице и Фондација за културу квалитета и изврсност из Београда. Окупила је еминентне предаваче и преко 130 учесника из разних крајева бивше Југославије.

Здравство РС и БиХ показује да држи корак са најновјим достигнућима.  Вјештачка интелигенција је до скоро била више апстрактна, везивали смо је за роботе, машине. Међутим, она је ту да помогне и пацијентима и љекарима, каже помоћник директора Института “Дедиње” из Србије проф. др Небојша Тасић.

Примјена вјештачке интелигенције у медицини уопште има три кључна стуба на којима се базира и гдје може допринијети квалитету здравствених услуга.

“Прије свега унапређење дијагностике, ширење медицинских услуга, размјена искустава између здтавствених установа у региону и шире”, каже проф. др Александар Реџек, директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине.

Дигитализација је показала све бенефите које може да искористи здравствени сиистем што се видјело у вријеме пандемије вируса корона кад су захваљујући информациониом технологијама могле брзо да се доносе одлуке, каже  директор Дома здравља Подгорице прим. др Данило Јокић.

“Идемо у том правцу да видимо која је то граноца коју медицина може да користи у вјештачкој интелигенцији, који су бенефити по дијагностику, лијечење и гдје је граница гдје треба подвуци да се даље не може ићи”, каже Јокић.

Дом здравља Загреб Центар је предводник по том питању. Ми смо дио европског дигиталног иновацијског хаба гдје још са 15 здравстбених установа у Хрватској уствари пионири у том провођењу, такло да смо у
том погледу значајно напредовали. 

“Могу рећи да је велики дио тога замијенила вјештачка интелигенција и дигитализација и то нам помаже, јер исто као све државе имамо проблем са мањком кадра и на неки начин то морамо ријештити”, каже Ино Протрк, директор Дома здравља Загреб – Центар.

Организатор ове конференције су бијељинск болница и Фондација за културу квалитета и изврсност из Београда, а покровитељ министарство здравља Републике Српске.

“Дигитализација у здравству је већ присутна и мишљења сам да ћемо у наредном периоду зависити од дигитализацуије и те активности морамо појачавати. Вјештачка интелигенција је већ на прагу свима нама. Ми је морамо контролисати, јер ако ми не контролишемо вјештачку  интелигенцију, она ће контролисати нас”, каже директор Болнице “Свети врачеви”, Бијељина, проф. др Златко Максимовић.

Закључци са међународне конференције биће саопштени сутра, рекао је директор бијељинске болнице.

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Искрено

31.08.2023 18:17

Зар то Додик није забранио? Било какву сарадњу са било ким осим са Србијом, Русијом и Мађарском

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

31.08.2023 19:38

ДОБАР ПРИМЈЕР САРАДЊЕ ВРХУНСКИХ СТРУЦЊАКА.БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА ЈЕ ПОСТАЛА ЕДУКАТИВНИ ЦЕНТАР У ЗДРАВСТВУ,ЗЛАТКО МАКСИМОВИЦ ЈЕ ПУНО УРАДИО ЗА БОЛНИЦУ,АЛИ МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ МОРА МНОГО ВИСЕ ДА ПОМОГНЕ,БИЈЕЉИНА ЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР,И НОРМАЛНО ЈЕ ДА ПИСТОЈЕ ЛИСТЕ ЦЕКАЊА,НИКАД СВИ НИСУ ЗАДОВОЉНИ,АЛИ И У ИКРУЗЕЊУ СЕ ДУЗЕ ЦЕКА НА МНОГЕ ЉЕКАРСКЕ УСЛУГЕ.БИТНО ДА СЕ ИДЕ НАПРИЈЕД.

Name

Милан

31.08.2023 18:35

Господо, све то лијепо звуци и цовјек заиста помисли да ће имати бољу, хуманију и ефикаснију здравствену заштиту. Назалост ја сам се у последњих 8 мјесеци увјерио у супротно. У фебруару сам изненада осјетио кардиоваскуларне проблеме, добио сам упутнице да хитно одрадим УЗ срца, , холтер и тест оптерећења до данасњег дана нисам успио све одрадити у ЈЗУ Свети Врачеви у Бијељини. Толико о напретку, ефикасности и односу љекара према пацијентима на жалост тако је у цијелој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2023 14:15

Све то се мозе одма урадити приватно,код исти доктора,посланика.