SDS predložio zakon, SNSD nije pametno

Želimir Nešković, delegat u Domu naroda BiH uputio je u proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je definisan prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. 

Bosna i Hercegovina 28.08.2023 | 17:45
SDS predložio zakon, SNSD nije pametno

Dokument koji je dostavljen predsjedavajućem Doma naroda BiH Nikoli Špiriću definiše sastav, izbor, organizaciju, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Najaktuelnije je to da zakon predviđa da Ustavni sud ima devet sudija, od kojih su svi državljani BiH, kaže se u saopštenju SDS-a.

Dalje se navodi da Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bira šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske troje sudija.

"Iz reda jednog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine mogu se izabrati najviše troje sudija“ – piše u prijedlogu zakona koji je Nešković preložio u Domu naroda. 

Što se tiče donošenja odluka predviđeno je da Ustavni sud odlučuje većinom glasova svih sudija, koja uključuje najmanje glas jednog sudije iz reda svakog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine i iz jednog entiteta, kada odlučuje u sporovima koji po Ustavu nastaju između dva entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta ili Brčko Distrikta i institucija BiH i entiteta, ili između institucija Bosne i Hercegovine, što obuhvata, ali nije ograničeno na pitanja:

A)  Da li je odluka jednog entiteta da uspostavi specijalne paralelne odnose sa susjednom zemljom u skladu sa Ustavom, uključujući tu odredbe koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine,

B) Da li je neka odredba ustava ili zakona jednog od entiteta u skladu sa Ustavom.

Kada je riječ o zamjeni sudija izabranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava predviđeno je da Predstavnički dom Federacije BiH izabere dvojicu sudija, a Narodna skupština Republike Srpske jednog sudiju koji će preuzeti funkciju od sadašnjih troje stranaca.

Sudije izabrane od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti sudije do okončanja procedure izbora sudije iz stava (1) ovog člana, a najduže šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Ustavni sud će nastaviti da radi bez sudija  izabranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava ukoliko se postupak izbora novih sudija ne završi u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona – piše u Prijedlogu zakona.

Nije poznato da li je Nešković, koji je član SDS; usaglasio tekst zakona sa ostalim opozicionim i vladajućim strankama.

Delegat Doma naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać (SNSD) kaže da je zakonsko rješenje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH suviše ozbijno pitanje da bi bilo ko od parlamentaraca ili stranaka izlazio samostalno.

"Takvo zakonsko rješenje jeste u skladu s onim što zagovara SNSD i koji je dva puta već bio predlagač takvog zakona, jednom zajedno sa SDS, a jednom sa HDZ BiH. Ali, i ispodprosječan poznavalac političkih prilika u BiH je svjestan da je takvo rješenje nemoguće bez šireg političkog dogovora u PS BiH", kazala je ona u izjavi portalu Srpskainfo.

(BN) Foto: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dušan

28.08.2023 18:17

U Ustavni sud treba birati ljude na konkursu i svi moraju biti profesori Ustavnog prava Svi predati svoj SV pod šifromKomisija od deset sudija ustavnog prava da odlučuje po radu profesora Ustavnog pravaPa tamam bili svi srbi ili bošnjaci ili hrvati.....

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

28.08.2023 18:18

Nije losa fora Ajmo pokusati sto duze i na sve moguce nacine ispratiti ovaj slucaj pa da vodimo kako ce se o istom usutiti i jednostavno nestati i zaboraviti na njega

ODGOVORITE
Name

11903

28.08.2023 20:43

Nije li ovo neki dan usvojila narodna skupŝtina RS pa sad neki Pilatovski peru ruke?

Name

Realan

28.08.2023 20:48

Zaista se slažem s vama ,bitno je postaviti sudije koji su moralni i odgovorni i koji će poštovati i primjenjivati ustav BiH pa i da budu svi Srbi sudije. Ali nas dosadašnje iskustva govore da sudije iz Rs koriste sve prilike da ga opstruiraju na sve moguće načine , dovoljno je da budu protiv i da Dodo može raditi što želi i nikakav se proces protiv njega ne može voditi tako i s druge strane,s izbacivanje stranih tužilaca odradili su pola posla,još i sudije da smaknu vrata su im širom otvorena

Name

Aska

28.08.2023 19:35

Gospodo iz SDSa i SNSDa, kao prvo da se Brcko vrati Republici Srpskoj. Licno Mile Duduk da ga vrati, on ga je i dao, a onda i strance napolje istjerati. E mozda vam narod i povjeruje u vase dobre namjere.

ODGOVORITE
Name

Podrska

29.08.2023 00:05

Желимир је диван човјек !

ODGOVORITE