Власт не мари за грађане него добру оцјену из Брисела

„Ти закони нити су транспарентни и бојим се да је овде ријеч о побједи форме над суштином да никоме није битан садржај доносиоца одлука већ да се каже како они крупним корацима грабе ка ЕУ“, каже Тања Топић, политичка аналитичарка.

Република Српска 30.08.2023 | 20:01
Власт не мари за грађане него добру оцјену из Брисела

Дом народа Парламента БиХ данас је усвојио пет закона који су важни на путу ка Европској унији. Транспаренсy БиХ упозорава да усвојени закони и даље не омогућавају потпуну транспарентност и одговороност институција и носилаца правосудних функција. 

- Јачање владавине права, борба против корупције, реформа правосуђа, усвајање и провођење закона о заштити звиждача, сукобу интереса и јавним набавама -  то су, између осталог, биле кључне реформе које БиХ треба да испуни кроз 14 приоритета на путу ка ЕУ.

Умјесто тога, демонстрира се напредак кроз усвајање Закона о организацији тржишта вина и Закона о странцима. С друге стране, усвојени закони из тзв, ЕУ пакета,имају низ неправилности, иако су из невладиног сектора раније упозоравали да се коригују.
 
„Што се тиче закона о ВСТС ту смо имали низ замјерки послали смо наше коментаре смтарамо да ће и даље постојати могућност да носиоци правосудних функција не пријављују своју имовину да пријављују на блиске сроднике који не живе у истом домаћинству. Што се тиче Закона о слободи приступа информацијама ми већ дуго упозоравамо да је он гори од постојећег и да уводи низ изузетака  већи број од  броја који сада имамо“, истиче Срђан Траљић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.  

Због притиска званичника Европске уније, убрзано се усвајају закони. Циљ је да се покажу добри резултати новоформиране власти и воља за реформама јер се ускоро очекује извјештај о напретку БиХ ка ЕУ, сматра политички аналитичар Тања Топић. 

„Ти закони нити су транспарентни и бојим се да је овде ријеч о побједи форме над суштином да никоме није битан садржај доносиоца одлука већ да се каже како они крупним корацима грабе ка ЕУ“, каже Тања Топић, политичка аналитичарка.

Наши саговорници кажу да се овде не ради за интересе грађана него за добру оцјену из Брисела.

„Мислим да ће све то да дође на наплату у оном моменту кад треба да се спроводе законе. Рекла бих да они представљају илустрацију власти у БиХ и они су спремни потписати много тога али кад треба радити и запети да се ради они се ноншалантно се измакну“,каже Тања Топић.

„Ми то нисмо требали радити због ЕУ ми то треба да радимо због себе  суштина закона требала је бити и транспарентност и одговорност носилаца правосудних функција али то нисмо добили“, каже Срђан Траљић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

Усвајање неадекватних или крњих рјешења могу довести у питање сврху самих закона и потврдити да је намјера да се покаже привид напретка ка ЕУ, без провођења реформи и успостављања одговорности и владавине права у БиХ.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

30.08.2023 21:14

У праву сте. Одједном пет. Само форма и муљање, као у свему, а не суштина. Није Властима битна суштина и транспарентност већ да се, што мање разумије и зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

31.08.2023 07:16

Овјек остављен простор за манипулацију и криминал.