Посланицима стигао закон на расправу из 2015. године

У Сарајеву је почела хитна сједница на којој би посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требали разматрати измјене и допуне Закона о странцима, као и Приједлог закона о организацији тржишта вина у БиХ, оба по хитној процедуре, уколико за тај приједлог буде било већинске подршке.

Босна и Херцеговина 28.08.2023 | 14:22
Посланицима стигао закон на расправу из 2015. године

Предлагач оба закона је Савјет министара БиХ и оба носе ознаку Е.И. што значи да се овим законима потврђује усклађеност са регулативом Европске уније у области миграција и тржишта вина.

На дневном реду сједнице је и Приједлог резолуције о спречавању свих облика насиља над женама и узнемиравања жена у Босни и Херцеговини коју су предложили посланици СДП-а БиХ.

Резолуцијом Представнички дом осуђује сваки облик насиља над женама и узнемиравања жена и апелује на надлежне правосудне органе, да предузму хитне мјере у вези с процесуирањем деликата везаних за насиље над женама.

Током дискусије о хитној процедуре, посланик СДС-а Младен Босић је рекао да тај захтјев није оправдан, те да је потребно да се сви посланици укључе у креирање законских рјешења.

“Хитна процедура за овако обимне законе на некин начин је увреда за Парламент и посланике који сједе овдје, јер нам није дозвољено да улажемо амандмане. Људи треба овдје да дигну руку за закон иза кога треба касније да стоје.

Позивати се на то да је ово европски закон није довољно. Нисмо имали довољно времена да се припремимо за дискусију И то је у најмању руку некоректно. Када сам на званичном сајту Парламента тражио ове измјене закона о странцима видио сам да су од новембра 2015. године када су Борјана Кришто и Огњен Тадић потписници тог закона", казао је Босић и додао:

"То значи да је овај закон већ био договорен 2015. године. Мислио сам да је грешка, али и у документацији за сједницу су потписани Кришто и Тадић. Од 2015. године овај закон стоји у ладицама и ви тражите од нас да по хитној процедури усвојимо исти тај закон како би се за БиХ отворио пут ка Европској унији."

"Никакав пут се неће отворити било да га усвојимо у хитној или редовној процедури. Самим тим што је потписник закона из 2015. садашња предсједавајуће Борјана Кришто говори о томе колико се читао садржај закона и о чему се овдје ради”, закључио је Босић

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић такође је нагласио да је против хитног поступка за предложене законе.

“Један закон је требао ићи прије свих закона. То није мој став, него став и Народне скупштине Републике Српске. То говорим због нас четрнаест који смо изабрани у Српској. Ја ћу поновити да је само један закон добио ознаку хитности усвајања у Парламенту, а то је Закон о Уставном суду БиХ. То је требао бити први закон, а тек онда закони који су усвојени на претходној сједници И ови који су данас на дневном реду", казао је Бореновић.

"Поред одласка страних судија, приоритет треба да буде и затварање ОХР-а. Представници Српске не треба да разговарају о приоритетима ЕУ док се наведено не ријеши. Ја видим да нема тих закона и зато нема потребе да се хитно расправља о законима о страницма и тржишту вина. То је наша обавеза, бар нас који долазимо из Републике Српске”, закључио је Бореновић.

И он истакао да је невјероватно то што је Закон о странцима из 2015 године, те упитао да ли се могло сачекати још један викенд, ако се већ чекало осам година, да се прво испуне обавезе према Народној скупштини Републике Српске.  

(БН) Фото:БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ре

28.08.2023 15:22

Странцима су дати наши природни ресурси, пример, концесионо отетог рудника Станари, је ли закон предвиђао да се странцима могу бесплатно давати наши рудници да на њима за себе граде термоелектране и извоз струју у Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

28.08.2023 17:10

Закон из 2015. се мора под хитно решити до 2025.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

28.08.2023 17:26

Пошто БиХ живи још у деведесетим то значи да је закон футуристички...

ОДГОВОРИТЕ