Закон о криминализацији клевете - корак уназад

Европска унија у Босни и Херцеговини организовала је јавну дискусију под називом „Право на правду“. На дискусији која је окупила представнике правосудних институција, организације цивилног друштва и медије поручено је да закон о криминализацији клевете удаљава БиХ од европског пута. 

Република Српска 29.08.2023 | 14:22
Закон о криминализацији клевете - корак уназад

Владавина права у Босни и Херцеговини једна је од кључних области на путу ка чланству у Европској унији. Усвајањем закона који криминализује клевету, угрожене су грађанске слободе, речено је током јавне дискусије.  

„Закон који је ступио на снагу у суботу намеће непотребне и непропорционалне рестрикције на независне медије и цивилно друштво. То је нажалост корак назад у заштити фундаменталних права. Ми смо забринути да би овај закон могао имати  негативне ефекте на слободу медија и слободу изражавања“, каже Адебаyо Бабајиде, замјеник шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Више од 20 година је потрошено на едукацију представника правосуђа о томе шта је клевета, која је разлика између колумне, истраживачког текста или статуса на „фејсбуку“, али криминализацијом клевете поново се налазимо на почетку, сматра предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић. 

„Сви смо у овој земљи, а и ван ње, деценијама сагласни да је правосуђе у БиХ неефикасно, корумпирано и да не ради добро свој посао и таквом правосуђу политика је дала опасан алат у руке – криминализацију клевете. Кажу да када имате чекић у руци све вам личи на ексер и ми се бојимо да ће једним таквим алатом бити угушена слобода јавне ријечи у Републици Српској, али и у цијелој БиХ“, сматра Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бања Лука.

Европска унија од Босне и Херцеговине тражи нове законе из области правосуђа, али власти показују да немају истинску намјеру спровођења реформи, поручују из Транспаренцy Интернатионала у Босни и Херцеговини.

„Видимо да се заправо покушавају избјећи оне кључне ствари које би требало да унаприједе систем и да се на неки начин покушава дати кринка провођења реформи и представити то као неки велики резултат, а онда ће бити на ЕУ да оцијени да ли је то било довољно или није. У октобру је нови Извјештај о БиХ и то ће бити кључни тест да видимо да ли ће се ићи у квалитет законских рјешења која се усвајају или је довољно да нешто усвојимо и кажемо да смо нешто усвојили“, Ивана Корајлић, извршна директорица Транспаренцy Интернатионала у Босни и Херцеговини.

Након јавних дебата „Право на правду“ организованих у протекла два мјесеца у осам градова у БиХ, до краја године биће организована завршна дискусија, гдје ће бити представљен и извјештај о стању правосуђа у локалним заједницама, а чији су аутори представници организација цивилног друштва и медија.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+

29.08.2023 15:24

Гдје сте досад. Сви само причате. Баја и даље ради своје. Губим вријеме и идем назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.08.2023 15:41

Како вас није срамота дувате у тикву с Милом а овамо као несто се борите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно

29.08.2023 18:44

Сви новинари и остали народ пред ОХР и сутра то Инцко понисти.

ОДГОВОРИТЕ