На дневном реду Дома народа три реформска закона

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас би требало да донесе одлуку о три приједлога закона битна за европски пут БиХ - о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, омбудсману за људска права и Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС).

Босна и Херцеговина 30.08.2023 | 07:46
На дневном реду Дома народа три реформска закона

Сва три законска приједлога утврдило је и у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ, а прошле седмице усвојио Представнички дом Парламента БиХ.

Принципи Приједлога закона о слободи приступа информацијама, који носи ознаку ЕИ, као потврду усклађености са прописима ЕУ у овој области усмјерени су на јачање транспарентности и отворености јавне власти, слободан и бесплатан приступ информацијама, уз правовременост и тачност у њиховом објављивању, те јачање одговорности институција БиХ у овом процесу.

Новина у предложеном, у односу на важећи закон, јесте електронско подношење захтјева и увођење потпуно новог модела проактивне објаве одређених информација важних за рад, организацију, одлучивање и финансирање институција БиХ.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, како је наведено у образложењу, јачају се капацитети ове институције, а омбудсманима се, осим заштите људских права, омогућава да снажније дјелују у њиховој промоцији у складу са Париским принципима.

Измјенама и допунама овог закона јача се финансијска независност Институције омбудсмана, те се наглашава њена улога у оснаживању сарадње и дијалога са невладиним сектором и академском заједницом у БиХ.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у БиХ наглашавају се принципи интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а.

Измјене и допуне Закона, између осталог, уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводе обавезу судија и тужилаца да пријаве имовину и интерсе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу.

Одредбама овог закона се, истовремено, појачава дисциплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Приједлози закона о слободи приступа информацијама и омбудсману БиХ у Дому народа налазе се у другом читању, док је за Приједлог закона о измјенама и допунама закона о ВСТС-у, који ће први пут бити разматран у овом дому, Представнички дом препоручио да се разматра по хитној процедури како би се омогућило усвајање сва три закона на истој сједници.

На дневном реду сједнице је, у првом читању, Приједлог закона о измјенама Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ, којим се предвиђа да лица са инвалидитетом већим од 80 посто имају право на знак приступачности и могу паркирати на означена паркинг мјеста.

Досадашњим рјешењем то право било је омогућено само лицима са инвалидитетом од 100 посто.

Пред делегатима ће се у првом читању наћи и Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, који породиљама запосленим у институцијама БиХ гарантује право да након породиљског одсуства раде пола радног времена до једне године живота дјетета, а за близанце, треће и свако сљедеће дијете половину пуног радног времена до навршене двије године.

(Клиx) Фото:Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Повјерење

30.08.2023 18:39

И како имати повјерење у такве полицајце? А таквих је 30%. Замислите идете из ЕУ или неке друге дрзаве, носите 50-60.000 евра (имате поријекло новца) и требате (и морате) прријавити на граници да уносите новац у дрзаву. Знаци, има да вас ноц "поједе" од таквих полицајаца (цариника)... Па казе, пријави новац који носис ... Како да имамо повјерење и како да знамо да тај није криминалац у "униформи"

ОДГОВОРИТЕ