Treba spriječiti izborne krađe i manipulacije

- Potrebno je unaprijediti rad biračkih odbora, riješiti pitanje fiktivnih političkih subjekata, te posebno identifikaciju birača otiskom prsta i optičko skeniranje glasačkih listića – rekao je Borenović. 

Republika Srpska 29.08.2023 | 15:07
Treba spriječiti izborne krađe i manipulacije

Delegacije PDP i Hrvatske republikanske stranke (HRS), predvođene predsjednicima Branislavom Borenovićem i Slavenom Ragužem, sastale su se danas u Banjaluci. 

- Razgovarali smo isključivo o jednoj temi koja je već dugo teret društvu i političkom ambijentu, a to su izmjene Izbornog zakona kako bismo došli do fer izbora. Neophodno je unaprijediti izborni proces u ovoj zemlji kada je u pitanju transparentnost, čuvanje izbornog rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem treba da se organizuju izbori. S tim u skladu, potrebno je unaprijediti rad biračkih odbora, riješiti pitanje fiktivnih političkih subjekata, te posebno identifikaciju birača otiskom prsta i optičko skeniranje glasačkih listića – rekao je lider PDP Branislav Borenović. 

Istakao je da su protekli izborni ciklusi obilovali izbornim krađama, manipulacijama i prevarama. 

- Prethodne skoro dvije decenije nakon svakih izbora su ostajale sumnje u potpunu legalnost proovedenih izbora, posebno kada su u pitanju pojedinačne pozicije gdje su bile minimalne razlike među kandidatima. U više navrata smo i dokazali izborne prevare, ali reakcije nadležnih su izostajale, uz raznorazne izgovore. Na kraju, kontrolno brojanje za nivo predsjednika Republike Srpske je pokazalo da je bilo 70.000 manipulisanih glasova, što nam daje za pravo da tvrdimo da su izborni rezultati za taj nivo bili potpuno drugačiji od zvaničnih, kao i da zvanični rezultati za druge nivoe ne odgovaraju izbornoj volji građana – rekao je Borenović. 

Borenović ističe da se od vlasti koja se formira na bazi izborne korupcije i krađe, ništa drugo ne može očekivati. 

- Кo dođe na vlast korupcijom na izborima, time će se baviti i u institucijama. Кo pokrade izbore, krašće i državu. Zato izmjene Izbornog zakona na način da se obezbijede transparentni, pošteni i legalni izbori moraju biti prioritet svih prioriteta – poručio je lider PDP i dodao da će za ovu politiku tražiti druge partnere, kako u političkim strankama, tako i u nevladinom sektoru. 

Predsjednik HRS Slaven Raguž je istakao da je dopisivanje birača  i glasova masovna pojava tokom izbornog procesa u cijeloj BiH. 

- Takva vrsta malverzacije je jedan od uobičajenih načina vršenja izbornih prevara, što se pokazalo više puta, pogotovo na mjestima gdje vladajuće stranke većinski kontrolišu biračke odbore. Vrlo jednostavno je dokazivo ko se time bavi, po rezultatima na tim mjestima. Mi smo nebrojeno puta ukazivali na ovu vrstu krađe biračke volje i nastavićemo da se borimo protiv te pojave. Do sada institucije nisu imale sluha da reaguju, nisu mogle ili nisu željele, ali to nas neće demotivisati i zaustaviti u naporima da konačno imamo zakonite izbore i legitimne izborne rezultate – poručio je Raguž. 

On je istakao da su prošli izbori bili najkorumpiraniji u istoriji izbora u BiH. 

- Ako uđemo u novi izborni ciklus sa ovim pravilima, možemo slobodno ugasiti svjetlo, a da birački odbori biraju predstavnike ovim političkim elitama koje će jedine ostati u zemlji. Bilo ko, ko je sa dobrim namjerama u politici i ko želi da sačuva narod ovdje, pristaće na tehničke izmjene Izbornog zakona. Zahvaljujem se PDP na gostoprimstvu i drago mi je što dijelimo stavove po ovom pitanju – poručio je Raguž. 

(BN) Foto: BN

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

+

29.08.2023 15:20

Bravo Borenoviću. Samo Naslov već sve kaže. Radite na tome. Drugačije, ako bude, mi Narod, podleže Vas ujedati, kao nijednu psi. Dosta je više. Ode nam život, slušajući laži i trpeći siromaštvo i manipulacije.

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2023 19:26

Vala baš. Dvadeset potrosenih godina

Name

Apis

29.08.2023 16:02

za krađu je kriva opozicija, a možda ih je kupio dodug.

ODGOVORITE
Name

Krcun

29.08.2023 16:04

Ne bih ja tu ništa dirao... Kao i do sada...

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.08.2023 16:14

OVO JE RECENO BEZBROJ PUTA.STA SE IMA OD TOGA KAD NE MOC VLADA KOD ONIH STO PONAVLJAJU JEDNO TE ISTO I POSTAJU DOSADNI.ONI KAZU OVI IH DOCEKAJU I TAKO SE ZABAVA ZAHUKTAVA ODNOSNO PONAVLJA.

ODGOVORITE
Name

Boga mi

29.08.2023 16:27

Dosta je ! Pljacka drzave i naroda traje od 1990 godine pocetak lopovskee privatizacijee Pljacke Stoljeca! Lopovi milijarderi milioneri predratni gologuzani podstanari nepismeni sa kupljenim diplomama obogatili sebe i svoje do 9 koljenaaa narod rastjerali opljackalisve kategorije stanovnistva a sebi nabili platee za ginisa bez radaaa bez znanja bez moralaaa urusili Sistem! Lopovi pokriveni politickim kvazi partijama tj grupama lopova male rade za velike partije umrezeni na svim nivoimaa harajuu rodbinski kumovski ljubavnoposlovnim podobnim papcimaaaaa preletacimaa potkovanim kupljenom glasackom masinerijom okacenom na budzet drzavni oglodali ga do koske napravili sirotinjuuuu od penzionera radnika sa prosjekom ispod socijalee drskoooo javno keze se sa svih televizija praveci 16 vijek na brdovitom iznad zakona narod bjezi u Evropu oni ne zele odreci se svojih zakona svojih institucijazarobili ih za svoje potrebe privatne prcije od drzavnig i narodnog gruntovno pravosufje sve korumpirano umrezeno poharalooo pljacka stoljecaaa za ginisa!

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2023 19:34

Svaka ti je zlatna

Name

Sia

29.08.2023 18:49

Pa ti bas nemas srama ni obraza. Nakon toliko poraza i tvojih najava da ces se povuci i pustiti da rade oni koji su neuporedivo bolji od tebe,ti se sve vise nameces. E moj KALIGULA

ODGOVORITE
Name

Advokat

29.08.2023 19:11

Posao dobar, a para laka

ODGOVORITE
Name

Kako?

29.08.2023 19:18

Ko ce to uraditi? Sta ce uraditi? Do kada? Hoce li ljudi u BiH to docekati? Kako nam tu ne pomogne medjunarodna zajednica, ako se zalazu za fer izborni proces.

ODGOVORITE
Name

Ringe raja

29.08.2023 19:44

Pa, ako ne uvedu skenere i idetifikaciju i ne promijene pravila za odabir biračkih odbora (brojača) onda nema svrhe izlaziti na izbore. Neka se vlafajući dogovore ko će šta biti a novac za izbore podijeliti socijalno ugroženima a ima ih mnogo više nego Docijal Drmokrata.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

30.08.2023 00:39

O cemu ovaj "intelektualac" prica. Samo obada, da ga se cuje.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

30.08.2023 10:01

Siti smo i umorni od praznih priča a ništa na djelu, samo konstatujete godinama ono što svi vidimo i znamo!!!! Uradite nešto!!!!

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

30.08.2023 10:47

Ako uspijete nametnuti izmjenu zakona na skeniranje listica i otisak prsta, glasam za vas

ODGOVORITE