Ескобар стигао у Сарајево, имао састанак у МО БиХ

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ и министар одбране БиХ Зукан Хелез, са сарадницима, примио је данас замјеника помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европске послове Габриела Ескобара.

Босна и Херцеговина 28.08.2023 | 20:28
Ескобар стигао у Сарајево, имао састанак у МО БиХ

Састанку у Министарству одбране БиХ присуствовали су и замјеници министра одбране Славен Галић и Александар Гогановић, те амбасадор САД-а у БиХ Мајкл Марфи са сарадницима.

Како је саопштено након састанка, министар Хелез се захвалио гостима на посјети, уз наглашену захвалност Сједињеним Америчким Државама, које су, како је рекао, доказани пријатељ и стратешки партнер Босне и Херцеговине.

„Изузетно цијенимо снажно и континуирано присуство САД-а у цијелој нашој регији, као и посвећеност стабилности и просперитету БиХ“, нагласио је Хелез.

Министар је упознао госте са тежишним активностима у одбрамбеном ресору, именовању генералског кора, занављању војног персонала и процесу рјешавања вишкова неперспективне покретне и непокретне војне имовине.

Саговорници су размијенили мишљења о рату у Украјини и његовим посљедицама. Разговарало се и о важним питањима од заједничког интереса за обје земље, а које се тичу билатерално-одбрамбене сарадње, евроатлантском путу Босне и Херцеговине, учешћу припадника Оружаних снага БиХ у међународним активностима.

Констатовано је да је сарадња наше двије земље у области одбране на завидном нивоу, те да постоје могућности за њено даљње проширење, како у области одбране тако и у сфери здравства, привреде и шире.

„САД у великој мјери помажу јачање одбрамбених капацитета ОС БиХ. Посебно смо вам захвални за помоћ у области обуке наших кадрова, у опремању новим теренским возилима и хеликоптерима, подршку Батаљонској групи лаке пјешадије, деминерском батаљону и Центру за обуку за операције подршке миру (ПСОТЦ)“, рекао је Хелез.

Господин Ескобар је исказао снажну подршку Босни и Херцеговини и реформским процесима, казавши да разумије сложеност политичких околности у БиХ, али да га радује чињеница да државне институције континуирано функционишу.

Нагласио је да су Сједињене Америчке Државе привржене Босни и Херцеговини кроз разне видове билатерално-одбрамбене сарадње, те да напредак у области реформе одбране може служити као примјер и свим другим реформским процесима. Такође је истакао чињеницу да су припадници Оружаних снага БиХ и ван граница Босне и Херцеговине изузетно цијењени и поштовани, те да стоје раме уз раме са колегама из земаља чланица НАТО-а. каже се у саопштењу Министарства одбране БиХ.

Замјеник министра Гогановић се такођер захвалио на посјети и посвећености Сједињених Америчких Држава како Босни и Херцеговини тако и одбрамбеном ресору. Истакао је да су САД  доказани пријатељ и донатор Министарству одбране БиХ те да и даље очекујемо њихову подршку у очувању мира и стабилности и изградњи боље и европске БиХ. 

Замјеник министра Галић је указао на потребу наставка реформи у сектору одбране, што ће неминовно довести до побољшања стања како у области одбране тако и у друштву уопштено.

На крају састанка, министар Хелез се захвалио господину Есцобару на немјерљивој подршци реформским процесима, те је још једном нагласио важност стратешког партнерства БиХ и САД-а, као и подршци Босни и Херцеговини на путу ка евроатлантским интеграцијама.

(БН) Фото: МО БиХ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

XXЛ

28.08.2023 20:41

Па откуд овај Гогановиц са мрским непријатељима из САД, аууу ако га види шеф неће добро проћи ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.08.2023 06:18

Па и сеф је америцки цовек,они су га и довели на власт на тенковима.

Name

🤣

28.08.2023 22:22

Еееее кад би Ескобар знао каква момчина је тај гогановић😂😂😂😂😂😂. Е ово сад је већ опасна шпрдачина са САД,чуј гогановић на састанку🤣🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.08.2023 23:51

А ста сви ти странци раде у министарству војном? Ста нам спремају? На кога це кога, напуцати? У Украјини им скрипи, мозда спремају јос једне "демократске пуска промене"? Лесинари надлецу зртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

29.08.2023 01:36

Знаци Есцобар досао по орузје за украјину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.08.2023 09:05

Шеф га посло да послије може причати народу бајке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пигмалион

29.08.2023 09:14

Присуство овог Гогановића састанку са званичним Американцима је очит тактичким знак 'релаксирања' односа додик милорада са првом свјетском силом. Миц по миц, корак по корак. Јесте да је тај Гоган крајње небитан, али на значају добива као играчка у рукама додикмилорада.

ОДГОВОРИТЕ