СДС предложио закон, СНСД није паметно

Желимир Нешковић, делегат у Дому народа БиХ упутио је у процедуру Закон о Уставном суду БиХ којим је дефинисан престанак мандата страних судија у Уставном суду БиХ. 

Босна и Херцеговина 28.08.2023 | 17:45
СДС предложио закон, СНСД није паметно

Документ који је достављен предсједавајућем Дома народа БиХ Николи Шпирићу дефинише састав, избор, организацију, надлежност, начин одлучивања и друга питања рада Уставног суда Босне и Херцеговине. Најактуелније је то да закон предвиђа да Уставни суд има девет судија, од којих су сви држављани БиХ, каже се у саопштењу СДС-а.

Даље се наводи да Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине бира шест судија, а Народна скупштина Републике Српске троје судија.

"Из реда једног конститутивног народа Босне и Херцеговине могу се изабрати највише троје судија“ – пише у приједлогу закона који је Нешковић преложио у Дому народа. 

Што се тиче доношења одлука предвиђено је да Уставни суд одлучује већином гласова свих судија, која укључује најмање глас једног судије из реда сваког конститутивног народа Босне и Херцеговине и из једног ентитета, када одлучује у споровима који по Уставу настају између два ентитета, или између БиХ и једног или оба ентитета или Брчко Дистрикта и институција БиХ и ентитета, или између институција Босне и Херцеговине, што обухвата, али није ограничено на питања:

А)  Да ли је одлука једног ентитета да успостави специјалне паралелне односе са сусједном земљом у складу са Уставом, укључујући ту одредбе које се односе на суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине,

Б) Да ли је нека одредба устава или закона једног од ентитета у складу са Уставом.

Када је ријеч о замјени судија изабраних од предсједника Европског суда за људска права предвиђено је да Представнички дом Федерације БиХ изабере двојицу судија, а Народна скупштина Републике Српске једног судију који ће преузети функцију од садашњих троје странаца.

Судије изабране од стране предсједника Европског суда за људска права остају на дужности судије до окончања процедуре избора судије из става (1) овог члана, а најдуже шест мјесеци од дана ступања на снагу овог Закона. Уставни суд ће наставити да ради без судија  изабраних од стране предсједника Европског суда за људска права уколико се поступак избора нових судија не заврши у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу овог Закона – пише у Приједлогу закона.

Није познато да ли је Нешковић, који је члан СДС; усагласио текст закона са осталим опозиционим и владајућим странкама.

Делегат Дома народа Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД) каже да је законско рјешење питања страних судија у Уставном суду БиХ сувише озбијно питање да би било ко од парламентараца или странака излазио самостално.

"Такво законско рјешење јесте у складу с оним што заговара СНСД и који је два пута већ био предлагач таквог закона, једном заједно са СДС, а једном са ХДЗ БиХ. Али, и исподпросјечан познавалац политичких прилика у БиХ је свјестан да је такво рјешење немогуће без ширег политичког договора у ПС БиХ", казала је она у изјави порталу Српскаинфо.

(БН) Фото: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Душан

28.08.2023 18:17

У Уставни суд треба бирати људе на конкурсу и сви морају бити професори Уставног права Сви предати свој СВ под шифромКомисија од десет судија уставног права да одлучује по раду професора Уставног праваПа тамам били сви срби или бошњаци или хрвати.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

28.08.2023 18:18

Није лоса фора Ајмо покусати сто дузе и на све могуце нацине испратити овај слуцај па да водимо како це се о истом усутити и једноставно нестати и заборавити на њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

28.08.2023 20:43

Није ли ово неки дан усвојила народна скупŝтина РС па сад неки Пилатовски перу руке?

Name

Реалан

28.08.2023 20:48

Заиста се слажем с вама ,битно је поставити судије који су морални и одговорни и који ће поштовати и примјењивати устав БиХ па и да буду сви Срби судије. Али нас досадашње искуства говоре да судије из Рс користе све прилике да га опструирају на све могуће начине , довољно је да буду против и да Додо може радити што жели и никакав се процес против њега не може водити тако и с друге стране,с избацивање страних тужилаца одрадили су пола посла,још и судије да смакну врата су им широм отворена

Name

Аска

28.08.2023 19:35

Господо из СДСа и СНСДа, као прво да се Брцко врати Републици Српској. Лицно Миле Дудук да га врати, он га је и дао, а онда и странце напоље истјерати. Е мозда вам народ и повјерује у васе добре намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

29.08.2023 00:05

Желимир је диван човјек !

ОДГОВОРИТЕ