Bijeljina: Veliki skup medicinara regiona

Međunarodna konferencija o vještačkoj inteligenciji u zdravstvu, prva ovakve vrste u regionu, održana je u Bijeljini, u organizaciji bijeljinske bolnice i Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda. Okupila je eminentne predavače i preko 130 učesnika iz raznih krajeva bivše Jugoslavije.

Republika Srpska 31.08.2023 | 17:23
Bijeljina: Veliki skup medicinara regiona

Međunarodna konferencija o vještačkoj inteligenciji u zdravstvu, prva ovakve vrste u regionu, održana je u Bijeljini, u organizaciji bijeljinske bolnice i Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda. Okupila je eminentne predavače i preko 130 učesnika iz raznih krajeva bivše Jugoslavije.

Zdravstvo RS i BiH pokazuje da drži korak sa najnovjim dostignućima.  Vještačka inteligencija je do skoro bila više apstraktna, vezivali smo je za robote, mašine. Međutim, ona je tu da pomogne i pacijentima i ljekarima, kaže pomoćnik direktora Instituta “Dedinje” iz Srbije prof. dr Nebojša Tasić.

Primjena vještačke inteligencije u medicini uopšte ima tri ključna stuba na kojima se bazira i gdje može doprinijeti kvalitetu zdravstvenih usluga.

“Prije svega unapređenje dijagnostike, širenje medicinskih usluga, razmjena iskustava između zdtavstvenih ustanova u regionu i šire”, kaže prof. dr Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Digitalizacija je pokazala sve benefite koje može da iskoristi zdravstveni siistem što se vidjelo u vrijeme pandemije virusa korona kad su zahvaljujući informacioniom tehnologijama mogle brzo da se donose odluke, kaže  direktor Doma zdravlja Podgorice prim. dr Danilo Jokić.

“Idemo u tom pravcu da vidimo koja je to granoca koju medicina može da koristi u vještačkoj inteligenciji, koji su benefiti po dijagnostiku, liječenje i gdje je granica gdje treba podvuci da se dalje ne može ići”, kaže Jokić.

Dom zdravlja Zagreb Centar je predvodnik po tom pitanju. Mi smo dio evropskog digitalnog inovacijskog haba gdje još sa 15 zdravstbenih ustanova u Hrvatskoj ustvari pioniri u tom provođenju, taklo da smo u
tom pogledu značajno napredovali. 

“Mogu reći da je veliki dio toga zamijenila vještačka inteligencija i digitalizacija i to nam pomaže, jer isto kao sve države imamo problem sa manjkom kadra i na neki način to moramo riještiti”, kaže Ino Protrk, direktor Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Organizator ove konferencije su bijeljinsk bolnica i Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda, a pokrovitelj ministarstvo zdravlja Republike Srpske.

“Digitalizacija u zdravstvu je već prisutna i mišljenja sam da ćemo u narednom periodu zavisiti od digitalizacuije i te aktivnosti moramo pojačavati. Vještačka inteligencija je već na pragu svima nama. Mi je moramo kontrolisati, jer ako mi ne kontrolišemo vještačku  inteligenciju, ona će kontrolisati nas”, kaže direktor Bolnice “Sveti vračevi”, Bijeljina, prof. dr Zlatko Maksimović.

Zaključci sa međunarodne konferencije biće saopšteni sutra, rekao je direktor bijeljinske bolnice.

(BN) Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Iskreno

31.08.2023 18:17

Zar to Dodik nije zabranio? Bilo kakvu saradnju sa bilo kim osim sa Srbijom, Rusijom i Mađarskom

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

31.08.2023 19:38

DOBAR PRIMJER SARADNJE VRHUNSKIH STRUCNJAKA.BIJELJINSKA BOLNICA JE POSTALA EDUKATIVNI CENTAR U ZDRAVSTVU,ZLATKO MAKSIMOVIC JE PUNO URADIO ZA BOLNICU,ALI MINISTARSTVO ZDRAVLJA REPUBLIKE SRPSKE MORA MNOGO VISE DA POMOGNE,BIJELJINA JE REGIONALNI ZDRAVSTVENI CENTAR,I NORMALNO JE DA PISTOJE LISTE CEKANJA,NIKAD SVI NISU ZADOVOLJNI,ALI I U IKRUZENJU SE DUZE CEKA NA MNOGE LJEKARSKE USLUGE.BITNO DA SE IDE NAPRIJED.

Name

Milan

31.08.2023 18:35

Gospodo, sve to lijepo zvuci i covjek zaista pomisli da će imati bolju, humaniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu. Nazalost ja sam se u poslednjih 8 mjeseci uvjerio u suprotno. U februaru sam iznenada osjetio kardiovaskularne probleme, dobio sam uputnice da hitno odradim UZ srca, , holter i test opterećenja do danasnjeg dana nisam uspio sve odraditi u JZU Sveti Vračevi u Bijeljini. Toliko o napretku, efikasnosti i odnosu ljekara prema pacijentima na žalost tako je u cijeloj RS.

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2023 14:15

Sve to se moze odma uraditi privatno,kod isti doktora,poslanika.