Eskobar stigao u Sarajevo, imao sastanak u MO BiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriela Eskobara.

Bosna i Hercegovina 28.08.2023 | 20:28
Eskobar stigao u Sarajevo, imao sastanak u MO BiH

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, te ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi sa saradnicima.

Kako je saopšteno nakon sastanka, ministar Helez se zahvalio gostima na posjeti, uz naglašenu zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama, koje su, kako je rekao, dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine.

„Izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD-a u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH“, naglasio je Helez.

Ministar je upoznao goste sa težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, imenovanju generalskog kora, zanavljanju vojnog personala i procesu rješavanja viškova neperspektivne pokretne i nepokretne vojne imovine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama. Razgovaralo se i o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, a koje se tiču bilateralno-odbrambene saradnje, evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima.

Konstatovano je da je saradnja naše dvije zemlje u oblasti odbrane na zavidnom nivou, te da postoje mogućnosti za njeno daljnje proširenje, kako u oblasti odbrane tako i u sferi zdravstva, privrede i šire.

„SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta OS BiH. Posebno smo vam zahvalni za pomoć u oblasti obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije, deminerskom bataljonu i Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC)“, rekao je Helez.

Gospodin Eskobar je iskazao snažnu podršku Bosni i Hercegovini i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjenica da državne institucije kontinuirano funkcionišu.

Naglasio je da su Sjedinjene Američke Države privržene Bosni i Hercegovini kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje, te da napredak u oblasti reforme odbrane može služiti kao primjer i svim drugim reformskim procesima. Takođe je istakao činjenicu da su pripadnici Oružanih snaga BiH i van granica Bosne i Hercegovine izuzetno cijenjeni i poštovani, te da stoje rame uz rame sa kolegama iz zemalja članica NATO-a. kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

Zamjenik ministra Goganović se također zahvalio na posjeti i posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država kako Bosni i Hercegovini tako i odbrambenom resoru. Istakao je da su SAD  dokazani prijatelj i donator Ministarstvu odbrane BiH te da i dalje očekujemo njihovu podršku u očuvanju mira i stabilnosti i izgradnji bolje i evropske BiH. 

Zamjenik ministra Galić je ukazao na potrebu nastavka reformi u sektoru odbrane, što će neminovno dovesti do poboljšanja stanja kako u oblasti odbrane tako i u društvu uopšteno.

Na kraju sastanka, ministar Helez se zahvalio gospodinu Escobaru na nemjerljivoj podršci reformskim procesima, te je još jednom naglasio važnost strateškog partnerstva BiH i SAD-a, kao i podršci Bosni i Hercegovini na putu ka evroatlantskim integracijama.

(BN) Foto: MO BiH

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

XXL

28.08.2023 20:41

Pa otkud ovaj Goganovic sa mrskim neprijateljima iz SAD, auuu ako ga vidi šef neće dobro proći ha ha

ODGOVORITE
Name

BL

29.08.2023 06:18

Pa i sef je americki covek,oni su ga i doveli na vlast na tenkovima.

Name

🤣

28.08.2023 22:22

Eeeee kad bi Eskobar znao kakva momčina je taj goganović😂😂😂😂😂😂. E ovo sad je već opasna šprdačina sa SAD,čuj goganović na sastanku🤣🤣🤣🤣

ODGOVORITE
Name

Miroslav

28.08.2023 23:51

A sta svi ti stranci rade u ministarstvu vojnom? Sta nam spremaju? Na koga ce koga, napucati? U Ukrajini im skripi, mozda spremaju jos jedne "demokratske puska promene"? Lesinari nadlecu zrtve.

ODGOVORITE
Name

Neno

29.08.2023 01:36

Znaci Escobar dosao po oruzje za ukrajinu.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.08.2023 09:05

Šef ga poslo da poslije može pričati narodu bajke!

ODGOVORITE
Name

Pigmalion

29.08.2023 09:14

Prisustvo ovog Goganovića sastanku sa zvaničnim Amerikancima je očit taktičkim znak 'relaksiranja' odnosa dodik milorada sa prvom svjetskom silom. Mic po mic, korak po korak. Jeste da je taj Gogan krajnje nebitan, ali na značaju dobiva kao igračka u rukama dodikmilorada.

ODGOVORITE