Zakon o kriminalizaciji klevete - korak unazad

Evropska unija u Bosni i Hercegovini organizovala je javnu diskusiju pod nazivom „Pravo na pravdu“. Na diskusiji koja je okupila predstavnike pravosudnih institucija, organizacije civilnog društva i medije poručeno je da zakon o kriminalizaciji klevete udaljava BiH od evropskog puta. 

Republika Srpska 29.08.2023 | 14:22
Zakon o kriminalizaciji klevete - korak unazad

Vladavina prava u Bosni i Hercegovini jedna je od ključnih oblasti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Usvajanjem zakona koji kriminalizuje klevetu, ugrožene su građanske slobode, rečeno je tokom javne diskusije.  

„Zakon koji je stupio na snagu u subotu nameće nepotrebne i neproporcionalne restrikcije na nezavisne medije i civilno društvo. To je nažalost korak nazad u zaštiti fundamentalnih prava. Mi smo zabrinuti da bi ovaj zakon mogao imati  negativne efekte na slobodu medija i slobodu izražavanja“, kaže Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Više od 20 godina je potrošeno na edukaciju predstavnika pravosuđa o tome šta je kleveta, koja je razlika između kolumne, istraživačkog teksta ili statusa na „fejsbuku“, ali kriminalizacijom klevete ponovo se nalazimo na početku, smatra predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić. 

„Svi smo u ovoj zemlji, a i van nje, decenijama saglasni da je pravosuđe u BiH neefikasno, korumpirano i da ne radi dobro svoj posao i takvom pravosuđu politika je dala opasan alat u ruke – kriminalizaciju klevete. Kažu da kada imate čekić u ruci sve vam liči na ekser i mi se bojimo da će jednim takvim alatom biti ugušena sloboda javne riječi u Republici Srpskoj, ali i u cijeloj BiH“, smatra Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Evropska unija od Bosne i Hercegovine traži nove zakone iz oblasti pravosuđa, ali vlasti pokazuju da nemaju istinsku namjeru sprovođenja reformi, poručuju iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.

„Vidimo da se zapravo pokušavaju izbjeći one ključne stvari koje bi trebalo da unaprijede sistem i da se na neki način pokušava dati krinka provođenja reformi i predstaviti to kao neki veliki rezultat, a onda će biti na EU da ocijeni da li je to bilo dovoljno ili nije. U oktobru je novi Izvještaj o BiH i to će biti ključni test da vidimo da li će se ići u kvalitet zakonskih rješenja koja se usvajaju ili je dovoljno da nešto usvojimo i kažemo da smo nešto usvojili“, Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.

Nakon javnih debata „Pravo na pravdu“ organizovanih u protekla dva mjeseca u osam gradova u BiH, do kraja godine biće organizovana završna diskusija, gdje će biti predstavljen i izvještaj o stanju pravosuđa u lokalnim zajednicama, a čiji su autori predstavnici organizacija civilnog društva i medija.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+

29.08.2023 15:24

Gdje ste dosad. Svi samo pričate. Baja i dalje radi svoje. Gubim vrijeme i idem nazad.

ODGOVORITE
Name

BL

29.08.2023 15:41

Kako vas nije sramota duvate u tikvu s Milom a ovamo kao nesto se borite

ODGOVORITE
Name

Jednostavno

29.08.2023 18:44

Svi novinari i ostali narod pred OHR i sutra to Incko ponisti.

ODGOVORITE