Vlast ne mari za građane nego dobru ocjenu iz Brisela

„Ti zakoni niti su transparentni i bojim se da je ovde riječ o pobjedi forme nad suštinom da nikome nije bitan sadržaj donosioca odluka već da se kaže kako oni krupnim koracima grabe ka EU“, kaže Tanja Topić, politička analitičarka.

Republika Srpska 30.08.2023 | 20:01
Vlast ne mari za građane nego dobru ocjenu iz Brisela

Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio pet zakona koji su važni na putu ka Evropskoj uniji. Transparensy BiH upozorava da usvojeni zakoni i dalje ne omogućavaju potpunu transparentnost i odgovoronost institucija i nosilaca pravosudnih funkcija. 

- Jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa, usvajanje i provođenje zakona o zaštiti zviždača, sukobu interesa i javnim nabavama -  to su, između ostalog, bile ključne reforme koje BiH treba da ispuni kroz 14 prioriteta na putu ka EU.

Umjesto toga, demonstrira se napredak kroz usvajanje Zakona o organizaciji tržišta vina i Zakona o strancima. S druge strane, usvojeni zakoni iz tzv, EU paketa,imaju niz nepravilnosti, iako su iz nevladinog sektora ranije upozoravali da se koriguju.
 
„Što se tiče zakona o VSTS tu smo imali niz zamjerki poslali smo naše komentare smtaramo da će i dalje postojati mogućnost da nosioci pravosudnih funkcija ne prijavljuju svoju imovinu da prijavljuju na bliske srodnike koji ne žive u istom domaćinstvu. Što se tiče Zakona o slobodi pristupa informacijama mi već dugo upozoravamo da je on gori od postojećeg i da uvodi niz izuzetaka  veći broj od  broja koji sada imamo“, ističe Srđan Traljić, Transparensy International BiH.  

Zbog pritiska zvaničnika Evropske unije, ubrzano se usvajaju zakoni. Cilj je da se pokažu dobri rezultati novoformirane vlasti i volja za reformama jer se uskoro očekuje izvještaj o napretku BiH ka EU, smatra politički analitičar Tanja Topić. 

„Ti zakoni niti su transparentni i bojim se da je ovde riječ o pobjedi forme nad suštinom da nikome nije bitan sadržaj donosioca odluka već da se kaže kako oni krupnim koracima grabe ka EU“, kaže Tanja Topić, politička analitičarka.

Naši sagovornici kažu da se ovde ne radi za interese građana nego za dobru ocjenu iz Brisela.

„Mislim da će sve to da dođe na naplatu u onom momentu kad treba da se sprovode zakone. Rekla bih da oni predstavljaju ilustraciju vlasti u BiH i oni su spremni potpisati mnogo toga ali kad treba raditi i zapeti da se radi oni se nonšalantno se izmaknu“,kaže Tanja Topić.

„Mi to nismo trebali raditi zbog EU mi to treba da radimo zbog sebe  suština zakona trebala je biti i transparentnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija ali to nismo dobili“, kaže Srđan Traljić, Transparensy International BiH.

Usvajanje neadekvatnih ili krnjih rješenja mogu dovesti u pitanje svrhu samih zakona i potvrditi da je namjera da se pokaže privid napretka ka EU, bez provođenja reformi i uspostavljanja odgovornosti i vladavine prava u BiH.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

+

30.08.2023 21:14

U pravu ste. Odjednom pet. Samo forma i muljanje, kao u svemu, a ne suština. Nije Vlastima bitna suština i transparentnost već da se, što manje razumije i zna.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

31.08.2023 07:16

Ovjek ostavljen prostor za manipulaciju i kriminal.