Треба спријечити изборне крађе и манипулације

- Потребно је унаприједити рад бирачких одбора, ријешити питање фиктивних политичких субјеката, те посебно идентификацију бирача отиском прста и оптичко скенирање гласачких листића – рекао је Бореновић. 

Република Српска 29.08.2023 | 15:07
Треба спријечити изборне крађе и манипулације

Делегације ПДП и Хрватске републиканске странке (ХРС), предвођене предсједницима Браниславом Бореновићем и Славеном Рагужем, састале су се данас у Бањалуци. 

- Разговарали смо искључиво о једној теми која је већ дуго терет друштву и политичком амбијенту, а то су измјене Изборног закона како бисмо дошли до фер избора. Неопходно је унаприједити изборни процес у овој земљи када је у питању транспарентност, чување изборног резултата, генерално изборни интегритет као кључни принцип на којем треба да се организују избори. С тим у складу, потребно је унаприједити рад бирачких одбора, ријешити питање фиктивних политичких субјеката, те посебно идентификацију бирача отиском прста и оптичко скенирање гласачких листића – рекао је лидер ПДП Бранислав Бореновић. 

Истакао је да су протекли изборни циклуси обиловали изборним крађама, манипулацијама и преварама. 

- Претходне скоро двије деценије након сваких избора су остајале сумње у потпуну легалност прооведених избора, посебно када су у питању појединачне позиције гдје су биле минималне разлике међу кандидатима. У више наврата смо и доказали изборне преваре, али реакције надлежних су изостајале, уз разноразне изговоре. На крају, контролно бројање за ниво предсједника Републике Српске је показало да је било 70.000 манипулисаних гласова, што нам даје за право да тврдимо да су изборни резултати за тај ниво били потпуно другачији од званичних, као и да званични резултати за друге нивое не одговарају изборној вољи грађана – рекао је Бореновић. 

Бореновић истиче да се од власти која се формира на бази изборне корупције и крађе, ништа друго не може очекивати. 

- Ко дође на власт корупцијом на изборима, тиме ће се бавити и у институцијама. Ко покраде изборе, крашће и државу. Зато измјене Изборног закона на начин да се обезбиједе транспарентни, поштени и легални избори морају бити приоритет свих приоритета – поручио је лидер ПДП и додао да ће за ову политику тражити друге партнере, како у политичким странкама, тако и у невладином сектору. 

Предсједник ХРС Славен Рагуж је истакао да је дописивање бирача  и гласова масовна појава током изборног процеса у цијелој БиХ. 

- Таква врста малверзације је један од уобичајених начина вршења изборних превара, што се показало више пута, поготово на мјестима гдје владајуће странке већински контролишу бирачке одборе. Врло једноставно је доказиво ко се тиме бави, по резултатима на тим мјестима. Ми смо небројено пута указивали на ову врсту крађе бирачке воље и наставићемо да се боримо против те појаве. До сада институције нису имале слуха да реагују, нису могле или нису жељеле, али то нас неће демотивисати и зауставити у напорима да коначно имамо законите изборе и легитимне изборне резултате – поручио је Рагуж. 

Он је истакао да су прошли избори били најкорумпиранији у историји избора у БиХ. 

- Ако уђемо у нови изборни циклус са овим правилима, можемо слободно угасити свјетло, а да бирачки одбори бирају представнике овим политичким елитама које ће једине остати у земљи. Било ко, ко је са добрим намјерама у политици и ко жели да сачува народ овдје, пристаће на техничке измјене Изборног закона. Захваљујем се ПДП на гостопримству и драго ми је што дијелимо ставове по овом питању – поручио је Рагуж. 

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

+

29.08.2023 15:20

Браво Бореновићу. Само Наслов већ све каже. Радите на томе. Другачије, ако буде, ми Народ, подлеже Вас уједати, као ниједну пси. Доста је више. Оде нам живот, слушајући лажи и трпећи сиромаштво и манипулације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2023 19:26

Вала баш. Двадесет потросених година

Name

Апис

29.08.2023 16:02

за крађу је крива опозиција, а можда их је купио додуг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

29.08.2023 16:04

Не бих ја ту ништа дирао... Као и до сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.08.2023 16:14

ОВО ЈЕ РЕЦЕНО БЕЗБРОЈ ПУТА.СТА СЕ ИМА ОД ТОГА КАД НЕ МОЦ ВЛАДА КОД ОНИХ СТО ПОНАВЉАЈУ ЈЕДНО ТЕ ИСТО И ПОСТАЈУ ДОСАДНИ.ОНИ КАЗУ ОВИ ИХ ДОЦЕКАЈУ И ТАКО СЕ ЗАБАВА ЗАХУКТАВА ОДНОСНО ПОНАВЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бога ми

29.08.2023 16:27

Доста је ! Пљацка дрзаве и народа траје од 1990 године поцетак лоповскее приватизацијее Пљацке Стољеца! Лопови милијардери милионери предратни гологузани подстанари неписмени са купљеним дипломама обогатили себе и своје до 9 кољенааа народ растјерали опљацкалисве категорије становниства а себи набили платее за гиниса без радааа без знања без моралааа урусили Систем! Лопови покривени политицким квази партијама тј групама лопова мале раде за велике партије умрезени на свим нивоимаа харајуу родбински кумовски љубавнопословним подобним папцимааааа прелетацимаа поткованим купљеном гласацком масинеријом окаценом на будзет дрзавни оглодали га до коске направили сиротињуууу од пензионера радника са просјеком испод социјалее дрскоооо јавно кезе се са свих телевизија правеци 16 вијек на брдовитом изнад закона народ бјези у Европу они не зеле одреци се својих закона својих институцијазаробили их за своје потребе приватне прције од дрзавниг и народног грунтовно правосуфје све корумпирано умрезено похаралооо пљацка стољецааа за гиниса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2023 19:34

Свака ти је златна

Name

Сиа

29.08.2023 18:49

Па ти бас немас срама ни образа. Након толико пораза и твојих најава да цес се повуци и пустити да раде они који су неупоредиво бољи од тебе,ти се све висе намецес. Е мој КАЛИГУЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

29.08.2023 19:11

Посао добар, а пара лака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како?

29.08.2023 19:18

Ко це то урадити? Ста це урадити? До када? Хоце ли људи у БиХ то доцекати? Како нам ту не помогне медјународна заједница, ако се залазу за фер изборни процес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринге раја

29.08.2023 19:44

Па, ако не уведу скенере и идетификацију и не промијене правила за одабир бирачких одбора (бројача) онда нема сврхе излазити на изборе. Нека се влафајући договоре ко ће шта бити а новац за изборе подијелити социјално угроженима а има их много више него Доцијал Дрмократа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.08.2023 00:39

О цему овај "интелектуалац" прица. Само обада, да га се цује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

30.08.2023 10:01

Сити смо и уморни од празних прича а ништа на дјелу, само констатујете годинама оно што сви видимо и знамо!!!! Урадите нешто!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

30.08.2023 10:47

Ако успијете наметнути измјену закона на скенирање листица и отисак прста, гласам за вас

ОДГОВОРИТЕ